Studenten laks over brand

Uit onderzoek van de brandweer onder ruim 2674 studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool blijkt dat studenten weinig kennis hebben met betrekking tot brandveiligheid in huis. Er worden weinig preventieve maatregelen getroffen en ook over wat te doen wanneer er brand uitbreekt is bij de studenten weinig bekend.
 
Weinig kennis over brandveiligheid
De groot aantal studentenhuizen heeft wel een brandblusser in huis. Van de Groningse studenten weet echter ongeveer de helft niet hoe een brandblusser gebruikt moet worden om een beginnende brand te blussen. Ook is er in een groot deel van de studentenhuizen (ruim 75 procent) geen blusdeken aanwezig. De rookmelder lijkt wel veelvuldig aanwezig te zijn, al heeft minder van de helft van de studenten ook daadwerkelijk gecontroleerd of die het doet. Er wordt in de meeste studentenhuizen ook niet gesproken over de mogelijkheid van brand. Ruim 81 procent doet dit nooit en 60 procent van de studenten heeft zelf ook nog nooit nagedacht over een mogelijk vluchtplan.
 
Brandweer alert aan begin studiejaar
Nu het nieuwe studiejaar weer bijna gaat beginnen is de Groningse brandweer extra alert. Er wordt extra tijd besteed aan voorlichting, reguliere controles in studentenhuizen en er worden gratis brandveiligheidschecks gehouden. Dit is volgens de brandweer sterk nodig, omdat studenten vaak ontwetend zijn en met velen bij elkaar wonen in onveilige huizen. Ieder jaar breken er el een paar branden uit.
 
Bescherm je spullen tegen brand
Naast het nemen van veiligheidsmaatregelen voor jezelf, is het ook mogelijk om je inboedel te beschermen. Door het afsluiten van een inboedel- of brand verzekering zijn je spullen verzekerd tegen brandschade. Deze verzekering kost meestal maar een paar euro per maand. Je kunt ook met je huisgenoten bespreken om een gezamenlijke inboedelverzekering af te sluiten. Lees hier meer over de veiligheid van studentenhuizen.
 
 

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?