Top 5 wintersportergernissen

Asociaal gedrag op de piste, lange rijen en dure uitrusting… de meeste wintersporters kunnen wel wat dingen bedenken waar ze zicht tijdens de vakantie aan ergeren. Multiscope en de ANWB hebben onderzoek gedaan naar het gedrag van Nederlanders op wintersport, lees hier de bevindingen!

Top 5 wintersportergernissen

De volgende vijf zaken worden tijdens de wintersport door het grootste aantal Nederlanders als ergerlijk gezien:

1. Veel drukte en rijen bij de pistes, liften en restaurants (27%)
2. Snelheidsduivels en ander asociaal gedrag (20%)
3. De hoge kosten die wintersport met zich meebrengen (14%)
4. Het gesleep met uitrusting en kleding (7%)
5. wintersporters zonder ervaring op de piste (7%)

Risico`s nemen op de piste
Ondanks dat asociaal gedrag tot de grootste ergernissen behoort, waagt een groot deel van de Nederlanders zelf ook wel eens een gokje op de piste. Meer dan de helft (52%) geeft aan onbewust of bewust risico`s te nemen tijdens het skiën of snowboarden. Bij jongeren ligt dit percentage nog iets hoger, maar liefst driekwart zegt dit weleens te doen. Het gaat dan meestal om de volgende risico`s:

• Zonder helm of veiligheidsmaatregelen de piste af (21%)
• Pistes afgaan die te moeilijk zijn (19%)
• Off-piste gaan zonder begeleiding (17%)

Hoge prijzen
Maar liefst veertien procent gaf aan te balen van de kosten van een vakantie naar de sneeuw. Toch ging de afgelopen jaar een op de vijf Nederlanders op wintersportvakantie. Van de wintersporters geeft ongeveer de helft voor de reis + verblijf tussen €750 en €1500 uit. Een derde geeft minder dan €750 uit en zestien procent geeft meer dan €2500 uit.

Niet goed verzekerd
Van alle Nederlandse wintersporters is ruim acht procent weleens op vakantie gegaan zonder te checken of de reisverzekering wel een dekking bood voor wintersport. Dit is opvallend, omdat reisverzekeringen wintersport niet standaard dekken en de kosten voor wintersportschade, reddingen met de banaan/helikopter en medische hulp erg hoog liggen en dan onverzekerd zijn. De wintersportdekking is meestal een aanvullende module op de reisverzekering.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?