Voorbereidingen buitenland

Veel studenten kiezen ervoor om tijdens hun studie een semester in het buitenland te studeren. Het is de uitgelezen kans om het studentenleven van een volledig andere stad te ontdekken en nieuwe vrienden te maken. Maar voordat je op het vliegtuig stapt moet je ook veel regelen. Je verblijf in het buitenland staat of valt met een goede voorbereiding. Begin je op tijd en regel je alles goed, dan kun je op bestemming onbezorgd genieten.

Je bestemming kiezen

Vaak heeft jouw Universiteit of Hogeschool partnerinstellingen in het buitenland. Hiermee wisselen ze elk semester studenten uit. Op deze manier blijf je ingeschreven aan je onderwijsinstelling in Nederland en betaal je dus in Nederland collegegeld. Dit is financieel voordelig want in het buitenland is het collegegeld vaak vele malen hoger. Deze contacten bestaan tussen onderwijsinstellingen maar ook tussen faculteiten. Deze informatie is over het algemeen makkelijk te vinden op de website van je instelling. Je kunt vaak kiezen uit een heleboel verschillende landen en onderwijsinstellingen. De duur van het verblijf kan ook variëren. Sommige onderwijsinstellingen werken per semester, anderen kiezen ervoor om alleen uitwisselingsprogramma’s van een jaar aan te bieden. Verdiep je in het curriculum dat de onderwijsinstelling aanbiedt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is ook slim om je in te lezen over het leven in de stad. Is het leven daar bijvoorbeeld duur, en zijn er in de buurt leuke plekken om te bezoeken. Voor vrouwen is het ook van belang of het land vrouwvriendelijk is en je je er veilig zult voelen.

Een kamer vinden

Vaak zijn er voor uitwisselingsstudenten Facebook groepen en websites actief waarop kamers worden aangeboden. Ook kun je soms via de onderwijsinstelling aan een kamer komen. Je kunt op deze manieren al voor je vertrek aan een kamer komen. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste week van je verblijf in een hostel te slapen, en vanuit daar op zoek te gaan naar een kamer. Zo kun je de kamer inspecteren en voorkom je dat je tijd en geld kwijt bent aan verhuizen als de kamer tegenvalt. Ook kun je van tevoren contact opnemen met mensen die aan dezelfde onderwijsinstelling gaan studeren. Mocht je het goed met hen kunnen vinden, dan zou je ervoor kunnen kiezen om samen op zoek te gaan naar een plekje.

Taal leren

Wil jij je nou helemaal onderdeel voelen van het land waar je gaat studeren, dan is het misschien iets voor jou om van tevoren een taalcursus te doen. Taalcursussen worden fysiek aangeboden, maar ook online. Je krijgt dan de materialen thuisgestuurd en krijgt een schema waarop staat wat je elke week moet studeren. Je kunt van tevoren een taalcursus doen, maar je zou ook kunnen nagaan of je zo’n cursus op je bestemming kunt volgen.

Beurzen

Vaak kun je voor een buitenlandverblijf een beurs aanvragen die jou financiële ondersteuning biedt. Blijf je binnen Europa, dan kun je de Erasmusbeurs aanvragen. Ga je buiten Europa studeren, dan zijn er veel andere opties. De buitenlandcoördinator van jouw studie kan je hier het beste over inlichten. In de meeste gevallen vraagt de verstrekker van de beurs jou na terugkomst om een verslag in te leveren waarin je uiteenzet wat je in het buitenland hebt gedaan, en bijvoorbeeld welke vakken je hebt gevolgd. Doe je dit niet, dan moet je vaak het bedrag terugbetalen.

Studiefinanciering in het buitenland

Je studiefinanciering loopt gewoon door in het buiteland als je ingeschreven bent aan je Nederlandse onderwijsinstelling. Hiernaast is het zo dat je een vergoeding kan ontvangen voor je studentenreisproduct waar je deze periode geen gebruik van kan maken. Dit moet je wel regelen voordat je vertrekt, aangezien je je studentenreisproduct stop moet zetten bij een automaat. Je kunt er ook voor kiezen om je studentenreisproduct op pauze te zetten. Zo kun je als je terug bent nog een half jaar langer van je studentenov gebruikmaken.

Visum

Voor veel landen buiten Europa is het verplicht een visum aan te vragen als je er langer dan een bepaald periode gaat verblijven. Zo’n visum vraag je in veel gevallen aan op het consulaat van dat land in Nederland. Zorg dat je dit op tijd regelt, zo’n aanvraag kan eventjes duren. Het verschilt per land hoe streng ze zijn met het uitgeven van Visa en hoeveel informatie je hiervoor moet verstrekken. Ga goed na wat voor visum je aanvraagt, en of je hiermee onbeperkt het land in en uit mag. Als je van plan bent tussentijds een trip naar het buitenland te maken en je beschikt over een one-entry visum, dan moet je proberen een aanvraag te doen op bestemming om dit visum te wijzigen.

Je ticket boeken

Vliegtickets zijn meestal het voordeligst als je ze rond ongeveer 3 maanden voor vertrek boekt. Hou rekening met het tijdstip waarop je aankomt op je bestemming, en of je dan wel in staat bent in te checken bij je hostel of al in je kamer kunt. Als je in je eentje aankomt in een nieuwe stad is het niet altijd fijn om nog met je zware bagage uren te moeten wachten voordat je je kamer in kan. Ook scheelt het een heleboel stress om ongeveer een weekje voor je studie begint aan te komen. Zo heb je tijd om te acclimatiseren en rustig de stad te verkennen. Soms moet je voor een visumaanvraag ook een uitreisticket laten zien. Als je nog niet weet of je door wilt reizen na je semester of weet je nog niet waar je heen wilt, dan is het ook mogelijk om gewoon een goedkope vlucht het land uit te boeken, om je visum te kunnen krijgen.

Inentingen

Ga je studeren in een land buiten Europa, dan zal je in veel gevallen extra inentingen moeten halen. Maak hiervoor een afspraak bij de GGD of bij je huisarts. Zij kunnen je vertellen welke inentingen aan te raden zijn. Ga ook na of er tropische ziekten als malaria en dengue voorkomen in het land waar je gaat studeren.

Je kamer onder verhuren

Als je een tijdje in het buitenland gaat studeren, is het financieel handig om je kamer in Nederland onder te verhuren. Je betaalt in die maanden namelijk ook huur voor je kamer in het buitenland, en je wilt niet met dubbele huur zitten. Bespreek goed met je huisgenoten wat voor persoon je in je kamer wil laten wonen gedurende die tijd, zij moeten er namelijk mee wonen. Zorg er ook voor dat je met jouw onderhuurder een onderhuurcontract opstelt. Op deze manier is voor jullie beiden duidelijk wat de overeenkomst is. Meestal laat je je meubels gewoon in je kamer staan, en maakt je onderhuurder hier gebruik van. Voor de rest haal je al je persoonlijke spullen uit je kamer. Je kunt dit bijvoorbeeld opslaan bij je ouders of tijdelijk een box huren.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.