Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 15 maart 2019

Zonder verzekering óók recht op niet-spoedeisende zorg

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft deze maand besloten dat mensen zonder verzekering ook recht hebben op niet-spoedeisende zorg. Dit besluit is met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2019 ingegaan. Voor dit besluit hadden onverzekerde alleen recht op spoedeisende hulp. Door dit besluit in te voeren wil staatssecretaris Blokhuis dat iedere Nederlander de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft.

Iedereen recht op zorg

De beslissing om het recht op zorg ook voor niet-spoedeisende hulp uit te breiden, is een resultaat van een oproep van de Straatdokters. Deze stichting houdt zich bezig met de rechten van thuis- en daklozen. Daarnaast voorzien de Straatdokters onverzekerden van de zorg die zij nodig hebben.

De stichting riep vorig jaar op om de zorgverzekeringsplicht te laten vervallen. Vanwege deze plicht kregen onverzekerden soms niet de zorg die zij wel nodig hadden. Een maandelijkse verzekeringspolis is geen kleine kostenpost. Voor mensen met een laag inkomen, studenten bijvoorbeeld, kan het moeilijk zijn om maandelijks de premie te kunnen betalen. In Nederland zijn er zo’n 6.250 mensen onverzekerd. Voor deze groep is het recht op niet-spoedeisende zorg ingevoerd.

Informeren van zorginstellingen

Voor het invoeren van dit recht hadden onverzekerden wel recht op spoedeisende zorg. Echter, dit was bij zorgverleners vaak niet bekend. Om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen, ggz-instellingen, verpleegkundigen, specialisten en huisartsen beter bekend worden met de rechten van onverzekerden wordt er een voorlichtingsteam samengesteld. Dit team zal zorginstellingen in Nederland gaan informeren.

Pagina’s