Gezond op reis

Als je voor langere tijd op reis gaat, is het bijna onvermijdelijk dat je een keer iets overkomt wat medische aandacht nodig heeft. Op reis onderneem je veel activiteiten en dit vergroot onder meer het risico op een ongeval, schaafwonden of vervelende huidirritaties. Ook krijg je te maken met een ander dieet en eetpatroon. Voor de een is dit een groter probleem dan voor de ander, maar er zijn weinig reizigers die nog nooit te maken hebben gehad met een vorm van voedselvergiftiging. In veel gevallen kun je de aandoeningen zelf behandelen door je goed voor te bereiden. Neem daarom voordat je op reis gaat ruim de tijd om jezelf en je reisuitrusting op de meest voorkomende reisziektes voor te bereiden.

Reisapotheek

Stel voor je op reis gaat je reisapotheek samen. In je reisapotheek zitten bijvoorbeeld spullen om wondjes te behandelen, maar ook middelen tegen insecten die je waarschijnlijk niet in Nederland vindt, en de nodige medicatie. Hieronder vind je een handige checklist voor je reisapotheek:

  • Pijnstilling: paracetamol, aspirine of ibuprofen. Hiervan werkt ibuprofen ook ontstekingsremmend.
  • Diarreeremmers zoals Imodium, Loperamide of Norit
  • ORS tegen uitdroging
  • Zonnebrandcrème
  • DEET tegen insectenbeten
  • Een tekentang
  • Zalf tegen insectenbeten
  • Een pincet
  • Pleisters
  • Blarenpleisters
  • Steriele gaasjes
  • Een schaar
  • Een thermometer
  • Betadine
  • Medicijn tegen wagenziekte
  • Je gele vaccinatieboekje
  • Een kaartje met daarop je bloedgroep
  • Je persoonlijke medicatie op doktersvoorschrift

Medicatie op reis

Voor je op reis gaat is het goed om te weten dat je voor sommige medicatie een medische verklaring en/of medicijnpaspoort nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij sterke pijnstillers, slaapmiddelen en medicinale cannabis. Zorg in dit geval dat je altijd een (Engelstalige) medische verklaring bij je hebt. Neem hiervoor contact op met je huisarts of je apotheek. Zo’n medische verklaring kan je aan de grens een hoop gedoe besparen, maar is ook handig als je je medicatie bijvoorbeeld verliest in het buitenland en het daar opnieuw moet kopen. Zorg er daarnaast voor dat de medicatie die je meeneemt altijd in de originele verpakking zit. Zoek ook alvast uit of je medicatie niet onder of boven een bepaalde temperatuur mag komen. Houd hier rekening mee bij het pakken: in je handbagage worden medicijnen aan minder extreme temperatuurverschillen blootgesteld dan je ruimbagage. Bij voorkeur neem je medicijnen dus mee in je handbagage, maar dit moet wel kunnen en mogen. Check dit eventueel van te voren bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Vaccinaties

Als je naar landen buiten Europa reist, zal je in veel gevallen extra vaccinaties moeten halen.Het is slim om je hier al een tijdje voordat je vertrekt in te verdiepen: sommige vaccinaties moet je een tijd voor je vertrek halen en voor sommige ziektes moet je zelfs meerdere vaccinaties halen.

Vaccinaties zijn vaak jaren geldig, dus als je ze eenmaal hebt kun je een tijdje onbezorgd op reis. Soms worden vaccinaties vergoed door je zorgverzekeraar, zorg dat je hierover goed geïnformeerd bent. Neem contact op met je huisarts of de GGD, zij kunnen je vertellen welke vaccinaties je nodig hebt en zorgen dat je ze op tijd toegediend krijgt.

Neem het gele vaccinatieboekje altijd mee op reis, zodat je in het geval van een medisch probleem kan laten zien dat je bent ingeënt.

Veel voorkomende vaccinaties

Zodra je buiten Europa reist, heb je voor veel landen dezelfde vaccinaties nodig. Voor de meeste landen zal je in ieder geval een vaccinatie moeten halen voor DTP en Hepatitis A, maar ook vaccinaties tegen buiktyfus en Hepatitis B worden regelmatig geadviseerd. Ben je een dierenliefhebber en ga je op reis naar een exotisch land, pas dan op met welke viervoeters je knuffelt. In veel van deze landen komt hondsdolheid voor, en dan vooral bij zwerfhonden en katten die er in overvloed zijn. Ook andere dieren, zoals apen en vleermuizen kunnen deze ziekte bij zich dragen.

Onbehandeld heeft hondsdolheid voor mensen altijd binnen enkele dagen een dodelijke afloop, dus is het beter om dieren in het buitenland van een afstand te bewonderen. Word je toch gebeten, bel dan direct met je zorg- of reisverzekeraar. Het is van levensbelang dat je binnen 24 uur een eerste vaccinatie krijgt, gevolgd door vervolgvaccinaties op gezette dagen. Je kan voor vertrek preventief al de twee eerste vaccinaties krijgen, maar ook als je bent ingeënt dien je na een beet nog andere vaccinaties te ontvangen. Neem dus altijd contact op met je verzekeraar, wanneer je in het buitenland door een dier wordt gebeten of gekrabd.

Exotische muggen

Veel studenten gaan op reis naar landen waar Malaria voorkomt. Deze ziekte wordt verspreid door muggen die actief zijn bij zonsopkomst en ondergang. Zorg dat je van tevoren weet of Malaria voorkomt in de gebieden die jij gaat bezoeken en maak een afspraak bij je huisarts of de GGD voor een consult. Zij kunnen je eventueel malaria pillen voorschrijven of je informatie geven over de juiste preventiemethodes. Soms zijn malariapillen namelijk niet nodig en is insmeren met DEET voldoende.

Naast de malariamug is de tijgermug in veel exotische landen een bekende ziekteverspreider. Onder andere dengue (knokkelkoorts) en zika worden door deze mug doorgegeven. Vooral in Azië is dengue een groot probleem. Een besmetting kan leiden tot hoge koorts, hoofd- en spierpijn, misselijkheid en braken. Je kunt je tegen deze ziektes niet inenten, dus is preventie erg belangrijk. Zorg ervoor dat je in risicogebieden je altijd goed insmeert met DEET, en draag eventueel bedekkende kleding. De tijgermug steekt overdag, dus zorg dat je dan extra oplet. Let ook op dat je je zonnebrand een half uur moet laten intrekken voordat je jezelf insmeert met DEET.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.