Studentenkamer vinden

Een kamer vinden als student is niet altijd makkelijk. Veel studentensteden hebben een tekort aan kamers en veel studenten zien zich dan ook genoodzaakt om bij hun ouders te blijven wonen of een minder prettige kamer te accepteren. Dat is zonde, want een fijne kamer met leuke huisgenoten kan je studententijd nóg leuker maken. Het is in ieder geval belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken. Zo voorkom je dat je overhaast keuzes moet maken waar je achteraf niet gelukkig mee bent. In de meeste steden zijn er verschillende manieren om aan een kamer te komen.

Websites

Een veelgebruikte methode om een kamer te vinden is via een kamerwebsite zoals kamernet.nl. Een verhuurder of huisgenoten die een nieuwe huisgenoot zoeken, kunnen hierop een advertentie plaatsen waar jij vervolgens op kunt reageren. Vaak wordt er dan van je gevraagd dat je een verhaaltje over jezelf opstuurt met eventueel wat foto’s. Diegene die de advertentie plaatst, kiest vervolgens een aantal mensen om uit te nodigen voor een bezichtiging of een hospiteeravond. Zorg wel dat je tijdig reageert en moeite steekt in je berichtje. Dit soort websites zijn populair en leuke kamers krijgen vaak honderden reacties, waardoor deze op een gegeven moment niet meer gelezen worden. Bij dit soort sites is het handig om goed onderzoek te doen voor je een kamer accepteert, iedereen kan hier namelijk een advertentie plaatsen. Het bezichtigen van de kamer en het goed doorlezen van het contract is daarom een must. Meestal betaal je bij dit soort sites een bedrag om een account aan te maken.

Sociale media

Een ander veelgebruikt middel om een kamer te vinden is sociale media. Voor ongeveer elke studentenstad zijn er wel meerdere Facebookpagina’s te vinden waarop kamers worden aangeboden, en ook Instagram wordt vaak ingezet. Zelf kun je natuurlijk altijd op sociale media een oproep plaatsen waarin je laat weten op zoek te zijn naar een kamer. Wie weet kom je op deze manier aan een plekje. Soms wordt er ook gezocht naar een onderhuurder omdat iemand een half jaartje naar het buitenland gaat. Dit kan een slimme zet zijn als je moeite hebt om een permanente kamer te vinden en hoge kamernood hebt. Je leert in die maanden wat meer mensen kennen en bouwt zo een netwerk op waardoor je sneller een definitieve kamer vindt.

Makelaar

Als je geen zin (meer) hebt om zelf te zoeken of wanneer de nood erg hoog is, kan je een makelaar inschakelen om voor jou een kamer te vinden. Zij zijn vaak in staat om je in korte tijd aan een kamer te helpen, maar hier zijn vaak hoge kosten aan verbonden. Als je voor deze route kiest, is het vooral belangrijk in de gaten te houden hoe hoog de makelaarskosten voor jou gaan uitvallen en of de hoogte hiervan wel wettelijk toegestaan is.

Transformatie-organisaties

Transformatie-projecten komen de laatste jaren steeds meer voor. Hierbij worden grote leegstaande panden omgebouwd tot studentencomplexen. Een van de bekendste organisaties is Socius. Je kunt je hierbij inschrijven. Deze organisaties houden zich vaak ook bezig met andere sociale projecten, en meer dan eens zijn er speciale projecten waarin wonen voor jongeren en ouderen wordt gecombineerd. Een van de voordelen van deze projecten is dat je nooit meer betaalt dan wettelijk is toegestaan.

Antikraak

In bijna elke stad is het wel mogelijk om antikraak te wonen als student. Dit heeft een aantal voordelen. Je kunt in bijzondere locaties terecht komen, zoals mooie oude panden en je betaalt weinig huur voor relatief veel ruimte. Maar er zitten ook nadelen aan. Als je antikraak woont, moet je vaak rekening houden met een aantal vereisten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je op het moment dat het huis verkocht is je je kamer binnen 24 uur moet verlaten. Dit kan stress opleveren als je geen plekje achter de hand hebt. Ook is het vaak zo dat je niet zomaar veranderingen mag maken aan het huis, zoals schilderen of spijkers in de muur slaan.

Studentenvereniging

Veel studentenverenigingen hebben studentenhuizen waarin alleen leden van deze studentenverenigingen wonen. Ben je van plan om lid te worden van een studentenvereniging? Verdiep je dan van tevoren alvast in het huizenaanbod, en stuur eventueel een mailtje of je in een van deze huizen kunt logeren tijdens de introductieweek. Niet alleen handig om de stad te leren kennen dus, maar ook voor je netwerk.

Betrouwbare verhuurders

Omdat er zo veel studenten zijn die een kamer zoeken, zijn er ook veel verhuurders actief die woekerprijzen hanteren of studenten contracten laten tekenen die voor hen niet gunstig zijn. Neem daarom nooit overhaaste beslissingen omdat je kamernood hebt en bedenk goed of die 7 vierkante meter zonder ramen het geld wel waard is voor je je contractueel bindt. Bekijk de kamer goed en maak een praatje met de andere huisgenoten. Teken nooit een contract voordat je de kamer hebt gezien, ook al lijkt de verhuurder een betrouwbaar persoon. Voordat je je contract tekent kun je je contract altijd gratis na laten kijken bij het juridisch loket of de rechtswinkel. Het is daarnaast ook aan te raden eventuele schade aan de woning te fotograferen voordat je erheen verhuist. Zo kan je op het moment dat je de woning gaat verlaten en je borg terug wilt aantonen dat die verkleuring of lekkage op de muur er al zat voordat je er kwam wonen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.