print

Geschreven door Linda van Reen op 22 november 2019

Zorgtoeslag voor 2020 bekend

Deze week heeft de overheid de zorgtoeslag voor komend jaar bekend gemaakt. Hierdoor is duidelijk dat de zorgtoeslag niet evenredig met de zorgpremies stijgt. Wel gaat de zorgtoeslag omhoog en ook het bedrag dat je mag verdienen om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen.

Wat is zorgtoeslag?

Elke volwassene in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De gemiddelde premie van een basis zorgverzekering bedraagt voor komend jaar €119,83. Voor veel studenten en minima is deze financiële verplichting een grote last. Om mensen met geen of een laag inkomen tegemoet te komen in de kosten, kunnen zij zorgtoeslag aanvragen bij de overheid.

Kom je er nu achter dat je al tijden recht hebt op zorgtoeslag? Je kunt over afgelopen jaar ook nog zorgtoeslag aanvragen! Dit kan tot 1 september 2020.

Hoeveel stijgt de zorgtoeslag?

De zorgpremie stijgt ten opzichte van 2019 met zo’n 2%. Gelukkig stijgt de zorgtoeslag ook, met meer dan 4%. In 2019 was de maximale zorgtoeslag namelijk nog €99,- per maand, in 2020 wordt dit bedrag verhoogd naar €104,- voor alleenstaanden. Voor mensen met een zorgtoeslagpartner gaat de toeslag met €7,- omhoog naar een maximum van €199,- per maand voor zijn tweeën.

Bij welk inkomen krijg ik zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag mag je in 2020 niet meer dan €30.000 verdienen, heb je een zorgtoeslagpartner dan is dit bedrag €38.500. Dit is €1000,- meer dan in 2019. Verdien je minder dan €21.000 op jaarbasis dan ontvang je de maximale zorgtoeslag. Bij alle bedragen tussen de €21.000 en €38.500 ontvang je wel zorgtoeslag, maar minder. Het minimale bedrag aan zorgtoeslag wat de overheid uitkeert is €6,- per maand.

Mijn zorgtoeslag berekenen

Bereken hier direct de hoogte van je zorgtoeslag met de tool van Studentenverzekering.nl.

Waar kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Heb je recht op zorgtoeslag, dan wordt dit niet automatisch naar je overgemaakt. Je dient zorgtoeslag zelf aan te vragen bij de overheid. Dit kan online met een DigiD op de website van de overheid. Om in aanmerking te komen dien je een Nederlandse zorgverzekering te hebben, mag je inkomen niet te hoog zijn en mag je ook niet teveel geld op je spaarrekening hebben staan. De drempel wat betreft eigen vermogen ligt in 2020 op €116.613,- en met toeslagpartner op €147.459,-.

Op welke datum ontvang ik mijn zorgtoeslag?

De zorgtoeslag ontvang je altijd een maand van te voren. In de tabel hieronder kun je zien wanneer je in 2020 de zorgtoeslag kunt verwachten:

Data waarop zorgtoeslag wordt uitgekeerd in 2020
Maand (2020) Datum uitbetaling
Januari 20 december 2019
Februari 20 januari
Maart 20 februari
April 20 maart
Mei 20 april
Juni 20 mei
Juli 20 juni
Augustus 20 juli
September 20 augustus
Oktober 21 september
November 20 oktober
December 20 november

Waarom moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

Ben je afgestudeerd en ga je werken? Let dan op of je niet te veel gaat verdienen! Veel studenten vergeten hun zorgtoeslag stop te zetten, wanneer ze voor het eerst een baan vinden. Hierdoor krijgen ze het jaar erop van de belastingdienst een brief waarin staat dat ze de zorgtoeslag terug moeten betalen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of je meer gaat verdienen dan is toegestaan. Een te hoog inkomen is namelijk de meest voorkomende reden waarom je zorgtoeslag terug dient te betalen. Zet je zorgtoeslag dus tijdig stop wanneer je salaris over het drempelbedrag van de zorgtoeslag heengaat.

Is zorgtoeslag inkomen?

Ga je belastingaangifte doen? Veel studenten vragen zich af of de ontvangen zorgtoeslag bij het inkomen moet worden gerekend. Wees gerust, dit is niet het geval. Zorgtoeslag is namelijk een tegemoetkoming vanuit de overheid. Dit betekent dat de toeslag niet bij het inkomen hoeft te worden opgeteld.

Verdienen aan je zorgverzekering?

Als student is elke cent welkom, daarom geven we je een tip om te verdienen aan je zorgverzekering. Wanneer je het eigen risico maximeert kun je al een basis zorgverzekering afsluiten voor minder dan €90,-. Heb je recht op de maximale zorgtoeslag, dan kun je al snel twee tientjes per maand verdienen! Zorg wel altijd voor een financiële buffer, want mocht je in 2020 toch gebruik maken van de zorg dan moet je wel het eigen risico kunnen betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *