Studenten Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit ben je verzekerd om rechtshulp te krijgen in bepaalde situaties. In veel situaties is dit een onmisbare verzekering. Wanneer, waarom en hoe deze verzekering werkt, vind je op deze en de bijbehorende pagina’s.

Vergelijken & Afsluiten 2023

Vergelijk alle rechtsbijstandverzekeringen met onze handige vergelijker. Combineer verzekeringen om een korting te krijgen.
Binnen 2 minuten geregeld!

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Nuttig?

Het ligt eraan of het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering voor jou nuttig is of niet. Het is natuurlijk moeilijk in te schatten of je ooit te maken krijgt met een conflict. Mocht dit zo zijn en je hebt geen rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan ben je erg duur uit omdat je de kosten, voor bijvoorbeeld een advocaat, zelf moet betalen.

Situaties

Je kunt de rechtsbijstandverzekering afsluiten voor verschillende situaties waar je in terecht kunt komen.

 • Verkeer
 • Inkomen
 • Wonen

Populairste rechtsbijstandverzekeringen

Problemen met huurbaas

Als je op kamers woont kun je te maken krijgen met conflicten met betrekking tot je huisbaas, kamer of huis. In deze gevallen geldt het huurrecht. Het kan zijn dat je huisbaas zonder iets te zeggen ineens veel meer huur vraagt dan dat je eerder betaalde. Of je krijgt de borg niet terug waar je wel recht op hebt.


Rechtsbijstandproblemen verhuurder

Juridische hulp

Mocht je beroep willen doen op de rechtsbijstandverzekering dan kun je op verschillende manieren juridische hulp ontvangen, namelijk:

 • In geld – je krijgt een geldbedrag van je verzekeraar om zelf een advocaat uit te kiezen en deze de betreffende zaak te laten beoordelen e.d.
 • In natura – de verzekeraar waar je de verzekering hebt afgesloten hebben advocaten en juristen in dienst welke de betreffende zaak voor je behandelen.

Dekking

Bij de meeste verzekeraars ben je alleen verzekerd in Nederland. Voor het melden van schade, straf- en verkeerszaken kan je echter ook gedekt zijn in Europa en sommige andere landen die rond de Middellandse Zee liggen. Zaken die te maken hebben met sociaal verzekeringsrecht en arbeidsovereenkomsten zijn veelal gedekt in Duitsland en de Benelux. Kijk voor meer informatie op de pagina dekking rechtsbijstandverzekering.

Cijfers

Ongeveer 16% van de claims op het gebied van rechtsbijstand had in 2012 te maken met familie of woning. De verkeersclaims nemen jaarlijks af, maar het gaat nog wel om 18% van alle claims. Ruim 34% van de claims heeft te maken met arbeidszaken of sociaal recht. Dit komt omdat het aantal ontslagen van werknemers hoog ligt door de crisis. Zo’n 22% van de claims heeft te maken met afgesloten diensten en contracten, zoals woekerpolissen en vliegtickets. Letselschadeclaims zijn het meest kostbaar. Van alle claims heeft 10% te maken met letselschade.

Kans op conflict

Er zijn een aantal omstandigheden die de kans op een conflict vergroten:

 • Deelnemen aan groot gezin
 • Regelmatig wisselen van baan
 • Regelmatig verhuizen
 • Vaak onderweg
 • Het hebben van een kort lontje

Rechtsbijstandsverzekering FAQ

Wat is een rechtsbijstandverzekering?
Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent bij juridische problemen. Hierbij gaat het om juridische problemen bijvoorbeeld op het gebied van inkomen, wonen, verkeer, belasting en vermogen. Je verzekering zorgt ervoor dat je bij deze problemen juridische hulp ontvangt in de vorm van geld, of in de vorm van hulp van advocaten en/of juristen.
Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?
Nee, een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Een rechtsbijstandverzekering is wel erg handig, omdat juridische kosten bij een conflict snel op kunnen lopen.
Wat kost een rechtsbijstandverzekering?
De kosten van een rechtsbijstandverzekering verschillen per verzekeraar en zijn afhankelijk van de voorwaarden. Je sluit al een rechtsbijstandverzekering af vanaf €7,36 per maand. Bekijk en vergelijk welke verzekering het best bij jou past met onze top 5 rechtsbijstandverzekeringen.
Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

 • 126,000+ Gebruikers / Jaar vinden de weg naar Studentenverzekering.nl
 • 17+ Jaar zijn wij specialist in studentenverzekeringen.
 • 42 Verzekeraars vergelijken wij met onze eigen vergelijkers.
 • Vindt de beste Studenten rechtsbijstandverzekeringRechtsbijstandverzekering vergelijken

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.rechtsbijstand.nl
 • www.verzekeraars.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.