Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 21 juni 2019

Toename in aantal SOA-diagnoses huisarts

SOA test vergoeding

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft cijfers gepubliceerd over het aantal SOA-diagnoses dat door de huisarts wordt vastgesteld. Dit aantal is in 2018 toegenomen. Vooral onder de 25-plussers stijgt het aantal diagnoses dat door een huisarts wordt vastgesteld. Lees hier meer over deze toename.

De precieze stijging in aantallen

In 2018 is het aantal SOA-gerelateerde consulten bij huisartsen gestegen met maar liefst 9 procent. In 2017 waren er 281.00 van deze consulten, in 2018 steeg dit naar 307.000. Opvallend is dat het aantal testen onder homomannen het afgelopen jaar is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Een groot deel van de mensen die zich lieten testen kwam er met de schrik van af, 18,2% testte wél positief op een of meerdere SOA’s.

Bestrijden van SOA’s

Landelijk pleit SOA Aids Nederland voor een onderzoek naar nieuwe manieren om ervoor te zorgen dat besmettingen met SOA’s afnemen. De beste manier om de risico’s die SOA’s met zich meebrengen te beperken als je regelmatig onbeschermde seks hebt is door je regelmatig te laten testen. Als je onder de 25 jaar bent kan je gratis en anoniem bij de GGD een SOA test laten doen. Lees meer over de vergoedingen van een SOA test.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s