Zorgverzekeraars volgen patiënten via Facebook

Sinds Facebook onder vuur ligt doordat de gegevens van miljoenen gebruikers in handen zijn gekomen van databedrijven, wordt er steeds meer bekend over de praktijken die bedrijven en Facebook zelf hanteren. Nu is ook aan het licht gekomen dat sommige zorgverzekeraars hun patiënten volgen via Facebook.

Pixel-plug-in

Het blijkt dat sommige zorgverzekeringen gebruik maken van een zogeheten pixel-plug-in. Deze plug-in zorgt ervoor dat de zorgverzekeraar het surfgedrag van iemand kan koppelen aan een Facebookaccount. Het is dus niet zo dat men inzage heeft in het medisch dossier, maar heb jij bijvoorbeeld zitten Googlen op een depressie of SOA’s dan wordt dit wel door de pixel-plug-in gekoppeld aan jouw Facebook-account.

Niet ingelogd

Ben je niet ingelogd in Facebook, dan gebeurt de koppeling nog steeds. Facebook volgt jou dan ook, alleen is de koppeling niet zodanig dat Facebook weet om wie het gaat. Op deze manier komen Facebook dus erg veel over jou te weten. Het blijkt dat bijna de helft van alle zorgverzekeraars een dergelijke pixel-plug-in gebruikt.

Ontwikkeling

Nu dit nieuws naar buiten is gekomen, hebben de eerste zorgverzekeraars besloten om hiermee te stoppen. Zorgverzekeraar Menzis is de eerste die heeft aangegeven de pixel-plug-in te verwijderen.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?