Stage in het buitenland

Denk jij over een stage in het buitenland? Hartstikke leuk! Door een stage in het buitenland doe je niet alleen werkervaring op, maar leer je je ook aanpassen aan een nieuwe omgeving, maak je kennis met nieuwe culturen en ontmoet je mensen van over de hele wereld. Heb je een buitenlandstage op je cv staan, dan draagt dit ook aanzienlijk bij aan je baankansen.

Een stageplek vinden

De eerste stap naar het vinden van een stage is beslissen waar je heen wilt of wat voor soort stage je zoekt. Dit maakt het zoeken een stuk makkelijker, omdat je de opties een stuk overzichtelijker maakt. Dit bespaart je veel tijd en moeite, of je nou zelf zoekt of daar hulp bij hebt ingeschakeld.

Vaak kun je via je Universiteit of Hogeschool aan een stage in het buitenland komen. Zij hebben in de meeste gevallen contact met bedrijven en buitenlandse instellingen. Informeer bij de buitenlandcoördinator naar de contacten die zij hebben. De buitenlandcoördinator kan je ook in contact brengen met studenten die al een stage in het buitenland hebben gelopen en die hun ervaring met jou willen delen.

Je kunt natuurlijk ook zelfstandig op zoek gaan naar een stage. Ga je zelf op zoek, zorg dan dat je ruim van tevoren begint. Het vinden van een geschikt bedrijf, het leggen van contacten en komen tot een stage overeenkomst kan soms maanden duren. Zorg er in ieder geval voor dat je een overzichtelijk CV hebt in foutloos Engels.

Je kunt ook een stage bemiddelingsbureau inschakelen. Dit bedrijf heeft contact met bedrijven die een stagiair zoeken en zoeken samen met jou naar een bedrijf dat bij jou past. Ze helpen je niet alleen met het vinden van een stageplek, maar ook met je sollicitatiebrief en de voorbereidingen op jouw buitenlandstage. Geen stagebemiddelingsbureau werkt hetzelfde, en daarom is het handig om je van tevoren goed in te lezen. De mate van begeleiding en de prijs die daarbij hoort kan sterk verschillen. Neem contact op met verschillende bureaus en informeer naar hun werkwijze. Vraag bijvoorbeeld hoe hun begeleiding ter plaatse is, hoe het proces verloopt en waarin zij zich onderscheiden van andere bureaus.

Stage bemiddelingsbureaus

  • FIKS – Dit is een jonge partij die studenten gratis helpt om de perfecte meewerkstage, onderzoeksstage of afstudeerstage te vinden. Je kunt je aanmelden voor hun WhatsApp Service waarmee ze geregeld matchende vacatures naar je sturen en je persoonlijk voorzien van advies.

De stage overeenkomst

Zorg ervoor dat je voordat je vertrekt een stage overeenkomst hebt gesloten die is ondertekend door je stageplek, je Universiteit of Hogeschool en door jou. In deze overeenkomst staat vast hoe lang je stage loopt, wat je precies gaat doen, de begeleiding die je krijgt en hoe hoog je stagevergoeding is. Ook het aantal uur dat je per week stage loopt, je vakantiedagen en je verzekeringen horen in deze overeenkomst te staan. Als dit allemaal voor vertrek duidelijk is, kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als je eenmaal op pad bent.

De stagevergoeding en financiering

Een stage in het buitenland is vaak duur. Het kan zo zijn dat je huur hoger is dan in Nederland, of dat het leven in het algemeen duurder is. Ook maak je in de meeste gevallen wat meer tripjes en onderneem je meer dan je in Nederland zou doen. Hiertegenover staat dat je stagevergoeding vaak erg laag is en dus niet voldoende zal zijn. Je stagevergoeding hangt af van het land waar je stage gaat lopen en is per bedrijf verschillend. Sommige stages bieden helemaal geen stagevergoeding, maar vaak is de stagevergoeding gelijk aan of nog minder dan het minimumloon. Het zal dus in veel gevallen niet genoeg zijn om van te leven. Net als tijdens een studieverblijf in het buitenland is het slim om op zoek te gaan naar beurzen die je financieel kunnen ondersteunen. Ook voor informatie hierover kun je terecht bij de buitenlandcoördinator van je onderwijsinstelling.

Je studiefinanciering kun je in de meeste gevallen gewoon meenemen naar het buitenland tijdens je stage. Ook kun je een vergoeding krijgen voor je studentenreisproduct. Zorg hiernaast dat je ook genoeg gespaard hebt om zonder zorgen je buitenlandverblijf door te komen.

Huisvesting

Ga ruim van tevoren aan de slag om een plek te vinden om te wonen tijdens je stage. Geef aan bij het bedrijf waar je stage gaat lopen dat je een woonruimte zoekt, zij kunnen je misschien helpen. Zorg dat je ruim voor je stage aankomt, zodat je de tijd hebt om je nieuwe woonplaats te inspecteren en je de stad een beetje eigen te maken.

Taal

Waarschijnlijk spreken je nieuwe collega’s ook Engels, maar je scoort pas echt punten als je je (een beetje) verstaanbaar kan maken in hun moedertaal. Als je op tijd begint met de voorbereidingen kun je je de basis van die taal een beetje eigen proberen te maken. Dit komt ook van pas in het dagelijks leven in je stageland.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.