Twijfel over orgaandonatie bij 18-jarigen

Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Transplantatie Onderzoek is gebleken dat ruim 40 procent van de 18-jarigen twijfelt over het registreren als orgaandonor. De meeste jongeren willen eerst over donorregistratie praten met vrienden (50 procent) of ouders (82 procent) voordat ze hun keuze vastleggen.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stuurt jaarlijks een brief naar alle jongeren die in het voorgaande jaar 18 zijn geworden. In de brief wordt opgeroepen om na te denken over orgaandonatie en een keuze te laten registreren. Dit jaar ontvingen zo`n 200.000 jongeren de brief.
Er loopt een meerderjarige campagne om jongeren duidelijk te maken dat het op tijd beslissen over orgaandonatie belangrijk is. Hiermee wil de overheid jongeren bewust maken van hun verantwoordelijkheid om de keuze te maken. Door nu al te kiezen beslis je over je eigen lichaam en schuif je de keuze niet door naar je familie.
Met de campagne `Nederland zegt ja` hoopt de overheid het bewustzijn over orgaandonatie te vergroten. Door mensen eraan te herinneren om zich te registreren, kan het aantal orgaandonaties stijgen. Nog steeds overlijden er in Nederland ieder jaar rond de 150 mensen, omdat ze al te lang wachten op een nieuw orgaan.
Van de 18-jarigen vindt minder dan de helft het vanzelfsprekend om de keuze voor orgaandonatie vast te laten leggen. Op Facebook kunnen jongeren via een persoonlijke video zien wat er zou gebeuren wanneer hun ouders de beslissingen zouden nemen. Via www.jaofnee.nl/1994 kun je de video maken.
Na het ontvangen van de brief geeft 35 procent van de jongeren aan om zich te gaan registreren. Dit percentage verschilt echter per regio. Het hoogst aantal volwassen geregistreerden is te vinden in Noord-Brabant. Ook onder de 18-jarigen is het aantal dat aangeeft zich te willen registeren het hoogst in Noord-Brabant. In Noord-Holland lijken de jongeren juist het meest te twijfelen.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?