Studenten dikker tijdens eerste semester

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel is gebleken dat studenten in het eerste semester dat ze studeren aan de universiteit gemiddeld een kilo zwaarder worden. Vooral de uitwonende studenten en mannen komen aan tijdens hun studie. De gemiddelde gewichtstoename van mannen is 1,9 kilo, terwijl vrouwen gemiddeld slechts een halve kilo zwaarder worden.
De oorzaken van de gewichtstoename lijkt vooral te liggen in de veranderende levensstijl van beginnende studenten. Er wordt meer televisie gekeken en minder geslapen en gestudeerd, terwijl er juist meer en ongezonder gegeten wordt en ook de alcoholinname toeneemt. Van de kilo die de studenten aankomen is zo`n 800 gram dan ook puur vet.
Het onderzoek werd gehouden onder een grote groep studenten. Van deze groep werd in de meetperiode van vier maanden 70 procent zwaarder. De gewichtstoename lag tussen de 100 gram en 7,7 kilo. Na deze vier maanden was het aantal studenten met overgewicht van 14 naar 20 procent gegaan.
De onderzoekers hebben al laten weten door te gaan met het onderzoek om de oorzaken verder te onderzoeken. Hierbij wordt ingegaan op de invloed van de sociale omgeving en het wegvallen van de controle van ouders.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?