Studenten zorgverzekering

Als inwoner van Nederland is het verplicht vanaf 18 jaar om een zorgverzekering af te sluiten. Ook voor jou als student is het dus van belang dat je een geldige zorgverzekering hebt. Een zorgverzekering dekt de kosten van bijvoorbeeld het ziekenhuis, huisarts en apotheek. Het basispakket wordt vastgesteld door de Rijksoverheid en is dus identiek bij alle zorgverzekeraars. Dekking van de aanvullende zorgverzekering mogen de zorgverzekeraars zelf bepalen. Wat is de goedkoopste zorgverzekering voor studenten?

Basiszorgverzekering is voor iedereen het zelfde!

Veel studenten durven niet over te stappen van zorgverzekering, omdat ze bang zijn dat een goedkopere verzekering minder goed is. Wanneer het om de basiszorgverzekering gaat, is het goed om te weten dat bij elke zorgverzekeraar de dekking hetzelfde is. Wel kan de prijs verschillen. Dit heeft te maken met de zorgkeuze (Het ziekenhuis kiezen waar je voorkeur naar uit gaat) en het eigen risico (bedrag dat je altijd zelf eerst moet betalen).

Meest gekozen studenten zorgverzekering

Via onze site worden jaarlijks veel zorgverzekeringen afgesloten door studenten.
Maar welke studenten zorgverzekering is het populairste? In de onderstaande grafiek een overzicht:

  • Zilveren Kruis ZieZo – De goedkoopste zorgverzekering op de markt. Een betrouwbare zorgverzekeraar met een zorgpremie van €83,25 per maand (met het hoogste eigen risico). Let wel op, want niet alle zorgaanbieders hebben een contract met ZieZo.
  • Ditzo – De goedkoopste zorgverzekering met 100% vrije zorgkeuze. Je mag zelf bepalen welk ziekenhuis, fysiotherapeut of andere zorgaanbieder je gebruikt maakt.
  • FBTO – Handig als je bepaalde aanvullende modules aan of uit wilt zetten. Je betaald niet voor zorg die je niet nodig hebt.
  • Just – Een studenten zorgverzekering 2.0. Geen moeilijke keuzes en geen onnodig dure pakketten waarvan je de helft toch nooit gebruikt. Wél altijd verzekerd voor wat echt noodzakelijk is.

Naar alle zorgverzekeraars

Zorgtoeslag berekenen

Heb je een goede zorgverzekering gevonden voor studenten? Dan is de prijs doorgaans lager dan van een zorgverzekering voor oudere mensen. Toch is de maandelijkse premie vaak een flinke hap uit het budget van studenten. Het is dan ook verstandig om na te gaan of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. De overheid geeft namelijk aan mensen met een laag inkomen maandelijks een tegemoetkoming om in hun zorgkosten te kunnen voorzien. Ben je benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan snel op onze pagina over de zorgtoeslag en check snel of jij op je zorgkosten kunt besparen. Heb je dit al gecheckt, maar wil je weten op hoeveel geld je exact recht hebt? Gebruik dan onze Zorgtoeslag bereken tool!

Speciaal voor jongeren

Wellicht wist je het al, maar misschien is dit ook nieuw voor je: veel verzekeraars hebben tegenwoordig een speciale doelgroep ‘jongeren’. Deze zorgverzekering richt zich specifiek op jongeren door onder andere een extra dekking aan te bieden voor anticonceptie, brillen en lenzen, tandarts en fysiotherapie. Hierbij kun je er ook weer voor kiezen om een aanvullend pakket te nemen of niet. In het basis aanvullende zorgpakket zitten vrijwel altijd vergoedingen voor anticonceptie, spoedeisende hulp voor in het buitenland en fysiotherapie.

Budgetproof

Als student heb je meestal een vrij gezonde leefstijl. Je bent jong, staat midden in het leven, bent actief binnen een vereniging en sport soms veel. Hierdoor kun je als student veel besparen op je zorgverzekering. Een voorbeeld is het verhogen van je vrijwillige eigen risico. Door dit te doen krijg je premiekorting. Tevens kun je kiezen voor een speciale zorgverzekering die voor studenten is bedoeld, zie hierboven ‘doelgroep jongeren’.

Zorg er in ieder geval voor dat je niet oververzekerd bent, dit zou kunnen betekenen dat je betaalt voor zaken die je niet gebruikt. Kijk ook kritisch naar bij welke verzekeraar je ouders zijn verzekerd. Veel jongeren sluiten hun zorgverzekering automatisch bij dezelfde verzekeraar af omdat dit gemakkelijk is. Dit kan je echter soms duurder komen te staan dan wanneer je je van te voren goed verdiept in je eigen wensen en eisen. Lees meer bij premie zorgverzekering.

Zorgverzekering 18 jaar

Ben je net 18 jaar geworden? Dan ben je officieel volwassen. Hierbij komen een aantal verplichtingen kijken, zoals het regelen van een eigen zorgverzekering. Tot je achttiende levensjaar mag je bijgeschreven staan op de polis bij een van je ouders. Zodra je volwassen bent, ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Ben je benieuwd of je deze verzekering al voor je verjaardag geregeld moet hebben of dat je nog even tijd hebt? Kijk dan snel op onze pagina waar we alles op een rijtje zetten over de zorgverzekering vanaf je achttiende levensjaar.

MBO en HBO/WO Studenten zorgverzekering

Ben jij student op het MBO of het HBO/WO dan kan je extra korting bij sommige zorgverzekeraars die speciaal een studenten collectief aanbieden. Meestal 5% korting op je basiszorgverzekering en tot 15% korting op een aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering is altijd voor iedereen gelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat minder goed verzekerd bent. Wel kan het per verzekeraar verschillen met welke ziekenhuizen ze afspraken hebben gemaakt.
Uitgebreide informatie over de MBO zorgverzekering en HBO zorgverzekering.

Ga jij naar het buitenland?

Als je gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland, dus tijdelijk verblijft in het buitenland, dan is je Nederlandse zorgverzekering daar gewoon geldig. Het is alleen zo dat er in het buitenland andere maatstaven gelden waardoor je bepaalde medische kosten daar niet vergoed krijgt die je in Nederland wel vergoed zou krijgen. Kijk hier dus goed naar voor je vertrekt. Spoedeisende hulp krijg je altijd vergoed, maar voor alle andere zorg kunnen er andere regels gelden. Lees snel meer over hoe het precies zit met je zorgverzekering wanneer je naar het buitenland gaat.

Veranderingen in 2020

Heb je al jaren een zorgverzekering? Dan is het goed om te weten dat er elk jaar veranderingen zijn. Zo kan het zomaar zijn dat de verzekering die een paar jaar terug goed bij je paste, nu niet meer de beste is voor jouw situatie. Om deze reden is het goed om elk jaar de veranderingen in de zorg te bekijken en de premies. Ben je benieuwd wat er komend jaar gaat veranderen? Kijk dan snel naar de veranderingen in de zorg voor 2020.

Alle zorgverzekeraars op een rij

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van zorgverzekeringen. Toch vallen verzekeraars vaak onder hetzelfde moederbedrijf. Wist je bijvoorbeeld dat zowel Interpolis, ProLife als Zilveren Kruis van Achmea zijn? Door al die verschillende namen en aanbieders is het als student soms lastig om te ontdekken welke verzekeraar betrouwbaar is, bij jou past en een voordelige premie heeft. Wij zetten voor je op een rijtje welke verzekeraars er allemaal zijn en waar zij voor staan, zodat jij makkelijker een keus kan maken!

Alle zorgverzekeraars 2020

Eigen risico en eigen bijdrage

Heb je een voordelige zorgverzekering gevonden, dan is het goed om te weten dat je naast je maandelijkse premie nog met andere zorgkosten te maken kan krijgen. Voor de meeste zorg geldt namelijk het eigen risico en de eigen bijdrage. Dit houdt in dat als je gebruik maakt van zorg je een bedrag zelf moet betalen. Al een aantal jaar is het eigen risico vastgesteld op €385,-. Meer informatie over het eigen risico en de eigen bijdrage.

Vrije zorgkeuze, hoe zit dat?

De basiszorgverzekering kan je indelen in 3 soorten. De dekking van deze basis zorgverzekeringen zijn identiek, maar de keuze waar je de zorg krijgt niet.

Verschillende zorgpolissen:

  • De budgetpolis is de goedkoopste optie. De zorgverzekeraar bepaald naar welk ziekenhuis of specialist je mag. Er is maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract afgesloten.
  • Bij een naturapolis is de keuze van zorgverleners een stuk ruimer. Maar niet alle zorgverleners worden vergoed.
  • Met een restitutiepolis mag je elke zorgverlener kiezen, en deze wordt rechtstreeks betaald door de zorgverzekeraar.

Wil je meer weten over wat de vrije zorgkeuze nou precies inhoudt?
Lees dan verder op de pagina vrije zorgkeuze.

Aanvullende zorgverzekering

In Nederland kun je naast de basiszorgverzekering ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is echter niet verplicht. Een aanvullende zorgverzekering zorgt voor een optimale dekking. De aanvullende zorgverzekering is niet aan regels verbonden, dus de verzekeraar bepaalt zelf wat de inhoud is van het aanvullende pakket. Ook bieden verzekeraars verschillende pakketten aan die je aanvullend kunt verzekeren. Daarom is het handig om voor jezelf uit te zoeken welk pakket het beste bij je past. Als jouw tandarts je elk halfjaar weer vertelt dat je een goed en stevig gebit hebt, dan is het misschien onnodig om een aanvullend pakket af te sluiten met tandheelkundige hulp. Hier betaal je alleen maar extra voor.


Vind je deze informatie nuttig?