Tienduizenden gewonde wintersporters

Er zijn nog steeds veel mensen die hun kwetsbaarheid op de piste onderschatten. De Oostenrijkse organisatie voor verkeersveiligheid KFV heeft bekendgemaakt dat er in het wintersportseizoen iedere dag zo`n 330 gewonden vallen op de pistes in het land. Bijna een miljoen Nederlanders vertrekken deze winter richting de sneeuw.

Vooral veel gewonde skiërs
Het wintersportseizoen is in volle gang en vele Oostenrijkse verpleegkundigen en artsen staan weer stand-by om de gewonde wintersporters op te vangen. Er wordt dit seizoen gerekend op een totaal van ruim 65.000 gewonden. Van dit aantal zouden gemiddeld 40.000 een ski-ongeval krijgen en 10.000 een snowboard-ongeval. De ongevallen ontstaan vooral doordat de conditie van de wintersporters niet voldoende is. Ook worden regels met betrekking tot off piste skiën vaker genegeerd.

Ook dodelijke ongevallen
Het blijft niet enkel bij gewonden. De Oostenrijkers krijgen ieder wintersportseizoen ook te maken met zo`n 30 tot 40 doden. In twee derde van de gevallen komen deze dodelijke ongevallen door botsingen of crashes tegen hindernissen zoals bomen. De andere doden zijn het gevolg van lichamelijke klachten zoals hartfalen.

Gipsvluchten
Niet iedereen kan na een ongeval op eigen kracht naar huis, ieder jaar landen er gemiddeld 50-60 gipsvluchten in ons land. Van alle gipsvluchten die jaarlijks in Nederland landen komen de meeste ook uit Oostenrijk. Deze vertrekken op het vliegveld van Innsbruck en vliegen naar het vliegveld van Rotterdam/Den Haag. De kosten van zo`n gipsvlucht (die vaak een paar duizend euro zijn) worden alleen vergoed wanneer je een reisverzekering met medische dekking voor wintersport hebt. Niet iedere reisverzekering dekt dit dus standaard.

Vooral jongeren de dupe
Uit cijfers van een onderzoek dat dit jaar gehouden is door de ANWB en Multiscope is gebleken dat vooral jongeren in de leeftijd tot 25 jaar veel ongevallen maken. Ruim 46 procent van de jongeren die in de laatste vijf jaar zijn gaan wintersporten heeft schade of pech gehad. Bij ouderen was dit een stuk minder, slechts 37 procent.

Ruim 18 procent van de jongeren heeft bij de reisverzekeraar de kosten voor het eerder afbreken van de vakantie door een ongeval gedeclareerd. Daarnaast heeft 17 procent kosten voor doktersbezoeken op wintersport gedeclareerd en zijn er ook nog alle gestolen en beschadigde wintersportuitrustingen en gadgets. Een juiste reisverzekering lijkt dus zeker geen overbodige luxe.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?