Introductieweek

Heb je je studie gekozen en heb je je ingeschreven bij je onderwijsinstelling? Dan is het nu tijd om je voor te gaan bereiden op de introductieweek! Als het goed is krijg je hierover bericht vanuit de universiteit of hogeschool. Meestal vindt de introductieweek plaats zo rond de 2 à 3 weken voor de start van het nieuwe collegejaar. Tijdens de introductieweek maak je niet alleen kennis met je nieuwe studie, maar ook met de stad en het studentenleven. Tijdens de introductieweek word je ingedeeld in groepjes van meestal tussen de 10 en 15 nieuwe studenten. Vaak is het zo dat jouw groepje voor een deel bestaat uit studenten die dezelfde studie gaan volgen als jij. Zo leer je meteen studiegenoten kennen! Elk groepje krijgt een aantal oudere studenten toegewezen als begeleiders die jou en je groepsgenoten de week door loodsen. Tijdens de week ga je met je groepje op ontdekkingstocht. Lunch en avondeten is in de meeste gevallen geregeld. In hoeverre je met je groepje meegaat, is aan jou. Buiten je studie gerelateerde activiteiten zijn er veelal geen verplichtingen, dus als jij je eigen plan wil trekken, is dat ook helemaal goed.

Introductie studie

Tijdens de introductieweek zijn er in de meeste gevallen een aantal studie gerelateerde activiteiten. Vaak is er een voorlichtingsmiddag waar je informatie krijgt over je studie op jouw faculteit. Hier maak je kennis met (een deel van) de docenten, krijg je informatie over de vakken die je tijdens je eerste jaar zult volgen en ontvang je praktische informatie aangaande je colleges en tentamens. Ook kun je tijdens deze middag kennis maken met de studievereniging van jouw studie, en kun je je hiervoor inschrijven. Studieverenigingen organiseren vaak lezingen die interessant zijn voor jouw studie, studiereizen en sociale evenementen. Vaak kun je via je studievereniging ook je studieboeken met korting kopen. Veel studenten schrijven zich dan ook in bij hun studievereniging. Lidmaatschap van een studievereniging is vaak vrijblijvend, je kunt dus zelf kiezen in hoeverre je betrokken wilt zijn bij hun activiteiten.

Introductie studentenleven

De introductieweek is naast je studie ook belangrijk om de stad en het studentenleven te leren kennen. Door allerlei activiteiten die door de gehele stad worden georganiseerd raak je snel gewend aan hoe de stad in elkaar zit. Zo worden er bijvoorbeeld vaak picknicks in stadsparken georganiseerd. Naast het leren kennen van de stad is de introductieweek ook bij uitstek de periode om je te verdiepen in de vele studentenverenigingen die jouw nieuwe studentenstad je te bieden heeft. Veel studentenverenigingen openen in deze week hun deuren zodat jij een kijkje in de keuken kan nemen. Bij elke vereniging kun je overdag wel een rondleiding krijgen met een uitgebreide uitleg. Vaak zullen jouw begeleiders wel een rondje doen langs de grootste studentenverenigingen. Vraag het ze gerust als jij een specifieke vereniging wilt bezoeken. ’s Avonds zijn er vaak feesten die voor alle nieuwe studenten toegankelijk zijn. Ben je niet zo van de grote verenigingen, geen paniek, want voor iedereen is er wel een clubje te vinden. Hou je bijvoorbeeld van zeilen, grote kans dat jouw nieuwe stad beschikt over een studentenzeilvereniging. Wil je je nergens bij aansluiten, dan is het alsnog leuk om tijdens deze week een kijkje achter de schermen te nemen bij de vele verenigingen die jouw nieuwe stad rijk is.

Slapen tijdens de introductieweek

Als je nog niet over een kamer beschikt, en je ouders wonen niet dichtbij je nieuwe studentenstad, zijn er verschillende mogelijkheden om een slaapplek te vinden tijdens de introductieweek. Allereerst worden er vaak slaapplekken geregeld vanuit de Universiteit of Hogeschool. Dit zullen veelal slaapzalen zijn waar je met veel andere studenten ligt. Je schrijft je hiervoor in voordat de introductieweek begint. Zorg dat je dit tijdig doet, want deze slaapzalen liggen vaak helemaal vol. Ook kan je via een studentenvereniging een slaapplek regelen. Veel (grote) verenigingen bieden slaapplekken aan in de huizen waar hun leden wonen. Afhankelijk van de grootte van het huis kom je daar dan samen met een aantal andere studenten te logeren. Als je al weet dat je bij een bepaalde vereniging wilt, is het natuurlijk slim om daar een slaapplek te regelen, zo leer je meteen al mensen kennen. Wees niet bang, er wordt echt niet van je verwacht dat je ergens lid wordt als je komt logeren. Vaak is het juist heel gezellig, en doen de bewoners er ook alles aan om jou een leuke introductieweek te bezorgen!

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.