Zorgverzekering Inboedelverzekering Studentenpakket Studentenleven Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 1 augustus 2019

Wat zijn de risico’s van lachgas?

risico's van lachgas

Alhoewel lachgas de laatste jaren al enorm in opmars is, is de partydrug de laatste tijd veel in de media. Politici, bekende Nederlanders, gebruikers en verkopers, iedereen heeft een mening over lachgas. Dat het goedje legaal te koop en te distribueren is wist je misschien al. Maar, wat zijn eigenlijk de risico’s van lachgas? In dit artikel leggen we meer uit over de nare gevolgen die lachgas met zich mee kunnen brengen.

Hoeveel wordt lachgas gebruikt?

Als je in een stad woont ben je waarschijnlijk wel bekend met de lachgaspatronen die op parkeerplaatsen en bij hangplekken liggen. De metalen hulzen duiken overal op. Dit, in combinatie met het feit dat lachgas veel voorbij komt in de media draagt bij aan het idee dat lachgas enorm veel gebruikt wordt. In de praktijk blijkt dat zo’n 8% van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar wel eens een ballonnetje geprobeerd heeft. Van de jongeren die lachgas gebruiken geeft twintig procent aan dat ze dit minstens één keer per maand doen. Vooral in de partyscene is het een populaire drug. Dit omdat het legaal is, een korte high heeft en een zeer hoge winstmarge. Voor ondernemers is het dus interessant om lachgas te verkopen.

Ziekenhuisopname kost veel geld!
Doktoren zien steeds meer jongeren in het ziekenhuis na gebruik van lachgas. Vrijwel alle risico’s hebben een bezoek aan het ziekenhuis als gevolg. Iedereen in Nederland is verzekerd tegen de financiële risico’s die bij zo’n ziekenhuisbezoek horen. Maar het eerste gedeelte zal altijd betaald moeten worden uit het eigen risico. Dus het kost je minimaal €385,- tot wel €885,-
Meer informatie over het eigen risico

Risico’s op de korte termijn

Iedereen die lachgas gebruikt is bekend met de, voor hen tenminste, voordelen van de drug. Maar, lachgas kent ook nadelen. Hieronder staan de nadelen van lachgas op de korte termijn uitgelegd.

  • Zuurstoftekort in de hersenen. Omdat lachgas vanuit een ballon ingenomen wordt, krijgt je lichaam tijdelijk geen zuurstof binnen. Dit kan leiden tot concentratiestoornissen, duizeligheid, hoofdpijn, flauwvallen, het ervaren van tintelingen of misselijk worden.
  • Bevroren longen.Meestal wordt lachgas vanuit een ballon ingenomen. Sommige gebruikers kiezen er echter voor om het rechtstreeks uit de fles te inhaleren. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat door de kou van het gas je longen kunnen bevriezen.
  • Gehoorschade.Als je lachgas gebruikt als je verkouden bent brengt dit extra risico’s met zich mee. Door het gebruik van lachgas is er extra druk in het hoofd. Een mogelijk gevolg hiervan is het springen van trommelvliezen, met oorpijn en zelfs blijvende gehoorschade als gevolg.
  • Brandwonden. Wanneer lachgas uit een tank gebruikt wordt kan na lang gebruik de onderkant van de tank bevriezen. Als de tank tussen de benen van een gebruiker geklemd zit kan dit brandwonden tot gevolg hebben.

Risico’s op de lange termijn

Helaas kent het gebruik van lachgas niet alleen risico’s op de korte termijn. Maanden of jaren na het gebruik van lachgas kan je als gebruiker nog steeds opgelopen schade ervaren. Hieronder vermelden we de belangrijkste lange termijn risico’s van lachgas.

  • Neurologische stoornissen. Wanneer lachgas langdurig gebruikt wordt, blokkeert het de werking van vitamine B12. Dit zorgt voor tintelingen in vingers en tenen.
  • Hersenschade. Voor onderontwikkelde hersenen heeft lachgas slechte invloed. Net als alcohol heeft lachgas een negatieve impact op jongeren. Omdat lachgas ook de glutamaat receptor blokkeert is het risico op hersenschade nog groter.
  • Verslavend. Het gebruik van lachgas kan een geestelijke verslaving tot gevolg hebben.

Ieder jaar kun je in december overstappen van zorgverzekering en je eigen risico bepalen. In het handige top 5 goedkoopste zorgverzekeringen overzicht zie je per hoeveelheid eigen risico hoeveel je maandelijkse premie zal bedragen. Handig als je dit jaar over wil stappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s