Rijgedrag als basis voor premie

Via de no-claimkorting kun je als autobestuurder profiteren van korting op de premie van je autoverzekering wanneer je schadevrij rijdt. Verschillende verzekeraars zijn echter op zoek naar mogelijkheden om de premie nog meer van rijgedrag afhankelijk te maken.
Via het gebruik van smartphone-apps willen verzekeraar bestuurders in de gaten houden. Hierbij gaat het vooral om hoe hard iemand rijdt. Dit wordt gemeten aan de hand van het optrekken, je locatie en de bochten die je neemt. Wanneer je vaak te hard rijdt, zal je verzekeringspremie omhoog gaan.
Het systeem moet ervoor zorgen dat de premies eerlijker worden berekend. Wanneer je weinig risico`s neemt en weinig schade rijdt, moet je dit volgens de verzekeraars in de hoogte van je premie merken. Daarnaast zou het ervoor moeten zorgen dat automobilisten bewuster gaan rijden.
In Engeland en de Verenigde Staten zijn dergelijke systemen al in de testfase. Hier geven verzekeraars bijvoorbeeld feedback aan bestuurders over hun rijgedrag. In Nederland is Delta Lloyd in gesprek met het Amerikaanse adviesbureau Towers Watson om het systeem te ontwikkelen en eind dit jaar te introduceren.
Het volgen van bestuurders en het aanpassen van de polis op basis van de verkregen informatie lijkt controversieel. Je Het idee is echter dat een groot deel van de mensen juist zal profiteren van het nieuwe systeem. Volgens Harm Blaak van Towers Watson zal de weerstand hierdoor snel verlagen. Daarnaast zijn jongeren actieve gebruikers van social media en apps waarmee ze altijd veel informatie prijsgeven.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?