Weinig kennis zorgverzekering

Uit onderzoek van de Patiëntenvereniging NPCF is gebleken dat er veel Nederlanders zijn die over weinig rondom het zorgstelsel en de zorgverzekering beschikken. Van alle geënquêteerden was maar 4 procent in staat om alle vragen correct te beantwoorden. Het kom dan ook niet als een verrassing dat veel Nederlanders vanwege keuzemoeilijkheden tussen polissen het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering nog even uitgesteld hebben.

Zorgsysteem onduidelijk
Het basisconcept van het Nederlandse zorgstelsel is veel mensen nog niet helemaal duidelijk. Een grote groep denkt namelijk dat de zorgverzekeraars in plaats van de overheid bepalen wat er wordt vergoed via het basispakket.

Verschillende polissoorten zorgen voor keuzestress
Een ander veelgehoorde moeilijkheid is het begrijpen van de natura- en restitutiepolis, er is veel onduidelijkheid over de verschillen. De restitutiepolis zorgt ervoor dat je ingeplande zorg bij alle doktoren kunt ondergaan en overal een vergoeding voor krijgt. Bij de naturapolis heb je een beperkte keuze uit zorgverleners met een contract met de zorgverzekeraar. Je dient met deze polis altijd bij de zorgverzekeraar te informeren over mogelijke vergoedingen, artsen hebben hier geen informatie over. Dit is ook iets wat weinig Nederlanders weten.

Volgens vergelijkingssites en DSW (zorgverzekeraar) zorgen de verschillende polissoorten die dit jaar beschikbaar zijn voor keuzestress. De meeste overstappers worden daarom tussen Kerst en Oud&Nieuw verwacht. Daarnaast waren de verzekeringspremies dit jaar ook iets later bekend dan normaal.

Trends tot nu toe
De Nederlanders die al een nieuwe zorgverzekering hebben gekozen kiezen minder vaak voor het verhogen van het eigen risico. Het vrijwillig eigen risico wordt minder vaak afgesloten. Mochten hier toch voor gekozen worden, dan wordt er direct voor het volledige vrijwillige eigen risico gekozen.
Ook bij het kiezen van de verzekeringspolis is het alles of niets. Mensen kiezen of voor een budgetpolis of voor een restitutiepolis. De naturapolis is minder populair dan voorgaande jaren.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?