Fatbike verzekeren
Fatbikes zijn niet meer weg te denken uit Nederland: ze zijn overal te vinden. Op deze pagina vertellen we je over de fabtike, welke regels ervoor gelden en veiligheidsmaatregelen.
Wat is een fatbike?
In de afgelopen jaren is de fatbike enorm populair geworden, vooral onder de jongeren. De fiets heeft een uniek uiterlijk en is goedkoper dan een elektrische fiets. Daarnaast zijn fatbikes duurzaam vanwege hun stevige constructie. De fatbike wordt onder jongeren vaak gebruikt als stadsfiets, maar wist je dat ze eigenlijk ontworpen zijn om off-road te rijden? Denk hier aan terreinen met sneeuw, zand of modder. De breden banden van de fiets geven je meer grip en stabiliteit, ideaal voor zachte ondergronden. Het brede frame is opgewassen tegen extreme weersomstandigheden.
Wat zijn de regels voor een fatbike?
Hoewel fatbikes de 25 km/uur kunnen halen, hebben ze nog steeds dezelfde regels als elektrische en gewone fietsen:
- Je hoeft niet in bezit te zijn van een rijbewijs;
- Er geldt geen minimumleeftijd;
- Je hebt geen kenteken nodig;
- Fatbikes mogen maximaal 25 km/uur;
- Er geldt geen helmplicht;
- Fietsen doe je op het fiets- en brom/fietspad;
- Het is verboden om je telefoon te gebruiken tijdens het fietsen;
- Het is verboden de weg op te gaan als je onder invloed bent van meer dan 0,5 promille;
- alcohol, drugs en bepaalde medicatie;
- De motor mag een maximal vermogen hebben van 250 watt;
Veiligheidsmaatregelen voor fatbikes
Om het zo veilig mogelijk te maken voor jezelf en anderen, kun je een aantal veiligheidsmaatregelen treffen:
- Draag een helm: er geldt op dit moment geen helmplicht voor fatbikes, maar het wordt wel aangeraden deze te dragen. De kans op hersenletsel wordt door het dragen van een helm enorm verminderd en de kans op overlijden verkleint enorm;
- Houd je aan de maximum snelheid: het is niet alleen illegaal om harder te fietsen dan de toegestane 25 km/uur, het is ook nog eens heel gevaarlijk;
- Schaf goede verlichting en reflectoren aan: het is belangrijk om ten alle tijden goed gezien te worden door andere weggebruikers;
- Let op andere weggebruikers: fatbikes zijn vrijwel geluidloos, waardoor je andere weggebruikers kunt verrassen. Blijf scherp en let op hoe anderen kunnen reageren;
- Gebruik een ART-goedgekeurd slot: het is aan te raden hierin te investeren. Bovendien is een goedgekeurd ART-slot een vereiste waaneer je je fatbike wilt verzekeren tegen diefstal;
- Installeer een GPS-tracker: een tracker helpt je je fatbike terug te vinden als deze gestolen wordt (of als je niet meer weet waar je deze hebt neergezet…). Ook de GPS-tracker is vaak een vereiste voor als je je fatbike wilt verzekeren;
- Verzeker je fatbike: het is niet verplicht, maar wel verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je schade veroorzaakt.
Kan je een fatbike verzekeren?
Jazeker! Voorheen was dit niet het geval. Deze maatregel was genomen doordat fatbikes te vaak opgevoerd worden. Hierdoor neemt de kans op ongelukken enorm toe. Ook nam het aantal diefstallen flink toe, wat negatief invloed had op de premie van de fietsverzekering (deze nam namelijk toe). Sinds het voorjaar van 2024 komen er steeds meer verzekeringen bij voor de fatbike. Hieronder lichten we kort de fatbike verzekeringen toe van Centraal Beheer en Interpolis/Rabobank.
Centraal Beheer
Voordelen van een fatbikeverzekering bij Centraal Beheer:
- Uitgebreide dekking: Zo ben je verzekerd voor diefstal en schade, en zijn de accu en accessoires van je fatbike meeverzekerd. Bovendien is je fatbike ook buiten Nederland verzekerd.
- Flexibele opties: Je hebt de keuze uit drie eigen risico bedragen. Daarnaast kun je kiezen voor een aanschafwaarderegeling van 1 of 3 jaar. Dit houdt in dat je tot 1 of 3 jaar na aankoop de aanschafwaarde van je fatbike terugkrijgt.
Nadelen van een fatbikeverzekering bij Centraal Beheer:
- Beperkt pakket: Er is maar keuze uit één pakket bij Centraal Beheer.
- Ontbrekende diensten: Wil je dat juridische hulp en/of schade aan iemand anders gedekt worden? Dan zul je apart een rechtsbijstandverzekering of aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten.
Naar Centraal Beheer Fatbike verzekering
Interpolis/Rabobank
Voordelen van een fatbikeverzekering bij Interpolis/Rabobank:
- Uitgebreide dekking: Je bent verzekerd bij diefstal en schade. Ook wordt er dekking geboden bij schade aan je fietsaccessoires en accu. Interpolis/Rabobank biedt een wereldwijde dekking en heeft geen eigen risico bij diefstal, total loss of pech. Je kunt zelf kiezen wie de schade aan je fatbike repareert. Bij diefstal of total loss krijg je tot 3 jaar na aankoop de aanschafwaarde terug.
Nadelen van een fatbikeverzekering bij Interpolis/Rabobank:
- Beperkt pakket: Er is maar keuze uit één pakket bij Interpolis/Rabobank.
- Ontbrekende diensten: Schade aan derden wordt niet gedekt. Hiervoor zul je apart een aansprakelijkheidsverzekering voor moeten afsluiten.