Wat kost een uitvaart?

Gemiddeld kost een uitvaart tussen de €7.000,- en €12.000,- euro. Hoeveel een uitvaart precies gaat kosten is afhankelijk van het type uitvaart (begrafenis of crematie), in welke gemeente je woont en je persoonlijke wensen. Op deze pagina vertellen we waar de kosten van een uitvaart uit bestaan, wie deze betaalt en hoe je een uitvaartverzekering kan opzeggen.

Verschil kosten crematie en begrafenis

De kosten van een uitvaart hangen af van de keuze tussen een begrafenis of een crematie. De kosten van een begrafenis liggen namelijk over het algemeen een paar duizend euro hoger dan die van een crematie. Bij een crematie liggen de kosten over het algemeen gelijk, terwijl deze bij een begrafenis meer wisselend zijn. Dit komt door de grafrechten die bij een begrafenis betrokken zijn. Deze verschillen enorm veel per gemeente. Als je voor een crematie kiest dan heb je niet met die verschillende kosten per gemeente te maken. De kosten zijn dan puur afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Basiskosten van een uitvaart

De basiskosten van een uitvaart bestaan onder andere uit de uitvaartverzorger en de verzorging van de overleden persoon. Onder de verzorging valt o.a. het wassen en reinigen, het plaatsen in de kist en de opbaring. De basiskosten zijn verplichte kosten en heb je zelf weinig invloed over. De kosten van de uitvaartplechtigheid heb je zelf meer controle over. De kosten hangen hier af van je persoonlijke wensen. Hoe groter de plechtigheid, hoe hoger de kosten zullen zijn. Je hebt ook meer controle over de kosten bij het kiezen van de kist of urn en de catering.

Wie betaalt de uitvaart?

Degene die de uitvaart aanvraagt is in principe verantwoordelijk voor de kosten. Deze persoon kan de kosten weer terugvorderen van de nalatenschap van de overledene. Dit zijn de bezittingen en het vermogen van de overledene. De kosten van de uitvaart worden, voor zover dat kan, terugbetaald uit de erfenis voordat deze wordt verdeeld onder de erfgenamen. Het is belangrijk om te weten dat de erfgenamen de kosten eerst zelf moeten voorschieten. Om te voorkomen dat je nabestaanden worden belast met de hoge kosten van een uitvaart, kan een uitvaartverzekering een verstandige keuze zijn.

Wat gebeurt er met het overgebleven geld na de uitvaart?

Dit ligt aan welke verzekering de overledene had. Bij een natura uitvaartverzekering kan geen geld overblijven, omdat de uitkering bestaat uit producten en diensten. Het volledige bedrag moet hier uitgegeven worden, want anders gaat dit verloren. Daarentegen kan er bij een kapitaalverzekering wel geld overblijven. Het geldbedrag wordt uitgekeerd aan de persoon die vermeld staat op de polis van de uitvaartverzekering. Met het overgebleven geld mag de persoon zelf weten wat hij of zij ermee doet.

Had de overledene een combinatie uitvaartverzekering? Dan mag de erfgenaam ook kiezen wat er met het overgebleven geld gedaan wordt.

Uitvaartverzekering afkopen

Het afkopen van een uitvaartverzekering houdt in dat je ophoudt met het betalen van de premie en je mogelijk een afkoopwaarde krijgt. De afkoopwaarde is de totale waarde van alle betaalde premies min de kosten van je verzekeraar. Elke verzekeraar heeft hier zijn eigen kosten aan verbonden. Wanneer je je verzekering afkoopt, ben je niet meer verzekerd voor de kosten van je uitvaart. De uitvaartkosten moeten dan betaald worden uit je erfenis of door de nabestaanden zelf. Houd er rekening mee dat alleen een kapitaal uitvaartverzekering afgekocht kan worden, omdat deze wordt uitgekeerd in geld. Zoals net besproken wordt de natura uitvaartverzekering namelijk uitgekeerd in producten en diensten. Heb je een combinatieverzekering? Dan kun je meestal het opgespaarde bedrag afkopen.

Uitvaartverzekeraars willen vaak je uitvaartverzekering beëindigen wanneer je naar het buitenland bent verhuisd. Het is verstandig om vooraf de polisvoorwaarden van je uitvaartverzekeraar door te nemen. Sommige uitvaartverzekeraars kiezen ervoor je uitvaartverzekering pas te beëindigen wanneer je verhuist naar een land buiten de Europese Unie.

Premievrije uitvaartverzekering

Een alternatief voor het afkopen van je uitvaartverzekering is deze premievrij maken. Het bedrag dat je hebt opgebouwd wordt bevroren en bij overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden. Je blijft dus verzekerd, in tegenstelling tot wanneer je je verzekering afkoopt. Daarnaast is het premievrije bedrag meestal hoger dan de afkoopwaarde. Dit komt doordat de kosten van de verzekeraar vaak lager zijn bij het premievrij maken van je uitvaartverzekering, dan bij het afkopen ervan. Hierdoor gaat de voorkeur meestal uit naar de verzekering premievrij maken, in plaats van deze volledig op te zeggen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.