Zorgverzekering Inboedelverzekering Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 23 mei 2019

Student en ondernemer, hoe combineer je dat?

Bij de Kamer van Koophandel is het geen vreemd verschijnsel, studenten die een eigen bedrijf starten. Steeds meer studenten kiezen ervoor om naast het studentenleven ook te beginnen als ondernemer. Veel universiteiten houden rekening met deze studenten. Hier lees je waar je als ondernemende student aanspraak op kunt maken.

Waarom worden studenten ondernemer?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom studenten het ondernemerschap willen combineren met het leven in de collegebanken. Zo willen de meeste studenten wel wat bijverdienen tijdens de studie, maar is flexibiliteit zeer belangrijk. Ze willen werken waar en wanneer zij zelf willen. Als ondernemer is dit perfect mogelijk. Deze vrijheid is iets wat veel studenten inspireert om een onderneming op te zetten.

Daarnaast speelt het bedrijfsleven ook een rol in de toename in ondernemende studenten. Veel starters functies vereisen vaak al een bepaalde zelfstandigheid en connecties met het bedrijfsleven. Als student zul je er dus zelf voor moeten zorgen dat je aantrekkelijk bent voor je droombaan. Daarom kiezen veel studenten ervoor om tijdens hun studie ervaring op te doen in het bedrijfsleven. Het netwerk dat zij opbouwen tijdens het ondernemen kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken tijdens hun eerste baan na afstuderen. Dit komt zeker van pas, aangezien slechts 10% van de ondernemende studenten doorgaat met hun bedrijf.

Hoe helpen universiteiten ondernemende studenten?

De precieze hulp die universiteiten en hogescholen bieden aan studenten verschilt per onderwijsinstelling. Om het ondernemerschap onder studenten te stimuleren hebben veel universiteiten en hogescholen dan ook een ondernemersregeling. Dit houdt in dat ondernemende studenten aanspraak kunnen maken op coaching van een begeleider of soms zelfs aangepaste aanwezigheidsplicht.

Een voorbeeld van een onderwijsinstelling die het studenten makkelijker maakt om te ondernemen is de Hogeschool van Amsterdam. Op deze hogeschool zijn speciale werkplekken ingericht voor ondernemers. Zo kan er tussen de colleges door aan de bedrijven gewerkt worden. Daarnaast kunnen studenten die ook een bedrijf runnen aanspraak maken op uitstel, omdat ze het druk hebben met hun onderneming.

Benieuwd wat jouw universiteit of hogeschool doet om ondernemerschap onder studenten te promoten? Neem dan contact op met jouw studieloopbaanbegeleider of decaan en vraag naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s