Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaart brengt enorm veel kosten met zich mee, zo moet je betalen voor de uitvaartverzorger, de kist, rouwkaarten, catering etc. Een uitvaartverzekering dekt al deze kosten, zodat je nabestaanden deze kosten niet hoeven te dragen. Je hebt waarschijnlijk nooit gedacht aan het afsluiten van zo’n verzekering, en dat is begrijpelijk, want studenten lopen vanwege hun jonge leeftijd weinig risico om te komen overlijden. Toch kan het interessant zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Het is juist vanwege de jonge leeftijd dat het relatief voordelig is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Uitvaartverzekeraars doen een poging om het risico op overlijden in te schatten. Vanwege de jonge leeftijd en goede gezondheid van studenten, is de kans op overlijden vaak klein. Hierdoor is de premie van een uitvaartverzekering heel laag. Daarnaast worstelt meer dan de helft van de Nederlanders om binnen een maand de uitvaartkosten op te hoesten. Een uitvaartverzekering kan hier een uitkomst bieden en deze stress wegnemen.

Het is voordeliger voor studenten om een uitvaartverzekering met een levenslange dekking af te sluiten. Volgens het CBS was de levensverwachting bij geboorte 80,3 jaar voor mannen en 83,3 jaar voor vrouwen in 2023. Studenten zijn bijna altijd tussen de 20 en 30 jaar oud, waardoor het niet voordelig zou zijn om een uitvaartverzekering van bijvoorbeeld 20 jaar af te sluiten. Je hebt inmiddels nog gemiddeld zo’n 50 jaar voor je.

Studenten kunnen voordeliger een uitvaartverzekering afsluiten. Je bent standaard tot je achttiende gratis meeverzekerd bij je ouders. Vanwege de hoge leeftijdsverwachting en de lage leeftijd van studenten, is de maandelijkse premie relatief laag. Daarnaast ben je bij de uitvaartverzekeraar DELA tot je 25ste extra voordelig meeverzekerd bij je ouders. Door de lage premiekosten is het mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten binnen je studentenbudget!

Wat kost een uitvaartverzekering?

Als je 18 jaar oud bent, kun je vanaf ongeveer 5 euro een uitvaartverzekering afsluiten. Hoeveel een uitvaartverzekering kost, hangt af van een aantal factoren:

  • Je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie zal uitvallen. Een jong persoon heeft een veel lagere kans om te komen overlijden dan een ouder iemand. Als je op latere leeftijd besluit on een uitvaartverzekering af te sluiten, kunnen de premiekosten al een paar euro hoger uitkomen.
  • Je gezondheid. De kans op overlijden ligt veel hoger wanneer je ernstig ziek bent. De premie zal in dat geval hoger uitvallen. Oudere mensen hebben vaker te maken met een slechte gezondheid. Dat is een van de verklaringen waarom de premie van ouderen vaak hoger is.
  • De kosten van je uitvaart. Zo kost een begrafenis meer dan een crematie. En hoe uitgebreider je wensen zijn omtrent je uitvaart, hoe hoger de kosten zijn en hoe hoger je premie zal uitvallen. Lees meer over de kosten van een uitvaart op deze pagina.

Uitvaartverzekeraars voor studenten

Ben je erover uit om een uitvaartverzekering af te sluiten? Dan kun je bij verschillende uitvaartverzekeraars terecht in Nederland. Bij voorbeeld bij Monuta of DELA. Waar Monuta meer de nadruk legt op flexibiliteit en persoonlijke aanpassingen, focust DELA zich meer op nabestaandenzorg en stabiele premies. We lichten beide uitvaartverzekeraars hieronder kort toe.

Studenten uitvaartverzekering bij Monuta

Monuta is sinds 1923 actief als uitvaartverzorger- en verzekeraar. Per jaar verzorgen zij de uitvaart voor zo’n 14.000 mensen. Daarnaast hebben meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland en Duitsland een uitvaartverzekering bij hen. Monuta staat voor Mors Ianua Vitae, ofwel “De dood is de poort van het leven”.

Bij Monuta is het mogelijk om een zowel een kapitaal- als natura-uitvaartverzekering, of een combinatie van de twee af te sluiten. Je kunt het bedrag waarvoor je verzekerd bent op elk moment aanpassen. Ben je van mening veranderd en wil je toch een begrafenis in plaats van een crematie? Dan kun je het verzekerde bedrag verhogen (de maandelijkse premie zal dan ook hoger zijn). Monuta biedt veel mogelijkheden als je persoonlijke wensen of aanpassingen hebt rondom de uitvaart. De premies van Monuta zijn afhankelijk van het door jou gekozen verzekerde bedrag en de aanvullende wensen die je eventueel hebt. Monuta kenmerkt zich door concurrerende tarieven.

Studenten uitvaartverzekering bij DELA

DELA is een uitvaartverzorger- en verzekeraar die opgericht is in 1937. DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten”. In 2020 waren meer dan 4 miljoen mensen in Nederland, België en Duitsland verzekerd bij DELA.

Bij DELA is het mogelijk om een natura of kapitaalverzekering, of een natura sommenverzekering af te sluiten. Daarnaast kun je bij DELA ook een spaarverzekering en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. DELA biedt net zoals Monuta de flexibiliteit om je verzekerde bedrag tussentijds aan te passen. Bij DELA kun je je als student tot je 25ste voordeliger verzekeren en ze bieden meer voorspelbaarheid doordat hun premies stabiel zijn.

Studenten uitvaartverzekering bij ASR

ASR ken je inmiddels wel als aanbieder van o.a. reis- en zorgverzekeringen, maar de uitvaartverzekering kan ook aan het rijtje toegevoegd worden!

ASR biedt alleen een kapitaalverzekering aan. Het verzekerde bedrag kan uitgekeerd worden aan een van je nabestaanden of direct aan de uitvaartverzorger. Gaat je voorkeur toch uit naar een natura verzekering? Dan kan je bij Monuta of DELA terecht. Je kunt bij ASR zelf bepalen hoe lang je premie wilt betalen. Daarnaast kun je bij hen ook altijd het verzekerde bedrag aanpassen, maar je hebt ook de optie om de verzekering premievrij te maken of af te kopen. Bij ASR ben je als student tot je 21ste meeverzekerd met je ouders.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.