Dé studentenverzekering specialist

Studenten zorgverzekering

Ben jij student? Of net 18 jaar geworden? En opzoek naar de beste en goedkoopste studenten zorgverzekering? Je kan bij ons zorgverzekeringen vergelijken, maar ook alle informatie vinden over zorgverzekeringen in begrijpelijke taal.

Studenten zorgverzekering vergelijken

Vergelijk alle zorgverzekeringen op type polis, eigen risico en aanvullende dekkingen en voorwaarden. Binnen 5 minuten geregeld!

Zorgtoeslag berekenen 2022

Wanneer je student bent kom je waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Afhankelijk van de dekking kan je meer dan 80% van je zorgpremie terug krijgen! De moeite waard om even uit te zoeken! Hier moet je aan voldoen:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn
  • Een Nederlandse zorgverzekering hebben
  • En je mag jaarlijks niet meer dan €31.998,- verdienen

18 jaar geworden?

Ben je net 18 jaar geworden? Dan ben je officieel volwassen. Hierbij komen een aantal verplichtingen kijken, zoals het regelen van een eigen zorgverzekering. Tot je achttiende levensjaar mag je bijgeschreven staan op de polis bij een van je ouders. Zodra je volwassen bent, ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Ben je benieuwd of je deze verzekering al voor je verjaardag geregeld moet hebben of dat je nog even tijd hebt? Kijk dan snel op onze pagina waar we alles op een rijtje zetten over de zorgverzekering vanaf 18 jaar.

Budgetproof studentenverzekering

Als student heb je meestal een vrij gezonde leefstijl. Je bent jong, staat midden in het leven, bent actief binnen een vereniging en sport soms veel. Hierdoor kun je als student veel besparen op je zorgverzekering. Een voorbeeld is het verhogen van je vrijwillige eigen risico. Door dit te doen krijg je premiekorting. Tevens kun je kiezen voor een speciale studenten zorgverzekering. Dit zijn aanvullende pakketten speciaal voor studenten / jongeren ingericht.

Zorg er voor dat je niet oververzekerd bent, dit zou kunnen betekenen dat je betaalt voor zaken die je niet gebruikt. Kijk ook kritisch naar bij welke verzekeraar je ouders zijn verzekerd. Veel jongeren sluiten hun zorgverzekering automatisch bij dezelfde verzekeraar af, omdat dit gemakkelijk is. Dit kan je echter soms duurder komen te staan, dan wanneer je je van te voren goed verdiept in je eigen wensen en eisen. Lees meer bij premie zorgverzekering.

Alle zorgverzekeraars

In Nederland zijn er veel verschillende aanbieders van zorgverzekeringen. Toch vallen verzekeraars vaak onder hetzelfde moederbedrijf. Wist je bijvoorbeeld dat zowel Interpolis, ProLife als Zilveren Kruis van Achmea zijn? Door al die verschillende namen en aanbieders is het als student soms lastig om te ontdekken welke verzekeraar betrouwbaar is, bij jou past en een voordelige premie heeft. Wij zetten voor je op een rijtje welke verzekeraars er allemaal zijn en waar zij voor staan, zodat jij makkelijker een keus kan maken!

Alle zorgverzekeraars 2022

Eigen risico en eigen bijdrage

Heb je een voordelige zorgverzekering gevonden, dan is het goed om te weten dat je naast je maandelijkse premie nog met andere zorgkosten te maken kan krijgen. Voor de meeste zorg geldt namelijk het eigen risico en de eigen bijdrage. Dit houdt in dat als je gebruik maakt van zorg je een bedrag zelf moet betalen. Al een aantal jaar is het eigen risico vastgesteld op €385,-. Meer informatie over het eigen risico en de eigen bijdrage.

Dekking in basispakket

Veel studenten durven niet over te stappen van zorgverzekering, omdat ze bang zijn dat een goedkopere verzekering minder goed is. Wanneer het om de basiszorgverzekering gaat, is het goed om te weten dat bij elke zorgverzekeraar de dekking 100% hetzelfde is. Wel kan de prijs verschillen. Dit heeft te maken met de zorgkeuze (Het ziekenhuis kiezen waar je voorkeur naar uit gaat) en het eigen risico (bedrag dat je altijd zelf eerst moet betalen).

Jongeren zorgverzekering

Wellicht wist je het al, maar misschien is dit ook nieuw voor je: veel verzekeraars hebben tegenwoordig een speciale doelgroep ‘jongeren’. Deze zorgverzekering richt zich specifiek op jongeren door onder andere een extra dekking aan te bieden voor anticonceptie, brillen en lenzen, tandarts en fysiotherapie. Hierbij kun je er ook weer voor kiezen om een aanvullend pakket te nemen of niet. In het basis aanvullende zorgpakket zitten vrijwel altijd vergoedingen voor anticonceptie, spoedeisende hulp voor in het buitenland en fysiotherapie.

Studeren of stage in het buitenland

Als je gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland, dus tijdelijk verblijft in het buitenland, dan is je Nederlandse zorgverzekering daar gewoon geldig. Het is alleen zo dat er in het buitenland andere maatstaven gelden waardoor je bepaalde medische kosten daar niet vergoed krijgt die je in Nederland wel vergoed zou krijgen. Kijk hier dus goed naar voor je vertrekt. Spoedeisende hulp krijg je altijd vergoed, maar voor alle andere zorg kunnen er andere regels gelden. Lees snel meer over hoe het precies zit met je zorgverzekering wanneer je naar het buitenland gaat.

Vrije zorgkeuze

De basiszorgverzekering kan je indelen in 3 soorten. De dekking van deze basis zorgverzekeringen zijn identiek, maar de keuze waar je de zorg krijgt niet.

Verschillende zorgpolissen:

  • De budgetpolis is de goedkoopste optie. De zorgverzekeraar bepaald naar welk ziekenhuis of specialist je mag. Er is maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract afgesloten.
  • Bij een naturapolis is de keuze van zorgverleners een stuk ruimer. Maar niet alle zorgverleners worden vergoed.
  • Met een restitutiepolis mag je elke zorgverlener kiezen, en deze wordt rechtstreeks betaald door de zorgverzekeraar.

Wil je meer weten over wat de vrije zorgkeuze nou precies inhoudt?
Lees dan verder op de pagina vrije zorgkeuze.

Aanvullende zorgverzekering

In Nederland kun je naast de basiszorgverzekering ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is echter niet verplicht. Een aanvullende zorgverzekering zorgt voor een optimale dekking. De aanvullende zorgverzekering is niet aan regels verbonden, dus de verzekeraar bepaalt zelf wat de inhoud is van het aanvullende pakket. Ook bieden verzekeraars verschillende pakketten aan die je aanvullend kunt verzekeren. Daarom is het handig om voor jezelf uit te zoeken welk pakket het beste bij je past. Als jouw tandarts je elk halfjaar weer vertelt dat je een goed en stevig gebit hebt, dan is het misschien onnodig om een aanvullend pakket af te sluiten met tandheelkundige hulp. Hier betaal je alleen maar extra voor.

Veranderingen zorgverzekering in 2022

Heb je al jaren een zorgverzekering? Dan is het goed om te weten dat er elk jaar veranderingen zijn. Zo kan het zomaar zijn dat de verzekering die een paar jaar terug goed bij je paste, nu niet meer de beste is voor jouw situatie. Om deze reden is het goed om elk jaar de veranderingen in de zorg te bekijken en de premies. Ben je benieuwd wat er komend jaar gaat veranderen? Kijk dan snel naar de veranderingen in de zorg voor 2022.

FAQ Studenten zorgverzekering

Wat is een studenten zorgverzekering?

Een studenten zorgverzekering is een verzekering die wat betreft zorgbehoefte gericht is op studenten. Jongeren gebruiken over het algemeen weinig zorg, daarom hebben deze verzekeringen een relatief lage premie. Bekijk hier de Studenten Zorgvergelijker.

Sommige verzekeraars hanteren een leeftijdslimiet om gebruik te mogen maken van de studenten zorgverzekering, bij anderen moet je kunnen aantonen dat je op het MBO, HBO zit of aan de universiteit studeert.

Zijn er studenten zorgverzekeringen die de kosten van de tandarts dekken?

In Nederland dien je een aparte, aanvullende verzekering af te sluiten voor de tandarts. De studenten basiszorgverzekering vergoedt eventuele tandartskosten dus niet. Een aanvullende studenten zorgverzekering soms wel, afhankelijk van de voorwaarden.

Wat kost een studenten zorgverzekering?

Er zijn in Nederland verschillende verzekeraars die een studenten zorgverzekering aanbieden. Elke verzekeraar heeft zijn eigen premie, er is dus geen vaste prijs voor een studenten zorgverzekering.

Verzekeringen gericht op studenten hebben vaak een relatief lage prijs omdat jongeren weinig gebruik maken van zorg. Kijk welke verzekeraar het beste bij jouw wensen en zorgbehoefte past om de voordeligste keus te kunnen maken!

Kan ik als student verzekerd blijven via mijn ouders?

Dit kan alleen als je als student jonger bent dan 18 jaar. Zodra je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, dien je een eigen zorgverzekering te hebben.

Je kunt voor dezelfde zorgverzekering kiezen als je ouders, maar vaak is dit niet verstandig. Jongeren hebben andere zorgbehoeftes dan ouderen, waardoor je beter op zoek kunt gaan naar een pakket dat bij jouw lifestyle past.

Wat is het verschil tussen een studenten ziekenfondsverzekering en een studenten zorgverzekering?

Er is geen verschil: een ziekenfondsverzekering is de oude benaming voor de basiszorgverzekering van vandaag de dag.

De meeste verzekeraars zijn ooit begonnen als ziekenfonds, maar sinds 2006 is het stelsel van de zorgverzekeringen op de schop gegaan en bestaat het ziekenfonds niet meer. Wanneer je een zorgverzekering wilt afsluiten, hoef je dus niet te letten op de benaming.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.zorginstituutnederland.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.patientenfederatie.nl
  • www.vektis.nl

Informatie gecontroleerd door onze expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Studentenverzekering.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker

Vind je deze informatie nuttig?