Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 9 mei 2019

Veel studenten getroffen door inbraken

Inbraakgolf studentenhuizen

Studenten zijn steeds vaker de dupe van inbraken. In periodes wanneer veel studenten hun kamers onbeheerd achterlaten kiezen inbrekers steeds vaker studentenhuizen als doelwit. Als je als student geen inboedelverzekering hebt en er tijdens een inbraak eigendommen worden ontvreemd moet je zelf opdraaien voor de aanschaf van een nieuwe laptop of telefoon. Hier lees je waarom juist studentenhuizen zo’n populair doelwit zijn en wat je als student aan inbraakpreventie kunt doen.

Studentenhuizen gewild doelwit inbrekers

In heel Nederland zijn studenten het slachtoffer van inbraken. Zo waarschuwt de politie in Leiden, Amsterdam, Utrecht en Enschede voor inbrekers die het op studentenhuizen hebben gemunt. Volgens de politie zijn juist studentenhuizen populair omdat hier bijna altijd wel waardevolle elektronica zoals laptops, smartphones en laptops aanwezig zijn. Daarnaast gaan studenten vaak laks omgaan met het op slot draaien van de voordeur. De vele bewoners van een studentenhuis lopen vaak in en uit het pand, waardoor het op slot draaien van de deur wordt vergeten.

Een andere mogelijkheid tot inbraak is het open laten staan van ramen. Veel inbrekers maken gebruik van de gelegenheid, een open raam is voor hen een uitnodiging tot inbraak. De combinatie van waardevolle eigendommen in studentenhuizen en het relatieve eenvoudige inbreken tot deze huizen zorgt ervoor dat er jaarlijks in de zomer en rond de jaarwisseling een inbraakgolf opspeelt in studentensteden.

Waar wordt het meest ingebroken

Statistisch gezien worden de meeste inbraken in Amsterdam gepleegd. Echter, de kans dat er wordt ingebroken is in Utrecht het grootst. Hier vinden per inwoner de meeste inbraken plaats, zelfs zoveel dat de kans op inbraak in Utrecht 160% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Gelukkig kun je als student maatregelen nemen om de kans op inbraak in je studentenhuis te verlagen.

Inbraakpreventie voor studenten

Tips om je studentenhuis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers zijn op te delen in meerdere categorieën. Omdat vooral tijdens de zomervakantieperiode wordt ingebroken deelt de politie tips die speciaal gericht zijn op deze periode.

  • Plaats geen berichten op social media dat je op vakantie gaat of bent
  • Zorg dat verschillende lichten voorzien zijn van een tijdschakelaar.
  • Licht de buren in van vakantieplannen. Zo weten zij dat het niet klopt als ze toch iets horen of zien in je huis
  • Laat wat koffie kopjes of borden slingeren in het huis. Hierdoor wek je de indruk dat je huis bewoond is.

Naast de inbraakpreventietips voor de zomervakantieperiode zijn er ook tips die ervoor zorgen dat je studentenhuis het gehele jaar een minder interessant doelwit is voor inbraken.

  • Koop een speciaal inbraak-proof slot
  • Kijk de ramen na of deze niet eenvoudig open zijn te breken
  • Laat nooit sleutels aan de binnenzijde van een slot zitten
  • Verstop geen sleutels buiten de deur
  • Draai altijd de deur op slot en sluit alle ramen en als je de deur uit gaat

Waardevolle eigendommen goed verzekerd

Helaas is het niet mogelijk om je studentenhuis 100% inbraak-proof te maken. Iedere zomer weer zijn er weer studenten die moeten opdraaien voor de aanschaf van een nieuwe laptop of smartphone. Wil jij je eigendommen goed verzekerd hebben in geval van inbraak? Sluit dan een studenten inboedelverzekering af zodat je verzekerd bent tegen schade veroorzaakt door brand, wateroverlast of inbraak. Vergelijk de top 5 studenten inboedelverzekeringen en sluit gelijk degene af die het beste bij jouw studentenkamer past.

Pagina’s