print

Geschreven door Linda van Reen op 23 juli 2020

Welke studentenstad scoort het beste op het gebied van huisvesting?

Heb je dit jaar je middelbare schooldiploma gehaald? Dan begin je waarschijnlijk in september met studeren. Veel aankomende studenten hebben al een keus gemaakt welke studie het wordt, maar weten nog niet in welke stad ze gaan studeren. We helpen je graag en vertellen je in dit artikel in welke studentensteden je het makkelijkst aan een studentenkamer komt. Wellicht maakt dit de keuze eenvoudiger!

Nijpend tekort aan studentenhuisvesting

Al jaren klagen studenten dat het enorm lastig is om aan een studentenkamer te komen. Dat deze klacht gegrond is, blijkt wel uit het feit dat onderzoek heeft aangetoond dat er een landelijk tekort van 40.000 studentenkamers is. In sommige steden worden studenten zelfs opgevangen in tenten, dit studiejaar was dit het geval in onder meer Wageningen en Nijmegen. Voor de meeste aankomend studenten is een camping als huisvesting geen wenselijk vooruitzicht. Het is daarom verstandig om je op mogelijke huisvesting te oriënteren wanneer een keuze maakt voor een studie en studentenstad. Een fijne studentenkamer is namelijk niet alleen prettiger om in te leven, het is ook beter voor je concentratie en studieresultaten.

Onderzoek Landelijke Studentenvakbond

Heb je een studie gevonden die helemaal bij jouw interesses en capaciteiten past? En is deze studie niet op reisafstand van het ouderlijk huis, ga je dan zo snel mogelijk verdiepen in de studentenhuisvesting opties. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar de huisvestingsmogelijkheden in alle Nederlandse studentensteden. Hierbij werd gekeken naar de volgende aspecten: het aanbod sociale huur, het aanbod op de private markt, informatievoorziening en de plannen die studentensteden hebben voor nieuwe woningbouwprojecten.

Uit het onderzoek van de LSVb kwam een duidelijke winnaar naar voren: Maastricht. Hierna volgden Amsterdam en Nijmegen op de tweede en respectievelijk derde plaats. Groningen en Utrecht delen de vierde plaats in de lijst:

 • 1. Maastricht
 • 2. Amsterdam
 • 3. Nijmegen
 • 4. Groningen
 • 5. Utrecht
 • 6. Enschede
 • 7. Delft
 • 8. Den Haag
 • 9. Rotterdam
 • 10. Leiden
 • 11. Eindhoven
 • 12. Wageningen
 • 13. Tilburg

Voor veel mensen is het een verrassing dat Amsterdam op de tweede plek staat in de lijst. Dit komt waarschijnlijk doordat de huurprijzen niet meegenomen zijn in het onderzoek: deze wisselen namelijk enorm per provincie en daardoor zouden de studentensteden niet objectief met elkaar vergeleken kunnen worden. De reden waarom Amsterdam op de tweede plek staat, ligt onder meer in het feit dat het gemeentebestuur actief is op het gebied van huisvesting voor studenten: ze zijn al jaren bezig om het aantal studentenkamers in de stad te vergroten.

De reden waarom Tilburg zo slecht scoort, komt omdat er weinig keus is voor studenten en er geen woningcorporatie is die zich specialiseert in studentenhuisvesting.

Ben je op zoek naar een studentenkamer? Vooral als je in een nieuwe stad terecht komt, kan het lastig zijn om de juiste instanties en personen te vinden die je aan een kamer kunnen helpen. Begin dus tijdig met je zoektocht en wed niet op een paard. Kijk op onze pagina studentenkamer vinden voor tips om zo snel mogelijk een kamer te bemachtigen in je nieuwe studentenstad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *