Dé studentenverzekering specialist

Huurtoeslag aanvragen

Als je op jezelf gaat wonen is het in sommige gevallen mogelijk om huurtoeslag te krijgen. Deze huurtoeslag bedraagt als je alleen woont maximaal 368 euro per maand en als je samenwoont 321 euro per maand. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld 18 jaar of ouders zijn, en ingeschreven in Nederland. Maar ook je inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn, en je moet een zelfstandige woonruimte huren.

Leeftijdsgrens

Om huurtoeslag te ontvangen, moet je minstens 18 jaar oud zijn. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze vereiste. Deze eis vervalt als je al getrouwd bent (geweest) of geregistreerd partner bent (geweest), je een kind hebt of als je beide ouders zijn overleden.

Een zelfstandige woonruimte

Een zelfstandige woonruimte is een woonruimte met een eigen toegangsdeur die je van binnen en buiten op slot kunt doen, die in elk geval een eigen keuken en toilet heeft. De toegangsdeur hoeft zich niet aan de straat te bevinden en hoeft ook geen eigen huisnummer te hebben. De woonruimte hoeft ook geen eigen douche te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een flat of een studio. De meeste studentenkamers komen hier dan ook niet voor in aanmerking. Echter, als jouw woning voor 1 juli 1997 is aangewezen voor huurtoeslag, is het alsnog mogelijk om huurtoeslag voor jouw kamer te ontvangen. Of dit het geval is, kun je navragen bij je verhuurder.

Inkomensgrens

Vanaf 1 juni 2020 geldt er geen inkomensgrens meer. Dit zorgt ervoor dat het niet zo is dat iemand bij een kleine inkomensstijging alle huurtoeslag verliest. In plaats van deze inkomensgrens geldt nu een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van je huur en je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage en hoe meer de huurtoeslag dus afneemt. Op het moment dat je eigen bijdrage het bedrag van de huur overschrijdt, kom je niet meer in aanmerking voor huursubsidie.

Vermogensgrens

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag geldt wel nog steeds een vermogensgrens. Deze grens is in 2021 vastgesteld op 31.340 euro. Ook het vermogen van je (toeslag)partner of medebewoners telt mee. Samen mag je maximaal 62.680 euro bezitten. Je eigen vermogen bestaat uit je waardevolle bezittingen zoals spaargeld of aandelen minus je schulden. Ook bezittingen als bijvoorbeeld een vakantiewoning tellen mee.

Hoogte huur

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, mag je huur niet te hoog zijn. De belastingdienst gaat hierbij uit van rekenhuur, dit is de kale huur en de servicekosten zoals energiekosten, schoonmaakkosten en eventuele kosten voor recreatieruimtes. Ben je in 2021 tussen de 18 en 23, dan is de maximale rekenhuur 442,46 euro. Ben jij of je medebewoner 23 jaar of ouder, of heb je een inwonend kind, dan is je maximale huur 752,33 euro. Kom je door hoge servicekosten boven het maximale bedrag? Maak je dan geen zorgen. De Belastingdienst telt per categorie maximaal 12 euro bij je huur op.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag vraag je eenvoudig aan via de website toeslagen.nl. Het is handig om eerst een proefberekening huurtoeslag te doen. Zo weet je of je recht hebt op huurtoeslag en weet je ongeveer hoeveel je krijgt. De huurtoeslag gaat per de eerste van de maand in. Je moet dan wel al ingeschreven staan op het adres waar je huurtoeslag voor aanvraagt. Zorg er dus voor dat je jezelf op tijd inschrijft bij de gemeente. De huurtoeslag wordt meestal rond de 20ste van de maand bijgeschreven.

Je kunt huurtoeslag ook achteraf aanvragen als je er achter komt dat je al langer recht had op huurtoeslag. Dit kan tot september van het volgende jaar. Je krijgt dan je huurtoeslag met terugwerkende kracht. Let er wel op dat de inkomensgrens nog geldt van het jaar ervoor.

Vind je deze informatie nuttig?