Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 15 augustus 2019

Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?

Inbraakgolf studentenhuizen

In alle universiteitssteden zijn de introductieweken weer van start. Ben jij eerstejaarsstudent? Dan komt er een hoop op je af! Een studiekeuze heb je al gemaakt, maar nu moet je gaan bepalen of en waar je op kamers gaat. Misschien sluit je je wel aan bij een studentenvereniging en kom je zo aan een studentenkamer. Of je gaat op kamers, maar niet in de stad waar je studeert. Vooral in Amsterdam doen veel studenten dit om de kosten te drukken. Waar je ook op kamers gaat, je moet een heleboel regelen als je op jezelf gaat wonen. Wij zetten voor je op een rijtje waar je aan moet denken.

Inschrijven bij nieuwe gemeente

Heb je een nieuwe kamer gevonden? Dan moet je dit doorgeven aan de gemeente. Meestal kan dit online op de website van de gemeente. Als je wil kan je natuurlijk ook naar het stadhuis om je verhuizing door te geven! Verhuis je naar een andere stad, dan moet je dit doorgeven aan de nieuwe stad waar je gaat wonen. Zij geven je verhuizing dan weer door aan de stad waar je vandaan komt. Uitschrijven bij je oude gemeente is dus niet nodig.

Inboedelverzekering

Nadat je jouw studentenkamer helemaal naar wens hebt ingericht, is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je eigendommen zijn verzekerd tegen schade en diefstal. Lees wel altijd goed de voorwaarden door, want vaak worden er eisen gesteld aan je kamer. Zo moet die vaak op slot kunnen. Heb je een studentenhuis waar de deuren altijd open staan en er geen sloten op de kamers zitten, dan is het goed om te kijken naar speciale verzekeringen voor zulke studentenhuizen. Je kunt bij dergelijke verzekeringen vaak een minder groot bedrag verzekeren.

Inboedelverzekering voor studenten

Zodra je op kamers gaat is een inboedelverzekering onmisbaar. Zorg dat je goed verzekerd bent in je nieuwe huis. Bekijk hier wat een goede verzekering is voor jouw situatie.

Elektronica

Heb je straks in je kamer dure elektronica liggen, dan is het goed om te weten dat deze soms niet automatisch verzekerd is. Sommige dure televisies, game consoles, laptops en telefoons worden niet meeverzekerd in de inboedelverzekering. Voor sommige elektronica zoals een laptop dien je een zogenaamde buitenshuisverzekering af te sluiten. Dus verhuis je straks mooie en dure gadgets naar je studentenkamer, laat je dan goed informeren.

Buitenshuisverzekering

Is je laptop uit je studentenhuis gejat? Vaak valt dit niet onder je inboedelverzekering! Het is dus handig om ook een buitenshuisverzekering af te sluiten. Bekijk hier welke inboedelverzekeringen en buitenshuisverzekeringen er zijn.

Hospiteren

In de meeste studentensteden is het niet makkelijk om aan een kamer te komen. Je kunt je inschrijven voor studentenhuisvesting en zo proberen om iets te vinden. Vaak zijn er wel wachtlijsten en kan het lang duren voordat je iets toegewezen krijgt. Wil je snel aan een kamer komen dan is het in de meeste steden slim om te gaan hospiteren. Dit houdt in dat je naar een kennismakingsavond komt van het studentenhuis om de huisgenoten te ontmoeten en te ontdekken of je een klik hebt met hen. In veel studentenhuizen wordt namelijk hecht samengeleefd, zo hebben veel studentenhuizen een gemeenschappelijke ruimte waar bijvoorbeeld samen Netflix wordt gekeken. Het is dan wel fijn als je het goed kunt vinden met je huisgenoten! Het is goed om snel contacten te leggen in je nieuwe stad, zodat je op de hoogte bent wanneer en waar hospiteeravonden zijn. Op internet is dit vaak lastig te vinden.

Huurtoeslag voor studenten

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan een aantal eisen voldoen. Zowel je kamer moet aan bepaalde voorwaarden voldoen als je inkomen. Hoe weet je nu of je hier recht op hebt? Lees hier meer over het krijgen van huurtoeslag.

Ga je liever zelfstandig wonen en heb je niet zo’n zin in een studentenhuis? Dan kun je op zoek naar een appartement. In veel studentensteden zijn appartementen schaars en kan het lastig zijn om snel iets naar je zin te vinden. Geef vooral niet op, want zeker in studentensteden geldt: de aanhouder wint! Is iets boven je budget? Misschien krijg je wel huurtoeslag, als student is het sowieso verstandig om uit te zoeken of je hiervoor in aanmerking komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s