Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 20 september 2019

zorgverzekering zonder eigen risico

kosten corona crisis

Het klinkt voor Nederlanders als iets surrealistisch: een zorgverzekering zonder eigen risico. Toch is het tegenwoordig mogelijk. Weliswaar adverteren de zorgverzekeraars het niet als zorgverzekering zonder eigen risico en is de verzekering ook maar voor een klein deel van de bevolking mogelijk. Op deze pagina lees je hoe deze constructie kan bestaan en wie er gebruik van kunnen maken.

Hoe kan eigen risico afgekocht worden?

In Nederland is iedereen verplicht om zorgverzekering af te sluiten. Wel heeft ieder persoon daarin de vrijheid om zelf te kiezen of ze alleen het basispakket willen of ook aanvullend verzekerd willen zijn, voor bijvoorbeeld de tandarts. Niet alleen de dekking van de verzekering is onderworpen aan eigen keuze, ook de hoogte van het eigen risico kan bepaald worden. De laagst mogelijke vrijwillige bijdrage bij zorg is €385,- terwijl het hoogst mogelijke eigen risico op €885,- vast is gesteld. Verzekerden die hun eigen risico verhogen betalen minder maandelijkse premie. Als je verwacht dat je geen tot weinig zorg nodig hebt het aankomende jaar kan het dus verstandig zijn om je eigen risico te verhogen, zo kun je geld besparen.

Wil je je eigen risico verlagen of verhogen? Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar kun je kiezen hoeveel eigen risico je wil betalen in het geval dat je zorg nodig hebt. Meer informatie hierover vind je op de pagina opzeggen en overstappen.

Echter bieden sommige zorgverzekeraars de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen. Dit kan alleen voor specifieke collectieve verzekeringen, voor bijvoorbeeld studenten of seizoenswerkers. Verzekerden kunnen bij deze maatschappijen kiezen om maandelijks iets meer premie te betalen, maar geen eigen risico te hoeven te betalen wanneer ze zorgkosten maken. Op deze manier betaalt de gehele groep verzekerden voor het eigen risico van degene die daadwerkelijk zorg nodig hebben. Voor de verzekeraar is het interessant omdat seizoenswerkers en studenten over het algemeen weinig zorg nodig hebben. Ze hoeven dus niet veel zorgkosten te vergoeden.

Mag dat zomaar?

Niet iedereen is tevreden met de optie die zorgverzekeraars bieden. De zorgwaakhond NZa heeft aangegeven niet blij te zijn met deze ontwikkelingen. De NZa is bekend met het fenomeen maar kan er niets aan doen, omdat het niet staat vastgesteld in de zorgwet dat er eigen risico betaald moet worden. Naast de NZa heeft ook de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins er een negatieve mening over. Hij wil het gesprek aangaan met zorgverzekeraars om dit onderwerp te bespreken.

Kies de verzekering die het beste bij jou past

Wil je zelf bepalen hoeveel eigen risico en maandelijkse premie je betaalt? Met de handige tool vergelijk je de top 5 goedkoopste studenten zorgverzekeringen. Kies zelf hoeveel je per maand kwijt bent aan je zorgverzekeraar.

Vergelijk gelijk de top 5 goedkoopste studentenverzekeringen en sluit direct de goedkoopste af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s