Studie kiezen en inschrijven
Er zijn zo veel studies dat het ontzettend moeilijk kan zijn om er eentje te kiezen die bij jou past. Daarom is het belangrijk dat je tijdig begint met zoeken. Allereerst is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te krijgen waar jouw interesses en kwaliteiten liggen. Je kunt hierover bijvoorbeeld praten met je ouders of met je docenten op de middelbare school. Laat de gesprekken op je inwerken, maar laat je niet beïnvloeden door de mensen om je heen. Het is handig om advies te vragen, maar bedenk te allen tijde dat het gaat om jouw studie en jouw toekomst. Je wilt later niet een beroep uitoefenen dat je niet leuk vindt, alleen maar omdat andere mensen dit een goede keus voor jou vonden. Het zal hiernaast ook veel moeilijker zijn om motivatie te vinden voor een studie waarvan jij het idee hebt dat je er niet voor de volle 100% voor hebt gekozen.
Start studiekeuze
In de vierde of de vijfde klas van de middelbare school kun je al beginnen met het bezoeken van open dagen, zodat je je al kunt oriënteren. Op deze open dagen zijn voor elke studie een aantal voorlichtingsmogelijkheden, zoals een informatiemarkt of een proefcollege. Het is vaak ook mogelijk om bij de opleiding te vragen of je een dagje mee kan lopen met een student. Op zo’n dag volg je samen met de student alle hoor- en werkcolleges en kun je vragen stellen aan het onderwijzend personeel. Zo is het mogelijk een goed beeld te krijgen van hoe de studie in elkaar zit.
Sowieso is het handig om voor je je inschrijft voor open dagen een studiekeuze- of beroepskeuzetest te doen. Dit soort testen kun je tegen betaling doen bij verschillende organisaties, maar je kunt ze ook gewoon op het internet vinden. Dit is een handige manier om het veld waarin je zoekt een beetje te verkleinen, zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je het meest geïnteresseerd bent in talen, of in een zorg-gerelateerde studie. Heb je vervolgens een idee welke opleidingen jou leuk lijken, zoek dan online bij de onderwijsinstelling informatie op over de opleiding. Je vindt hier bijvoorbeeld hoe lang de opleiding duurt, hoe de opleiding in elkaar zit, of er verplichte stages aan verbonden zijn, beroepsmogelijkheden en ervaringen van andere studenten. Vaak kun je in een online studiegids ook het vakkenpakket vinden met een uitgebreide beschrijving van wat je tijdens elk vak leert.
In welke stad wil je studeren
Naast het kiezen van je studie, moet je ook kiezen in welke stad je gaat studeren. Ga bij jezelf na wat je verwacht van de stad waar je wilt gaan studeren. Wil je graag op kamers, dan is de stad belangrijker dan wanneer je bij je ouders blijft wonen en met het openbaar vervoer naar je studie gaat. Als je een studie hebt gevonden die bij je past, kun je je gaan oriënteren. Niet elke studie is namelijk in elke stad te volgen. Ga je bijvoorbeeld voor een technische studie, dan valt voor jou de keuze al snel op Delft, Eindhoven of Wageningen. Tussen studentensteden kan nogal een verschil bestaan. Zo bestaan er bijvoorbeeld kleinere studentensteden zoals Delft en Leiden, waar je een bruisend studentenleven vindt dat gecentreerd is in een kleine binnenstad. Ga je voor een grotere stad als Amsterdam of Rotterdam, dan ligt het studentenleven iets meer verspreid. Het is handig en natuurlijk ook leuk om in je examenjaar een aantal dagjes weg te plannen naar steden waar je eventueel zou willen studeren. Hierdoor kan je zien of de stad bij je past. Wil je bij een studentenvereniging? Dan is het voor jou misschien leuk te informeren of zij activiteiten organiseren voor aankomend studenten.
Inschrijven
Heb je de studie en de stad gevonden die bij je past? Mooi! Dan kun je je gaan inschrijven. Voor sommige studies geldt een numerus fixus, dat betekent dat er een maximaal aantal studenten deze studie kan gaan volgen. De onderwijsinstelling zal dan een selectie maken gebaseerd op onder andere jouw motivatie en je cijferlijst. Voor numerus fixus opleidingen geldt dat je je eerder moet inschrijven dan voor studies zonder numerus fixus. Check daarom goed of jouw studie een numerus fixus heeft en of je je dus eerder moet aanmelden en bepaalde documenten mee moet sturen. Voor opleidingen zonder numerus fixus geldt vaak dat je je nog tot de dag voor de studie begint kunt aanmelden, al is het natuurlijk niet slim om dit te doen. De informatie over de voorwaarden van het inschrijven voor jouw studie, het inschrijfproces en de benodigde documenten hiervoor is te vinden op de website van je nieuwe onderwijsinstelling.
Keuzestress
Weet je na heel veel vergelijken en het bezoeken van veel open dagen of meeloopdagen nog steeds niet wat je wilt studeren? Dat is heel goed mogelijk en zeker niet zeldzaam. Het is namelijk nog al een beslissing om te maken. Veel jongeren kiezen er dan ook voor om na het behalen van hun middelbareschooldiploma een tussenjaar te nemen. Tijdens dit tussenjaar kun je bijvoorbeeld werken, mooie reizen gaan maken of iets totaal anders gaan doen. Op deze manier heb je nog een jaar extra om te bedenken wat voor studie bij je past.
Kies je voor een studie en merk je tijdens je eerste jaar dat deze toch niet helemaal bij je past, dan kan je er altijd voor kiezen om te switchen van studie. Dit is helemaal niet raar, het gebeurt zelfs heel vaak. Als je stopt met je studie kun je ervoor kiezen om de rest van het jaar te werken en je uitvoerig te focussen op het kiezen van een nieuwe studie.