Winst wordt uitgekeerd aan premiebetaler

Jaren achtereenvolgend zijn de zorgpremies gestegen. Ook de discussie over de inkomens afhankelijke zorgpremie heeft mensen laten schrikken, maar nu zijn er positieve berichten. De consumentenbond en de overheid hameren erop dat de premies van de zorg omlaag gaan. Er worden bedragen genoemd van 300 euro of meer op jaarbasis. Om hun standpunt kracht bij te zetten is op 24 september de actie premiejager ingegaan.

Enorme winst
De winst die de zorgverzekeraars het afgelopen jaar gezamenlijk hebben gemaakt is hoog. Ze hebben 1,4 miljard euro weten te verdienen. Deze winst, zo zegt de consumentenbond, kan nu aan de premiebetaler uitgekeerd worden.

In een tijd waarin de koopkracht alleen maar is afgenomen en iedereen let op de kleintjes is een lastenverlichting voor het individu maar ook voor de economie meer dan welkom. Want, hoe klein ook het bedrag, de koopkracht heeft er baat bij wanneer we wat extra’s over houden.

Reden van de winst
De winst is vooral veroorzaakt doordat de medicijnen goedkoper zijn geworden en het eigen risico omhoog is gegaan. De consumentenbond is van mening dat de verzekeraars, als ze beter letten op fraude en verspilling, nog meer winst kunnen maken.

Gaan de premies echt omlaag?
De zorgverzekering DSW heeft reeds bekendgemaakt dat ze de premie naar beneden schroeft. Men betaalt daar voor het volgende jaar 95 euro aan premie per maand. Je bespaart hiermee 90 euro op jaarbasis. Wie volgt?

De zorgverzekeraars hebben de financiële ruimte om hun verzekerden tegemoet te komen. Het afgelopen jaar was namelijk economisch gezien een vruchtbaar jaar. De winsten liegen er niet om en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft aan dat de premie met 24 euro omlaag kan. Deze maand zullen we zien bij welke zorgverzekeringen, net zoals de DSW, de premies omlaag gaan.

Argwaan
De Nederlandse bank kijkt argwanend toe. Die zegt dat zorgverzekeraars de winst van één jaar niet direct moeten ´terugbetalen´. De buffers die de verzekeraars hebben opgebouwd moeten, ondanks dat deze groot is, (deels)behouden worden. Zo meldt de Nederlandse Bank

Als reden geven ze dat de Europese regels omtrent zorgverzekeringen aan het veranderen zijn. Een buffer geeft ruimte om hierop in te spelen. De consumentenbond is juist van mening dat de verzekeringsmaatschappijen genoeg buffers hebben opgebouwd en dat het tijd is om eens iets terug te geven.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?