Gaat de zorgpremie stijgen in 2019?

Aangezien iedereen benieuwd is of de premies van de zorgverzekering gaan stijgen, is het goed om in de gaten te houden of de zorgkosten omhoog gaan. De zorgcijfers van het jaar 2017 zijn inmiddels bekend gemaakt en weer is er meer uitgegeven aan de zorg. Om precies te zijn 2 miljard meer dan in 2016. Dit betekent dat er in 2017 maar liefst 97,5 miljard is uitgegeven aan zorgkosten aldus het CBS.

Waar komt de stijging vandaan?

De uitgaven aan de kinderopvang stegen relatief het meest, namelijk zo’n 7,2 procent. Daarnaast is er uit onderzoek gebleken dat er meer mensen werken in de zorg en dat het personeel ook iets meer is gaan verdienen, waardoor de zorgkosten een fractie omhoog zijn gegaan. Bovendien zijn de uitgaven aan de huisartsenpraktijken toegenomen. Uitgaven aan geneesmiddelen stegen nauwelijks.

Gaat het eigen risico hierdoor stijgen?

Wat zeggen al deze percentages en grote bedragen nu precies? Concreet hebben we op jaarbasis per persoon 86 euro meer uitgegeven aan de zorg. In totaal zijn de zorguitgaven hiermee 2,1 procent gestegen. Dit lijkt dus mee te vallen. Of de premies hierdoor ook gaan stijgen, is nog onbekend. Het is al meerdere keren aangeven dat het eigen risico niet zal gaan stijgen voor het komend jaar. Of hieraan echt niks wordt gewijzigd zullen we zien op Prinsjesdag wanneer de plannen definitief worden gemaakt.

Gaat de zorgpremie stijgen in 2019?

Zorgverzekeringen hebben aangegeven dat ze waarschijnlijk de premies gaan verhogen in 2019. Hoeveel dit wordt is nog niet bekend. Of we een stijging gaan merken in onze portemonnee moeten we nog afwachten, want ook al zijn de zorgkosten gestegen, de economie groeide zelf harder. Dit is goed nieuws want wanneer onze koopkracht harder stijgt dan de zorgpremie blijven de stijgende zorgkosten voor de gemiddelde Nederlander en student betaalbaar.

Tips

Vind je de zorgverzekering nu al onbetaalbaar worden? Kijk dan op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt. Kan je een maand niet je zorgverzekering betalen, dan leggen we je in dit artikel uit wat de consequenties zijn.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?