Studenten Zorgverzekering

Ben jij student? Of net 18 jaar geworden? En ben je op zoek naar de beste en goedkoopste studenten zorgverzekering? Bij ons vergelijk je eenvoudig zorgverzekeringen en vind je alle informatie over zorgverzekeringen in begrijpelijke taal.

Studenten Zorgvergelijker

Basispakket dekking

De dekking van de basis zorgverzekering is bij elke zorgverzekeraar 100% hetzelfde.

Alleen de zorgpremie en de polisvorm (zorgkeuze) kunnen zorgverzekeraars zelf bepalen. Onder een basisverzekering valt onder andere geneeskundige zorg, bezoek aan de huisarts, ziekenvervoer, ziekenhuisverblijf, hulpmiddelen en enkele geneesmiddelen.

Voor studenten is het interessant om uit te zoeken waar ze de goedkoopste basiszorgverzekering kunnen afsluiten. Vaak wordt alles online geregeld i.p.v. op papier, ook zijn er speciaal voor studenten aanvullende pakketten gemaakt waar de belangrijkste extra dekkingen in zitten, bijvoorbeeld fysiotherapie en ongevallen buitenland.

Meer informatie over het basispakket

Zorgverzekering vergelijken 2024

Vergelijk alle studenten zorgverzekeringen op type polis, eigen risico, aanvullende dekkingen en voorwaarden met onze vernieuwde zorgverzekering vergelijker.
Binnen 5 minuten geregeld!

Budgetproof

Als student heb je meestal een vrij gezonde leefstijl. Je bent jong, staat midden in het leven, bent actief binnen een vereniging en sport soms veel. Hierdoor kun je als student veel besparen op je zorgverzekering. Een voorbeeld is het verhogen van je vrijwillige eigen risico. Door dit te doen krijg je premiekorting. Tevens kun je kiezen voor een speciale studenten zorgverzekering. Dit zijn aanvullende pakketten speciaal voor studenten / jongeren ingericht.

Zorg ervoor dat je niet oververzekerd bent. Dit zou kunnen betekenen dat je betaalt voor zaken die je niet gebruikt. Kijk ook kritisch naar bij welke zorgverzekeraar je ouders zijn verzekerd. Veel jongeren sluiten hun zorgverzekering automatisch bij dezelfde zorgverzekeraar af, omdat dit gemakkelijk is. In veel gevallen is dat niet voordelig, gezien jij andere wensen en eisen heb dan je ouders.

In 6 Stappen de beste zorgverzekering

Om ervoor te zorgen dat je een goede keuze kan maken, hebben wij een zorgverzekering keuzehulp ontwikkeld. Je kunt stap voor stap je wensen opgeven en de tool geeft je de beste zorgverzekering die bij jou past!


Keuzehulp

Zorgtoeslag voor student berekenen

Wanneer je student bent kom je waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Afhankelijk van de dekking kan je meer dan 80% van je zorgpremie terug krijgen! De moeite waard om even uit te zoeken! Hier moet je aan voldoen:

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn
 • Een Nederlandse zorgverzekering hebben
 • En je mag jaarlijks niet meer dan €38.520,- verdienen

Voldoe jij aan deze voorwaarden? Bereken dan snel je zorgtoeslag:

Zorgtoeslag berekenen

18 jaar geworden?

Ben je net 18 jaar geworden? Dan ben je officieel volwassen. Hierbij komt een aantal verplichtingen kijken, zoals het regelen van een eigen zorgverzekering. Tot je achttiende levensjaar mag je bijgeschreven staan op de polis bij een van je ouders. Zodra je volwassen bent, ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Ben je benieuwd of je de zorgverzekering al voor je verjaardag geregeld moet hebben of dat je nog even tijd hebt?

Kijk dan snel op onze pagina waar we alles op een rijtje zetten!

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Alle zorgverzekeraars

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van zorgverzekeringen. Toch vallen verzekeraars vaak onder hetzelfde moederbedrijf. Wist je bijvoorbeeld dat zowel Interpolis, Ziezo, ProLife als Zilveren Kruis van Achmea zijn? Door al die verschillende namen en aanbieders kan het lastig zijn om te ontdekken welke zorgverzekeraar het meest geschikt en voordeligst is. Wij zetten alle zorgverzekeraars voor je op een rijtje, zodat jij makkelijker een keus kan maken!

Wat is zorgpremie?

De zorgpremie is het bedrag wat je iedere maand betaalt voor je zorgverzekering. De premie is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het soort polis wat je hebt afgesloten
 • De hoogte van je eigen risico
 • Eventuele aanvullende verzekeringen die je hebt afgesloten
 • Eventuele kortingen die je krijg op je zorgverzekering.
Meer informatie over de zorgpremie

Eigen risico vs Eigen bijdrage

Heb je een voordelige zorgverzekering gevonden, dan is het goed om te weten dat je naast je maandelijkse premie nog met andere zorgkosten te maken kan krijgen. Voor de meeste zorg geldt namelijk het eigen risico en de eigen bijdrage. Dit houdt in dat als je gebruik maakt van zorg je een bedrag zelf moet betalen. Er bestaat een wettelijk verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico. Het wettelijk verplicht eigen risico dient iedereen in Nederland met een zorgverzekering te betalen en bedraagt €385,-.

Eigen risico Eigen bijdrage

Veranderingen zorgverzekering voor 2024

Heb je al jaren dezelfde zorgverzekering? Dan is het goed om te weten dat er elk jaar veranderingen zijn. Zo kan het zomaar zijn dat de verzekering die een paar jaar terug goed bij je paste, nu niet meer de beste is voor jouw situatie. Om deze reden is het goed om elk jaar de veranderingen in de zorg te bekijken. Ben je benieuwd wat er komend jaar gaat veranderen?

Kijk dan snel naar de veranderingen in de zorg voor 2024.

Vrije zorgkeuze

De basiszorgverzekering kan je indelen in 3 soorten. De dekking van deze basis zorgverzekeringen zijn identiek, maar de keuze waar je de zorg krijgt niet.

Verschillende zorgpolissen:

 • De budgetpolis is de goedkoopste optie. De zorgverzekeraar bepaald naar welk ziekenhuis of specialist je mag. Er is maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract afgesloten.
 • Bij een naturapolis is de keuze van zorgverleners een stuk ruimer. Maar niet alle zorgverleners worden vergoed.
 • Met een restitutiepolis mag je elke zorgverlener kiezen, en deze wordt rechtstreeks betaald door de zorgverzekeraar.

Wil je meer weten over wat de vrije zorgkeuze nou precies inhoudt?

Lees dan verder op de pagina vrije zorgkeuze.

Studeren of stage in het buitenland

Als je gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland, dus tijdelijk verblijft in het buitenland, dan is je Nederlandse zorgverzekering daar gewoon geldig. Het is alleen zo dat er in het buitenland andere maatstaven gelden waardoor je bepaalde medische kosten daar niet vergoed krijgt die je in Nederland wel vergoed zou krijgen. Kijk hier dus goed naar voor je vertrekt. Spoedeisende hulp krijg je altijd vergoed, maar voor alle andere zorg kunnen er andere regels gelden. Lees meer over hoe het precies zit met je zorgverzekering wanneer je naar het buitenland gaat.

Check altijd voor je reis gaat of een EHIC pas hebt. Mocht er wat gebeuren, dan is dat tenminste goed geregeld!

Aanvullende studenten zorgverzekering

In Nederland kun je naast de basiszorgverzekering ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is echter niet verplicht. Een aanvullende studenten zorgverzekering zorgt voor een uitgebreidere dekking. De aanvullende zorgverzekering is niet aan wettelijke regels verbonden, dus de verzekeraar bepaalt zelf wat de inhoud is van het aanvullende pakket. Ook bieden verzekeraars verschillende pakketten aan die je aanvullend kunt verzekeren. Daarom is het handig om voor jezelf uit te zoeken welk pakket het beste bij je past. De meest populaire aanvullende verzekeringen onder jongeren zijn:

Check je studenten kortingen

Misschien kom je in aanmerking voor extra korting op je (aanvullende) zorgverzekering, bijvoorbeeld door je leeftijd, via een collectief of betalingswijze. Bij bepaalde verzekeraars krijg je namelijk extra korting op je zorgverzekering indien je gelijk alle kosten voor een heel jaar betaalt. Deze korting kan oplopen tot 2% op de totale kosten van je zorgverzekering voor een heel jaar.

Leeftijd en studentenkorting


Bij bepaalde verzekeraars wordt een leeftijdskorting gehanteerd, zo kan het zijn dat jongeren van 18 tot 30 jaar extra jongerenkorting krijgen of dat bepaalde aanvullende verzekeringen speciaal op jongeren of studenten zijn toegespitst met een aantrekkelijke premie. Er zijn aanvullende studenten zorgverzekeringen speciaal voor MBO studenten, HBO studenten en WO studenten.

Studenten zorgverzekering FAQ

Wat is een studenten zorgverzekering?
Een studenten zorgverzekering is een verzekering die wat betreft zorgbehoefte gericht is op studenten. Jongeren gebruiken over het algemeen weinig zorg, daarom hebben deze verzekeringen een relatief lage premie. Bekijk hier de Studenten Zorgvergelijker.

Sommige verzekeraars hanteren een leeftijdslimiet om gebruik te mogen maken van de studenten zorgverzekering, bij anderen moet je kunnen aantonen dat je op het MBO, HBO zit of aan de universiteit studeert.
Is een studenten zorgverzekering verplicht?
Vanaf je 18e verjaardag ben je verplicht premie te betalen voor je zorgverzekering. Tot die tijd ben je gratis meeverzekerd via een ouder, verzorger of voogd. Zodra je 18 wordt, start de premieplicht voor je zorgverzekering. Je bent niet verplicht een studenten zorgverzekering af te sluiten, dit mag ook een reguliere basiszorgverzekering zijn.
Zijn er studenten zorgverzekeringen die de kosten van de tandarts dekken?
In Nederland dien je een aparte, aanvullende verzekering af te sluiten voor de tandarts. De studenten basiszorgverzekering vergoedt eventuele tandartskosten dus niet. Een aanvullende studenten zorgverzekering soms wel, afhankelijk van de voorwaarden.
Wat kost een studenten zorgverzekering?
Er zijn in Nederland verschillende verzekeraars die een studenten zorgverzekering aanbieden. Elke verzekeraar heeft zijn eigen premie, er is dus geen vaste prijs voor een studenten zorgverzekering. Verzekeringen gericht op studenten hebben vaak een relatief lage prijs omdat jongeren weinig gebruik maken van zorg. Kijk welke verzekeraar het beste bij jouw wensen en zorgbehoefte past om de voordeligste keus te kunnen maken!
Kan ik als student verzekerd blijven via mijn ouders?
Dit kan alleen als je als student jonger bent dan 18 jaar. Zodra je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, dien je een eigen zorgverzekering te hebben. Je kunt voor dezelfde zorgverzekering kiezen als je ouders, maar vaak is dit niet verstandig. Jongeren hebben andere zorgbehoeftes dan ouderen, waardoor je beter op zoek kunt gaan naar een pakket dat bij jouw lifestyle past.
Wat is het verschil tussen een ziekenfondsverzekering en een zorgverzekering?
Er is geen verschil: een ziekenfondsverzekering is de oude benaming voor de basiszorgverzekering van vandaag de dag. De meeste verzekeraars zijn ooit begonnen als ziekenfonds, maar sinds 2006 is het stelsel van de zorgverzekeringen op de schop gegaan en bestaat het ziekenfonds niet meer. Wanneer je een zorgverzekering wilt afsluiten, hoef je dus niet te letten op de benaming.
Wie betaald mijn zorgverzekering?
Vanaf je 18e jaar ben je zelf verantwoordelijk (en verplicht) om een zorgverzekering te hebben. Je ouders kunnen deze betalen, maar veel slimmer is het om zorgtoeslag aan te vragen. Als je weinig of geen inkomsten hebt, krijg je een tegemoetkoming van de regering voor je zorgpremie. Dit kan zelfs meer zijn dan de kosten voor je zorgverzekering. Je verdient er dan geld op! Doe hier de zorgtoeslag proefberekening.
Hoe kies ik de beste zorgverzekering voor mij als student?
Overweeg je persoonlijke gezondheidsbehoeften, je budget, de dekking die de verzekering biedt. Maak gebruik van onze zorgvergelijker om de verschillende opties in te voeren, zodat je direct kan zien welke zorgverzekering het meest voordelig voor jou is.
Kan ik overstappen van zorgverzekering als student?
Ja, je kunt overstappen van zorgverzekering. Echter kan dit maar 1x per jaar in een bepaalde periode. Vaak half november t/m 31 januari het nieuwe jaar. Let wel op dat je de zorgverzekering voor 31 december hebt opgezegd!
Wat dekt een studenten zorgverzekering?
Een studenten zorgverzekering dekt basisgezondheidszorg zoals huisartsbezoeken, receptgeneesmiddelen, ziekenhuisopname en soms ook tandheelkundige of oogzorg. De aanvullende studentenpakketten dekken vaak fysiotherapie, buitenland dekking en anticonceptie.
Zijn er kortingen beschikbaar voor studenten?
Ja, sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen of speciale tarieven voor studenten. Zo biedt het Zilveren Kruis een lagere zorgpremie wanneer je onder de 30 jaar bent.
Hoe kan ik geld besparen op mijn studenten zorgverzekering?
Wanneer je een hoger eigen risico kiest, zal de zorgpremie een stuk lager zijn. (Let wel op dat je een buffer hebt mocht je zorgkosten moeten maken). Ook kan je kijken naar zorgverzekeraars die alles online regelen en zicht richten op jongeren.
Kan ik mijn zorgverzekering behouden na mijn afstuderen?
Het beleid varieert per verzekeringsmaatschappij. Bij sommige zorgverzekeraars mag je de studentenpolis behouden na het afstuderen, terwijl anderen je kunnen vragen om over te stappen op een standaard zorgverzekering.
Waar kan ik meer informatie vinden over zorgverzekeringen voor studenten?
Je kunt meer informatie vinden op onze website, of neem contact op met ons ondersteuningsteam via info@studentenverzekering.nl.
Wat maakt jullie website uniek in het vergelijken van studenten zorgverzekeringen?
Wij bieden gebruiksvriendelijke vergelijktools waar je snel de goedkoopste zorgverzekering kan uitzoeken. Daarnaast bieden we uitgebreide informatie in begrijpbare taal aan die uitleg geeft over alles wat met zorgverzekeringen te maken heeft.
Studenten Zorgvergelijker

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

 • 126,000+ Gebruikers / Jaar vinden de weg naar Studentenverzekering.nl
 • 17+ Jaar zijn wij specialist in studentenverzekeringen.
 • 42 Verzekeraars vergelijken wij met onze eigen vergelijkers.
 • Vindt de beste Studenten ZorgverzekeringZorgvergelijker voor studenten

Keurmerk

Studentenverzekering.nl is gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.zorginstituutnederland.nl
 • www.rijksoverheid.nl
 • www.patientenfederatie.nl
 • www.vektis.nl

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Onze expert op RADIO FUNX

Luister hier het radiofragment

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.