Goed verzekerd op reis

Veel studenten gaan tijdens hun studententijd vaak op reis. Hartstikke leuk! Maar als je onbezorgd op reis wilt, is het wel aan te raden een goede reisverzekering af te sluiten. Het laatste wat je wilt tijdens je reis is je zorgen maken. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met diefstal, of om de een of andere reden in het ziekenhuis belanden. Het hebben van een reisverzekering zorgt er dan voor dat je er op dat moment niet alleen voor staat. Mocht er onverhoopt een noodgeval ontstaan, dan hebben reisverzekeraars vaak een alarmnummer dat je altijd kunt bellen.

Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je met een aantal dingen goed rekening houden. Een van die dingen is je bestemming. Veel verzekeraars hanteren een andere premie voor werelddekking dan voor dekking binnen Europa. Hiernaast is ook de duur en frequentie van je reizen belangrijk voor het soort reisverzekering die je afsluit. Naast je reisverzekering kan het handig zijn om ook andere verzekeringen af te sluiten. Wij zetten voor je op een rijtje waar je allemaal aan moet denken.

Kortlopende reisverzekering

Denk bij het afsluiten van een reisverzekering goed na over jouw reisgedrag. Ben je van plan om een grote reis te maken en weet je dat je verder niet veel reist, dan kan het voor jou voordeliger zijn een kortlopende reisverzekering af te sluiten voor jouw reisperiode. Vaak kun je jouw premie bij deze verzekering beter afstemmen op jouw reisgedrag, hierdoor kan er maatwerk geleverd worden en krijg je precies de verzekering die bij de door jouw geboekte vakantie past. Ben jij bijvoorbeeld een thrillseeker en hou jij van avontuurlijke sporten, dan is het mogelijk om hiervoor een aanvullende premie af te sluiten. Zo kun je onbezorgd van je reis genieten, zonder dat je de spanning links hoeft te laten liggen!

Doorlopende reisverzekering

Maak je veel (kleine) trips door het jaar heen? Dan is het misschien slim voor jou om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je betaalt dan per maand een premie en bent het hele jaar verzekerd. Ook is dit handig als jij vaak spontaan een weekendje weg wilt. Vaak zit er wel een maximum aan het aantal aaneengesloten dagen dat je op reis kunt zijn met deze verzekering, dus hou hier rekening mee. Denk ook na of je voor Europa of werelddekking kiest. Je kunt dit vaak aanpassen, maar vergeet dit dan niet te doen als je voor Europadekking hebt gekozen en toch opeens naar Amerika besluit te reizen. Ga je voor een paar maanden reizen of backpacken? Dan kan het zijn dat je niet genoeg hebt aan een doorlopende reisverzekering.

Globetrotter verzekering

Als je bijvoorbeeld voor langere tijd gaat backpacken, is een globetrotter of lang-op-reis verzekering misschien wat voor jou. Hiermee ben je ook verzekerd tijdens je eventuele vrijwilligerswerk, of als je bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland werkt om je reis te bekostigen. Let wel op: bij een globetrotterverzekering betaal je wel een extra premie als je van plan bent werk met een verhoogd risico te gaan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van huizen of werken als skileraar. Je kunt het dekkingsniveau voor een groot deel samenstellen zoals jij dat wilt en aanpassen aan jouw reis. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je zorg in het buitenland volledig te laten dekken door je reisverzekering, en je zorgverzekering in Nederland op te zeggen. Je mag met deze verzekering meestal tot twee jaar aaneengesloten in het buitenland verblijven.

Ongevallendekking

Als je een ongevallendekking bij je reisverzekering hebt, ben je verzekerd als je gewond raakt, blijvend invalide raakt of zelfs overlijdt. Het maximale bedrag wordt uitgekeerd in geval van overlijden. Bij invaliditeit wordt procentueel uitgekeerd. Stelt een arts vast dat jij voor 30% invalide bent als gevolg van de gebeurtenis, dan keert de verzekering 30% van het maximale bedrag uit. Als er sprake is van een onverwachte gebeurtenis, heb je altijd recht op een uitkering, maar er zijn gevallen waarin de verzekering niets uitkeert. Denk hierbij aan gebeurtenissen veroorzaakt door roekeloosheid, schuld, of overmatig alcoholgebruik. Let dus altijd goed op.

Zorgverzekering

In de meeste gevallen heb je naast je reisverzekering ook gewoon je zorgverzekering in Nederland. Mocht er iets gebeuren in het buitenland, dan kan het dekkingsniveau tussen deze twee verzekeringen overlappen. Met je basis zorgverzekering in Nederland heb je recht op vergoeding van alle spoedeisende geneeskundige kosten in het buitenland tot aan het Nederlandse tarief. Hier is net zoals in Nederland het eigen risico op van toepassing. Dit kan nog wel eens vervelend uitpakken. Als je noodzakelijke behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland, worden deze extra kosten niet vergoed. Als je naast je basis zorgverzekering ook beschikt over een reisverzekering met medische dekking, worden deze kosten soms wel vergoed, en in veel gevallen is er ook geen eigen risico. Ook kun je je reisverzekering makkelijker uitbreiden met modules zoals risicovolle sporten, wat vaak niet wordt vergoed uit je basisverzekering. Je kunt in geval van een medische behandeling zowel je zorgverzekeraar als je reisverzekeraar aanspreken.

Buitenshuisverzekering

Een buitenshuisverzekering is een inboedelverzekering voor onderweg. Reis je veel met dure apparatuur, zoals laptops of camera’s, dan is een buitenshuisverzekering ins sommige gevallen handiger dan een reisverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen verlies of diefstal. Deze dekking geldt in heel Nederland. Reis jij liever de wereld rond met je dure apparatuur, dan kun je er bij sommige verzekeraars voor kiezen deze dekking wereldwijd te laten gelden. Over het algemeen wordt in het eerste jaar na aankoop de volledige nieuwwaarde van de producten vergoed. Na dit jaar wordt uitgekeerd op basis van de dagwaarde.

Voor al deze soorten (reis)verzekeringen geldt: lees je goed in! Zorg dat je voor je aan je reis begint goed geïnformeerd bent over welke schade tot welk bedrag vergoed wordt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het kan nooit kwaad je goed te laten informeren over welke reisverzekering het beste bij jou past, zodat je onbezorgd kan genieten.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.