Schade na de zomervakantie

Ieder jaar zijn de zomermaanden een drukke periode voor de reisverzekeraars. Op vakantie raken veel mensen spullen kwijt of krijgen ze te maken met schadegevallen. Ook dit jaar werd er weer veel schade gemeld, zo blijkt uit gegevens van de Europeesche.

Meest geclaimde artikelen
Deze zomer was de smartphone het product dat de meeste schade opliep op vakantie. Ruim 20 procent van alle claims bij de Europeesche gingen over de mobiele telefoon. Naast dit apparaat worden ook koffers en zonnebrillen veel geclaimd. De top-10 schademeldingen van deze zomer:

1. Smartphones (20%)
2. Koffers en tassen (15%)
3. Zonnebrillen (9%)
4. Brillen (8%)
5. Fotocamera`s (8%)
6. Geld en portemonnees (6%)
7. Horloges en sieraden (5%)
8. Kleding (5%)
9. Tablets (4%)
10. Reisdocumenten en identificatiebewijzen (4%)

Door de jaren heen
In de afgelopen jaren zijn de soorten producten die het meest geclaimd worden flink veranderd. Dit komt natuurlijk door de vele nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo waren het jaren geleden vooral DVD-spelers en videocamera`s die bij de reisverzekeraar werden opgegeven. Nu zijn deze producten vervangen door andere gadgets en komen ze niet meer in de top-10 voor.

Landen
De meeste meldingen van schade kwamen vanuit Spanje. Niet vreemd, aangezien Spanje al jaren een favoriet vakantieland is voor Nederlanders. Naast Spanje kwamen er ook veel schadeclaims bij de Europeesche binnen vanuit Frankrijk, Italië en Turkije. Ook vanaf Nederlandse vakantieadressen en Schiphol werden veel claims ingediend. Het ging dan door de invloed van het vliegveld vooral om het verlies van reisdocumenten en verloren of beschadigde koffers.

Annuleren vakantie
Naast schadegevallen zijn ook annuleringen in de zomer een vaak ingediende claim bij reisverzekeraars. Van alle ingediende annuleringen ging het in 85 procent om ziekte bij de reiziger of een direct famielid of om een sterfgeval in de familie. De rest van de claims kwamen na werkeloosheid, of een echtscheiding. Een kleine groep claimde ook verloren reisdagen vanwege ziekenhuisopname tijdens de vakantie.

Waarde claims
Hoeveel er deze zomer aan schade is geclaimd is nog niet duidelijk. In 2012 werd er voor totaal 200 miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd. Het hoogste bedrag aan vergoedingen ging toen naar verloren en beschadigde koffers en tassen. In totaal heeft 3 op de 5 mensen een doorlopende reisverzekering.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?