Studentenkamers duurder

Studentenkamers zijn in het afgelopen jaar weer duurder geworden. De huurprijzen zijn met gemiddeld 1,4 procent gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de website Kamernet die door veel studenten wordt gebruikt als platform om lege kamers te verhuren.
 
Gemiddelde huurprijs
De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer was in 2013 zo`n € 420,- per maand. In 2012 betaalde een student gemiddeld nog € 415,- per maand. De stijgingen van de huurprijzen komt vooral door het grote tekort aan studentenwoningen dat al jaren in de populaire studentensteden heerst. Vooral in Utrecht stijgen de huurprijzen de laatste jaren flink. Het afgelopen jaar steeg de huurprijs daar met 4,6 procent.
 
Verschil studentensteden
De duurste stad om te wonen is Amsterdam. Deze stad is populair onder studenten, maar heeft niet genoeg geschikte woonruimte. Voor een kamer betaal je daar gemiddeld € 538,- per maand. In de steden Groningen, Rotterdam en Eindhoven daalden de huurprijzen juist licht. Studenten in Rotterdam hebben de beste deal. In die studentenstad betaal je € 15,70 per vierkante meter per maand, terwijl dit landelijk € 18,50 is.
 
Delen appartement populairder
Al eerder blijk uit cijfers van Kamernet dat steeds meer studenten er vanwege de hoge huurprijzen voor kiezen om samen een appartement te delen. Het aanbod van appartementen stijgt, terwijl het aanbod van studentenkamers juist afneemt. De studenten leven dan in een appartement op 1 contract, maar delen de gemeenschappelijke kosten wel.
 
Huurtoeslag voor studenten
GroenLinks pleitte eerder dit jaar al voor het beschikbaar maken van huurtoeslag voor studenten. De partij vindt dat de studenten recht moeten krijgen op een tegemoetkoming, omdat de prijzen van studentenkamers zo hoog liggen. Studenten kunnen de kamers die veel te klein zijn voor de prijs die ze betalen bij lange na niet financieren met de studiefinanciering die ze ontvangen. Het kabinet heeft het voorstel nog niet behandeld.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?