Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
enhanced_encryption Zorgverzekering
 • print

  18 jaar geworden? -> Zorgverzekering verplicht!

  Heb je net op feestelijke wijze je 18e verjaardag gevierd? Of staat dat binnen niet al te lange tijd op de planning? Dan ben je (bijna) volwassen voor de wet. En dat brengt behoorlijk wat veranderingen met zich mee. Je krijgt onder meer het stemrecht, mag na het halen van je rijbewijs gaan autorijden en gaat vanaf dat moment je eigen financiën beheren. Daarnaast dien je vanaf dat moment ook zelf ‘zorg’ te dragen voor het afsluiten van een zorgverzekering.

  Wettelijk verplichte zorgverzekering

  In Nederland geldt een wettelijke verplichting voor iedereen die er woont en/of werkzaam is. Tot je 18e kon je nog meeliften op de zorgverzekering van je ouders. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering en de premiebetaling. Dit moet je niet te letterlijk nemen, uiteraard kan je met je ouders afspreken dat zij de premie voor je betalen indien zij daartoe bereid zijn.

  Wanneer start de premieverplichting?

  Het moment waarop je zelf een zorgverzekering dient te hebben afgesloten is de eerste dag van de maand volgend op de maand van je 18e verjaardag. Wordt je bijvoorbeeld 18 jaar op 15 december 2019, dan dien je uiterlijk op 1 januari 2020 een zorgverzekering te hebben afgesloten. Je bent pas daadwerkelijk verzekerd op het moment dat je een polisblad met zorgpas in huis hebt.

  Indien je te lang wacht met het afsluiten van een zorgverzekering, kan je een boete krijgen van het Zorginstituut Nederland. Deze instantie controleert of iedereen die van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt zijn verzekeringsplicht nakomt. Je krijgt eerst verschillende waarschuwingen waarna je na 3 maanden een boete opgelegd kan krijgen.

  Een zorgverzekering kiezen

  Indien je voor het eerst zelf een zorgverzekering moet afsluiten, kan het voorkomen dat je door alle keuzemogelijkheden de bomen door het bos niet meer ziet. Welke basisverzekering kan ik het beste kiezen? En is het verstandig daarbij een aanvullende verzekering af te sluiten?

  De verzekering van je ouders is niet per se de beste voor jou. Door je te verdiepen in de dekking en te kijken naar jouw zorgbehoefte kan je flink besparen op je zorgverzekering. De basisverzekering dekt bij elke verzekeraar dezelfde zaken, met name de meest noodzakelijke medische zorg. Indien je bijvoorbeeld behoefte hebt aan een extra vergoeding voor fysiotherapie kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

  Zorgtoeslag en andere kortingsmogelijkheden

  Op het moment dat je zelf een zorgverzekering dient af te sluiten, wil je natuurlijk zo veel mogelijk geld besparen op je premielasten. Veel verzekeraars bieden speciale studentenzorgverzekeringen aan met korting, bijvoorbeeld via je universiteit of studievereniging. Daarnaast kan je bij de Nederlandse overheid in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit is een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de kosten voor je zorgverzekering.

  Ten slotte kan je kiezen voor een hoog eigen risico, dat is het deel van de zorgkosten die voor eigen rekening komen. Deze zorgkosten dien je eerst zelf te voldoen alvorens je een vergoeding ontvangt vanuit je basisverzekering. Kies je dus voor een hoog eigen risico, dan betaal je minder premie.

  Vind je deze informatie nuttig?

  Pagina’s