Soorten uitvaartverzekeringen

Natura uitvaartverzekering

De meeste mensen kiezen voor de natura uitvaartverzekering. Bij deze uitvaartverzekering betaal je per maand een premie aan je uitvaartverzekeraar. Nadat je bent komen te overlijden, keert je verzekeraar je niet uit in geld, maar in producten en diensten. Denk hierbij aan rouwvervoer, een kist of urn, en rouwkaarten. Je kunt het eigenlijk zien als een dienstenpakket. Door dit dienstenpakket hoeven je nabestaanden zelf minder te regelen voor de uitvaart, omdat veel wordt overgenomen door de uitvaartverzorger.

Voordelen natura uitvaartverzekering

 • Je kunt voorafgaand aan je uitvaart al veel zelf regelen.
 • Doordat de uitkering bestaat uit producten en diensten, ligt het risico van stijgende kosten bij de uitvaartverzekeraar en niet bij jou en je naastbestaanden.
 • De maandelijkse premie kan eventueel lager uitvallen afhankelijk van de inkoopkosten van de uitvaartverzekeraar.
 • Sommige natura uitvaartverzekeringen bevatten een vrij te besteden geldbedrag. Dit geldbedrag kun je besteden aan aanvullende wensen (zoals een as-sierraad) en komen boven de normale kosten.
 • Je nabestaanden zullen niet geconfronteerd worden met een rekening na je uitvaart (tenzij de uitvaart uitgebreider is dan het pakket biedt).

Nadelen natura uitvaartverzekering

 • Je bent gebonden aan de producten en diensten die in het pakket van je uitvaartverzekeraar zitten. Willen je nabestaanden voor een product of dienst kiezen die buiten het pakket zit? Dan zal er bijbetaald moeten worden.
 • Je kunt een natura uitvaartverzekering vaak maar afsluiten tot een bepaalde leeftijd. Na deze maximale leeftijd worden geen natura uitvaartverzekeringen meer aangeboden.

Kapitaal uitvaartverzekering

Ook de kapitaalverzekering is populair om afgesloten te worden. Je stelt bij het afsluiten van deze verzekering een bedrag af en bouwt dit kapitaal op door elke maand premie te betalen. Nadat je bent te komen overlijden, zal het opgebouwde bedrag uitgekeerd worden aan je nabestaanden. Je nabestaanden hebben vervolgens de volledige vrijheid om je uitvaart te plannen.

Voordelen kapitaalverzekering

 • Je nabestaanden hebben de volledige vrijheid het uitgekeerde bedrag te besteden op de manier die zij willen. De verzekering biedt dus meer ruimte en flexibiliteit.
 • De premies kunnen lager uitvallen, afhankelijk van wat je wensen zijn voor je uitvaart. Mochten de kosten van je uitvaart lager uitvallen dan het uitgekeerde bedrag, dan zal dit bedrag worden uitgekeerd aan je nabestaanden. Zij mogen dit bedrag vrij besteden.

Nadelen kapitaalverzekering

 • Je nabestaanden zullen de uitvaart zelf moeten organiseren. Dit kan een zware last zijn tijdens deze moeilijke periode.
 • De wisselkoers schommelt wel eens en inflatie kan ervoor zorgen dat je kapitaal minder waard wordt.
 • Je kunt onderverzekerd raken, de kosten van je uitvaart vallen dan hoger uit dan het uitgekeerde bedrag. Je nabestaanden moeten het tekort zelf uit eigen zak moeten betalen.
 • Je nabestaanden hebben geen verplichting om het uitgekeerde bedrag ook echt aan je uitvaart uit te geven.

Kies je voor een kapitaal uitvaartverzekering? Dan is het verstandig om je uitvaartwensen op een rijtje te zetten, zodat je nabestaanden hier minder belast mee worden. Breng ook de kosten van je uitvaart in kaart en controleer om de paar jaar of je uitvaartpolis nog dekkend is.

Combinatieverzekering

De combinatieverzekering is een uitvaartverzekering die de natura en kapitaalverzekering combineert. De producten en diensten van je uitvaart zijn gedekt en daarnaast spaar je een bedrag op voor aanvullende wensen. Het opgespaarde bedrag wordt aan je nabestaanden uitgekeerd.

Het voordeel van dit type uitvaartverzekering is dat deze zowel producten en diensten levert als een extra bedrag uitkeert voor aanvullende wensen. Het nadeel van de combinatieverzekering is dat de maandelijkse premie hoger uitvalt.

Natura sommenverzekering

Bij de natura sommenverzekering wordt er met de betaling van de maandelijkse premie een bedrag opgebouwd. Deze verzekering lijkt op de kapitaal uitvaartverzekering, maar er is een belangrijk verschil. Je nabestaanden zijn met de natura sommenverzekering namelijk verplicht om het uitgekeerde bedrag te besteden aan je uitvaart.

Het voordeel van de natura sommenverzekering is dat je zeker weet dat het uitgekeerde bedrag ook daadwerkelijk aan de uitvaart besteed zal worden. Het nadeel van dit type verzekering is dat je nabestaanden de uitvaartkosten eerst zelf moeten voorschieten. Ze kunnen de kosten pas na de uitvaart declareren. Ook groeit het opgebouwde bedrag niet mee met de inflatie. Vallen de kosten hoger uit dan het opgebouwde bedrag? Dan zullen je nabestaanden dit uit eigen zak moeten betalen.

Verschil uitvaartverzekering en levensverzekering

Een levensverzekering en uitvaartverzekering worden vaak door elkaar gehaald. We zetten de twee voor je op een rijtje zodat je de verschillen makkelijk kunt herkennen.

Uitvaartverzekering

 • Dekt de kosten van je uitvaart (uitvaartverzorger, kist of urn, rouwkaarten etc.).
 • Premie wordt levenslang of tot een bepaalde leeftijd betaald.
 • Het bedrag wordt gelijk uitgekeerd in producten en diensten of aan je nabestaanden om de uitvaartkosten te betalen.

Levensverzekering

 • Dient als financiële ondersteuning (hypotheekaflossing, pensioenaanvulling, uitvaartkosten etc.) voor je nabestaanden nadat je bent te komen overlijden.
 • Premie kan voor een x aantal jaar of levenslang betaald worden.
 • Het bedrag wordt uitgekeerd aan de door jou gekozen nabestaanden en kan vrij worden besteed.

De uitvaartverzekering: heeft als doel om de uitvaartkosten te dekken

De levensverzekering: dit is een verzamelnaam is van meerdere verzekeringen die als doel hebben om je nabestaanden financiële ondersteuning te bieden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.