Geschreven door Linda van Reen op 18 mei 2020

Studenten krijgen collegegeld terug

Financiële tegemoetkoming studenten corona

Het kabinet heeft een beslissing genomen over hoe studenten tegemoet gekomen worden tijdens de corona crisis. Veel studenten lopen studievertraging op doordat zij geen praktijkonderwijs kunnen volgen of doordat stages stilliggen. Op eerdere verzoeken op compensatie werd afhoudend gereageerd, maar nu is het kabinet toch over de brug gekomen. Lees hier waar je als student recht op hebt.

Miljoenen extra naar onderwijs

Werden de problemen van studenten eerder nog weggewuifd, nu maakt het kabinet maar liefst 500 miljoen extra vrij voor het onderwijs. Hiervan is ongeveer de helft voor het basis, middelbaar en beroepsonderwijs. Daarnaast gaat van de 500 miljoen zo’n 200 miljoen naar studenten die door de corona crisis dit studiejaar niet kunnen afstuderen. Het bedrag dat de overheid nu aan het onderwijs geeft, dient door de onderwijsinstellingen voor de zomervakantie van 2021 uit te zijn gegeven: in die tijd moet de studievertraging die studenten nu oplopen zijn weggewerkt.

Wat betekent deze compensatie nu concreet?

De miljoenen die het kabinet nu vrijmaakt zijn vooral bedoeld voor studenten die dit jaar zouden afstuderen. Ben jij een student die bijvoorbeeld door de corona crisis je afstudeerstage hebt af moeten breken? Of mis je door de huidige maatregelen bepaalde praktijklessen, waardoor dit nu opeens niet je laatste studiejaar is? Dan krijg je drie maanden les- of collegegeld terug ter compensatie.

Tegemoetkoming studenten: Eerder wilde de overheid studenten (nog) niet tegemoet komen tijdens de corona crisis. Nu is duidelijk geworden dat studenten maximaal drie maanden les- of collegegeld kunnen terugkrijgen, wanneer zij in het laatste jaar van hun studie zitten en door de corona crisis dit studiejaar niet kunnen afstuderen.

De overheid erkent eindelijk dat studenten het tijdens deze crisis ook moeilijk hebben. Minister Van Engelshoven gaf aan dat het zwaar is dat studenten die nu op het punt staan om af te studeren opeens een heel ander perspectief hebben op de arbeidsmarkt. Om studenten tegemoet te komen in deze crisis, zijn ze daarom toch met geld over de brug gekomen.

Welk bedrag kan ik wanneer verwachten?

Studenten op het MBO krijgen tussen de €150,- en €300,- terug, afhankelijk van hun leerrichting. Studenten in het hoger onderwijs ontvangen €535,- tegemoetkoming, wanneer zij tussen september 2020 en voor februari 2021 afstuderen.

Loopt jouw basis of aanvullende beurs af deze zomer? Dan krijg je eenmalige financiële compensatie. Deze varieert van €800,- tot €2000,-, afhankelijk van je studie en de soort beurs waarvoor je hebt gekozen.

Wanneer het geld wordt overgemaakt en wanneer je het op je rekening kunt verwachten, is nog niet bekend gemaakt. Wel is aangegeven dat de overheid niet gaat controleren of de vertraging die studenten oplopen daadwerkelijk door de corona crisis komt.

Overige compensatie

De tegemoetkoming in het collegegeld is net bekend gemaakt. Eerder maakte het kabinet bekend dat studenten door de corona crisis drie maanden langer van hun OV-jaarkaart gebruik mogen maken. Daarnaast kunnen sommige ondernemende studenten profiteren van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) of de regeling voor flexwerkers. Toch ervaren veel studenten deze periode als (financieel) zwaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *