Student gaat voor luxe

Het ouderwetse studentenhuis verliest aan populariteit. Nu studeren steeds duurder en minder vanzelfsprekend wordt, willen studenten zich vooral goed kunnen focussen op hun studie. Daarom gaan studenten steeds vaker voor een woonruimte met eigen keuken en badkamer. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Buitenlandse studenten

Vooral buitenlandse studenten willen luxe en zelfstandigheid, zij zijn namelijk maar tijdelijk in Nederland. Meestal slechts één of twee jaar, bijvoorbeeld om een master te volgen. Vooral deze groep studenten is bereid om extra te betalen voor meer luxe, want ze willen zich volledig kunnen storten op hun studie. Voor hen is hun opleiding echt een investering en daarom willen ze er zo veel mogelijk uit halen, met zo min mogelijk afleiding. Dat geldt trouwens ook voor Nederlandse studenten die nog één of twee jaar te gaan hebben voor hun studie, zo bevestigt de LSVb (Landelijke Studentenvakbond).

Veel luxe, hoge prijs

Dit soort ‘luxe’ studentenwoningen zijn vaak voorzien van café’s, restaurants, supermarkt en fitness vlakbij de woning. Vaak is de huurprijs hoog, maar valt die nog net binnen de grens om huurtoeslag aan te vragen (tot 23 jaar). Maar ook duurdere woningen komen makkelijk vol.

Luxe 2.0

Een goed voorbeeld is het ‘studentenhotel’ in de oude Parooltoren aan de Wibautstraat, heel toepasselijk genaamd ‘The Student Hotel’, dat in augustus geopend zal worden. In totaal worden hier 573 kamers opgeleverd. Het is een ‘hotel’, dat betekent dat je er slechts tien maanden per jaar kan wonen. ´s Zomer zul je dus terug moeten naar het ouderlijk huis. Maar wat je wel hebt: meubels, een fiets, werkruimte, fitness, een bibliotheek, een gameroom, koffiebar en restaurants. De prijs van een tijdelijke kamer met al deze luxe: 800 euro en hoger. Over ongeveer een half jaartje wordt ook het oude Trouwgebouw hierbij betrokken.

Steeds commerciëler

Veel commerciële beleggers hebben deze vastgoedtak ook ontdekt. Er valt namelijk veel geld te verdienen in de studentenwoningmarkt. Ook in het buitenland is dit niet onopgemerkt gebleven. Veel commerciële buitenlandse beleggers willen nu ook in Nederland vastgoed slim gaan beheren. De LSVb is blij met deze buitenlandse beleggers, want de woningnood is bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht nog steeds erg hoog.

Veranderingen

De CBRE verwacht de komende jaren een grote verandering in de Nederlandse woningmarkt voor studenten. Een gedeelte van de markt zal volgens hen door commerciële partijen van woningcorporaties overgenomen worden. Ook kan het zo zijn dat de investeerders het vastgoed gaan overnemen en de corporaties het beheer in handen houden.

Afschaffing basisbeurs

Overigens is de goedkope studentenflat nog steeds in trek. Ook veel studenten blijven lekker thuis wonen. Dit komt doordat de basisbeurs is afgeschaft. Volgens de LSVb zijn er bijvoorbeeld in Utrecht de langste wachtlijsten voor goedkope kamers, met een oppervlakte van twaalf vierkante meter.

Op kamers? Inboedelverzekering!

Heb jij plannen om op kamers te gaan? Dan is het belangrijk dat je je goed verzekert voor al je spullen. Kijk op onze website voor de Inboedelverzekering Top 5. Hier kun je in één overzicht de vijf beste inboedelverzekeringen voor studenten zien en in slechts drie klikken afsluiten.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?