Waar moet je op letten bij een tekenbeet?

De meeste studenten zullen teken vooral kennen van de ziekte van Lyme. Vaak is er weinig bekend over de teken zelf. Jammer, want met de juiste kennis kunnen tekenbeten eenvoudig voorkomen worden of kan er beter worden opgetreden wanneer iemand door een teek wordt gebeten. Deze kennis is momenteel relevanter dan in andere seizoenen van het jaar. In het voorjaar komen de eitjes van de teken namelijk uit en zullen ze weer op zoek gaan naar een gastheer om zich te voeden. In dit artikel vind je informatie die je nodig hebt om een tekenbeet te voorkomen, te herkennen en te behandelen.

Wat is een tekenbeet precies?

Een teek doorloopt in zijn leven vier levensstadia: ei, larve, nimf en die van volwassen teek. Om een volgend stadium te bereiken heeft een teek bloed nodig. Om deze reden bijten teken mensen en dieren. Vooral muizen, reeën, honden en vogels zijn populaire maaltijden voor teken, maar mensenbloed is voor deze insecten ook voedzaam.

Teken zijn niet alleen in het bos te vinden, overal waar gras of struiken zijn bestaat de kans dat je deze kleine insecten tegen kunt komen. Hiermee wordt gelijk een andere populaire fabel omtrent teken ontkracht. Namelijk dat teken in bomen zitten en zich op hun slachtoffers laten vallen. Teken voelen zich juist dicht bij de grond thuis.

Een bezoek aan de huisarts valt altijd onder de basisdekking van je zorgverzekering. Hierdoor hoef je je dus geen zorgen te maken over dure zorgkosten of een hoog eigen risico. Wil je nooit teveel betalen voor je zorgverzekering? Gebruik dan onze Studenten Zorgvergelijker en kies de polis die het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren past.

Waarom is een tekenbeet gevaarlijk?

Teken dragen ziektes met zich mee die ze door kunnen geven wanneer ze mensen bijten. De bekendste ziekte is de ziekte van Lyme. Zo’n 2% van de mensen die een tekenbeet oploopt, krijgt als resultaat hiervan de ziekte van Lyme. Misschien lijkt 2% een klein aantal mensen, maar jaarlijks komt dit neer op op maar liefst 27.000 personen. De gevolgen van de ziekte van Lyme kunnen ernstig zijn. De klachten zijn per patiënt verschillend en kunnen variëren van psychische klachten tot neurologische problemen.

Naast de ziekte van Lyme dragen Nederlandse teken sinds 2016 ook het TBE-virus. Dit virus kan leiden tot hersenvliesontsteking. In de praktijk is de kans hierop zeer klein. Experts benadrukken daarom ook dat dit je niet moet weerhouden om de natuur in te gaan.

Hoe kun je een tekenbeet herkennen?

Wanneer een teek nog geen bloed heeft gezogen is deze moeilijker te zien. Op dit moment zijn ze namelijk maar 1 tot 3 millimeter groot. Wanneer ze al een tijdje op je huid zitten, worden ze groter en zijn ze beter te vinden. Ze nestelen zich graag in warme plekken, zoals je liezen, oksels, knieholtes, bilspleet, randen van je ondergoed en achter je oren. Ook de haargrens is een populaire plek. Als je gebeten bent door een teek is het zaak om op tijd de beet te herkennen.

Wanneer je net bent gebeten door een teek lijkt door het kleine formaat van het insect alsof er een zwart puntje op je huid vast zit. Dit wordt vaak gevolgd door lichte jeuk. Een fabel over teken is dat er altijd een rode kring wordt gevormd om een tekenbeet heen. Dit kan, maar dit is niet altijd het geval. Krijg je wel een rode kring dan ziet dit er misschien akelig uit, maar het helpt wel om een tekenbeet op tijd te herkennen.

Hoe je een tekenbeet kunt voorkomen

Eerder las je al dat teken zich laag bij de grond op hun gemak voelen. Hierdoor is het dus zaak om ervoor te zorgen dat teken geen toegang tot je enkels kunnen krijgen. Stop altijd je broek in je sokken wanneer je de natuur ingaat. Hierdoor blokkeer je de toegang naar je benen via je broekspijpen.

Verder helpt het om zoveel mogelijk op de paden te blijven, hier groeit minder hoog gras en liggen minder dode bladeren. Vermijd hierbij struiken die over het pad heen groeien. Daarnaast helpt het om kleding met lange mouwen en broekspijpen te dragen, ook al lopen de temperaturen hoog op. Voor optimale bescherming tegen teken spuit je kleding in met insectenwerende middelen.

Controleer bij thuiskomst altijd jezelf (en eventueel anderen) op tekenbeten. Ga de populaire plekken op je lichaam voor teken die eerder in dit artikel genoemd zijn na. Belangrijk is om ook de gedragen kleding te controleren op teken. Vaak wordt aangeraden om deze kleding bij thuiskomst gelijk op 60° te wassen of in de droger te stoppen. Hierdoor voorkom je de kans dat teken in je huis blijven leven. Dit kunnen ze namelijk tot wel vijf dagen na binnenkomst.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Bij een beet moet een teek zo snel mogelijk weggehaald worden. Pas op met gebruik van alcohol, jodium, zeep of oliën bij verwijderen van de teek. Het is beter om een puntige pincet te gebruiken, waarmee de kop van de teek goed vastgepakt kan worden. Trek de teek zo dicht mogelijk op de huid weg. Het is ongevaarlijk als er een stuk van de kop van de teek in de huid blijft zitten bij verwijdering van de teek. De kop van de teek komt er vanzelf weer uit. Na verwijdering doe je er goed aan om de wond te behandelen met 70% alcohol of jodium.

Is een tekenbeet gevaarlijk?

De ziektes die een tekenbeet met zich mee kan brengen zijn zeker gevaarlijk. De ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen met zich meebrengen als deze niet op tijd behandeld wordt. De laatste 25 jaar is het aantal Lymepatiënten helaas toegenomen.

Niet iedere tekenbeet is echter gevaarlijk. Slechts een op de vijf teken draagt daadwerkelijk de ziekte van Lyme bij zich. Als je gebeten wordt door een teek die de ziekte draagt is dit nog geen garantie dat je daadwerkelijk ziek wordt. Als je de teek binnen 24 uur na bijten verwijdert, is de kans dat je Lyme krijgt nog een stuk kleiner. Verwijder je de teek na 24 uur? Dan helpt antibiotica om de kans op Lyme te verkleinen.

Wanneer naar de dokter?

Het wordt aangeraden om een doktersbezoek in te plannen wanneer de teek na meer dan 24 uur verwijderd is van je lichaam. Een andere reden om naar de dokter te gaan na een tekenbeet is wanneer er een rode kring om de beet verschijnt. De dokter zal je in veel gevallen antibiotica geven om te zorgen dat de ziekte van Lyme geen kans krijgt.

Een bezoek aan de huisarts valt altijd onder de basisdekking van je zorgverzekering. Hierdoor hoef je je dus geen zorgen te maken over dure zorgkosten of een hoog eigen risico. Wil je nooit teveel betalen voor je zorgverzekering? Vergelijk dan alle studenten zorgverzekeringen met onze Studenten Zorgvergelijker en kies de polis die het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren past.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.