Studie of stage in het buitenland

Tijdens je studie naar het buitenland gaan, is voor de meeste studenten een geweldige ervaring. Daarnaast staat het goed op je CV en doe je allerlei vaardigheden op die je in Nederland waarschijnlijk niet had meegekregen. Je moet namelijk niet alleen leren of werken in een andere taal, je maakt ook kennis met andere culturen en vaak kom je er dan al snel achter dat het er over de grens anders aan toe gaat. Een studie of stage in het buitenland is dus een verrijking van je studententijd.

Je wil dolgraag (tijdelijk) studeren in het buitenland maar weet niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Of je hebt al bijna alles geregeld voor je studie of stage in het buitenland maar wilt zeker weten dat je een paar belangrijke zaken niet bent vergeten? Op deze pagina kan je lezen hoe je een studie of stage in het buitenland kan vinden, krijg je uitleg over zorgverzekeringen in het buitenland en geweldige tips om jouw in het buitenland te besteden budget aanzienlijk te kunnen vergroten.

Hoe kom je aan een studie in het buitenland?

Als je al met een opleiding bezig bent in Nederland en je wilt gedurende een bepaalde periode studeren in het buitenland, dan kan je informeren bij je (hoge)school of universiteit. Veel scholen en universiteiten bieden namelijk uitwisselingsprogramma’s aan. Dit is een afspraak tussen twee opleidingsinstituten; een bepaald aantal studenten per jaar kunnen naar de andere school/universiteit gaan voor een deel van de opleiding. Dit is een gemakkelijke manier om naar het buitenland te gaan voor je studie, gezien de contacten al gelegd zijn, jouw opleiding al meteen weet hoe het curriculum er daar uit ziet en dus jou gewoon studiepunten kan geven voor de vakken die je in het buitenland volgt.

Dien je voor jouw opleiding stage te lopen en mag dat van jouw school/universiteit ook in het buitenland? Vraag dan aan de opleider of de school contacten heeft in het buitenland van jouw keuze. Hebben ze dit niet, stap dan naar een stagebemiddelingsbureau. Dergelijke bureaus kunnen je helpen met het vinden van een stage in het buitenland, geven voorlichtingsbijeenkomsten en kunnen je bijvoorbeeld ook helpen met het vertalen van je sollicitatiebrief.

Goed verzekerd naar het buitenland

Een basis zorgverzekering is ook in het buitenland van belang. Deze verzekering vergoedt namelijk spoedeisende hulp in het buitenland. Als je naar een land gaat waar de zorg erg duur is (onder andere de VS, Canada, Zwitserland, Japan) kan het verstandig zijn een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering af te sluiten. De kosten worden namelijk naar Nederlandse tarieven vergoedt. Ben je in een land waar de zorg een stuk duurder is, dan betaal je de overige kosten zelf. Weet ook dat bijvoorbeeld repatriëring in de basisverzekering niet vergoed wordt. Dit houdt in dat als er thuis iets met een familielid aan de hand is of als je zelf ziek wordt of een ongeluk krijgt, je de kosten voor terugkeer naar Nederland niet vergoed krijgt. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt meer dan de basiszorgverzekering. Hoeveel verschilt echter wel per aanvullende zorgverzekering.

Ga je langer dan een jaar naar het buitenland of neem je een baantje naast je studie in het buitenland? Dan dien je je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Sluit dan een reisverzekering af waarbij medische kosten gedekt worden. Eén van de voordelen van een globetrotter reisverzekering ten opzichte van een gewone reisverzekering is dat deze langer geldig is. Veel reisverzekeringen vergoeden namelijk alleen maar als je bijvoorbeeld maximaal 60 dagen aaneengesloten in het buitenland bent. Lees hierover op de pagina reisverzekering tijdens stage in het buitenland.

Welke situatie is op jou van toepassing?

 • Ga je naar het buitenland om te studeren? Dan blijft je zorgverzekering geldig.
 • Ga je stage lopen in het buitenland en ontvang je een stagevergoeding? Als je stagevergoeding meer dan € 150,- per maand bedraagt en/of als je een stagevergoeding van een buitenlandse stageverlener ontvangt, dan is je zorgverzekering niet geldig. Dit is echter het geval wanneer je langer dan drie maanden stage loopt in het buitenland.
 • Ga je studeren in het buitenland en ga je daar ook werken? Zodra je inkomsten uit werk hebt betekent dit dat je gezien wordt als werknemer in het land waar je verblijft. Je Nederlandse zorgverzekering is dan niet geldig. Let op: Ben je korter dan 3 maanden aan het werk in het buitenland, dan geldt dat je gewoon je Nederlandse zorgverzekering behoudt.
 • Ben je een student van 30 jaar of ouder en ga je voor studie naar het buitenland? Dan is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig.

Als je zorgverzekering niet geldig is, kun je je verzekeren in het land waar je heen gaat. Dit kan echter wel een tijdrovende klus zijn. Een andere optie is om te kiezen voor een globetrotter- reisverzekering waarbij je je aanvullend verzekerd voor onder andere medische kosten.

Aanvullende zorgverzekering

Het is dus verstandig je aanvullend te laten verzekeren met een buitenlanddekking. Verblijf je buiten Europa, kies dan bij je huidige verzekering voor ‘werelddekking.’ Lastig is dan alleen wel dat je dit pas aan het einde van het jaar kan aanpassen. Hoewel sommige verzekeringsmaatschappijen gedurende het jaar toe staan dat je bepaalde dekkingen aan-of uit zet.

Tip: Weet dat een werelddekking duurder is dan de Europa dekking. Je dekking einde van het jaar aanpassen op werelddekking zonder concrete plannen voor een land, kan dus zonde zijn als je uiteindelijk dichter bij huis blijft. Het is dan misschien voordeliger te kiezen voor een reisverzekering dan je aanvullende zorgverzekering aan te passen. Per zorgverzekeraar kan het ook nogal eens verschillen onder welke dekking een land valt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan zomaar gebeuren dat je bij jouw stagebedrijf per ongeluk iets laat vallen (en dat zou maar net een dure computer of tablet zijn…) dan is het wel zo prettig dat je de schade kan verhalen. Soms regelt je school dit al voor je, maar neem liever geen risico en informeer hoe zij omgaan met aansprakelijkheid.

Reisverzekering

Besluit je halverwege het jaar om op reis te gaan, waardoor je je dekking misschien niet meer kunt aanpassen, dan is een reisverzekering een uitkomst. Die kun je op elk willekeurig moment afsluiten en heeft het grote voordeel dat je die kunt samenstellen met modules die voor jou echt relevant zijn. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen medische kosten, ook buiten Europa. Maar een reisverzekering is ook handig omdat je simpelweg wilt dat je eigendommen tegen diefstal verzekerd zijn en/of omdat je naar huis wil kunnen als er iets met je familie aan de hand is.

Wat moet ik weten over een reisverzekering als ik langere tijd in het buitenland verblijf?

Voor stage en studie is het al snel zo dat je lange tijd van huis bent, een ‘doorsnee’ reisverzekering is dan niet voldoende. Wat moet je weten?

 • Een doorlopende reisverzekering is geen optie voor een langer verblijf in het buitenland. Het klinkt alsof ‘doorlopend’ betekent dat je langere tijd in het buitenland mag verblijven. Bij een doorlopende reisverzekering is het echter zo dat je maar een maximum aantal dagen aaneengesloten in het buitenland mag verblijven. Je kunt deze dus niet afsluiten voor een stageperiode van bijvoorbeeld 3 maanden.
 • Een reisverzekering is gericht op wat je in je vrije tijd doet (en wat onder de voorwaarden valt uiteraard.) Dit betekent dat als je een opdracht uitvoert voor je school of als je werk verricht voor je stagebedrijf of werkgever, dat zij op dat moment verantwoordelijk zijn voor wat jij op die momenten voor hen doet. Gebeurt er dan wat, dan valt dit niet onder je dekking.
 • Vaak wordt er voor studenten vanuit de hogeschool of de universiteit een reisverzekering aangeboden. Makkelijk, maar verdiep je wel in de voorwaarden om erachter te komen of je aanvullend toch nog wat moet meeverzekeren.

Reisverzekering – Totaalpakket

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden totaalpakketten aan, speciaal gericht op buitenlandse stages. Denk dan aan een aanvullende zorgverzekering en een aansprakelijkheids-, ongevallen- en reisverzekering in één.

Reisverzekering – Globetrotter

Een globetrotter reisverzekering werkt eigenlijk hetzelfde als een doorlopende reisverzekering, maar dan daadwerkelijk geldig voor een langer verblijf. Of je nu in het buitenland gaat werken, vrijwilligerswerk gaat doen, stage gaat lopen of gewoon lekker lang vakantie gaat vieren, deze verzekering biedt een uitgebreidere dekking dan een kortlopende- of doorlopende reisverzekering. Je besluit zelf welke modules je verzekerd, maar onder deze verzekering vallen bijvoorbeeld medische kosten, bagagedekking, aansprakelijkheid en extreme sporten (als je op een vrije stagedag bijvoorbeeld eens wil gaan kitesurfen.) Als je Nederlandse zorgverzekering geldig blijft in het buitenland, dan kun je de globetrotter – reisverzekering aanvullend erbij kiezen. Is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig, dan kun je kiezen voor de variant waarbij je medische kosten volledig vergoed krijgt.

Financiën

Studenten-ov-kaart

Maak je momenteel gebruik van je studentenreisproduct van de DUO? Aan je studenten-ov-kaart heb je natuurlijk niks wanneer je in het buitenland zit. Je kan je studentenreisproduct omzetten naar een ov-vergoeding. Hoe dit moet staat op de website van DUO.

Studiefinanciering

Doe je een deel van je studie of een stage in het buitenland? Dan heb je recht op studiefinanciering als je ingeschreven blijft bij je Nederlandse opleiding en als de studie of stage een onderdeel is van die Nederlandse opleiding.

Ga jij je volledige studie in het buitenland doen? Dan dien je aan andere voorwaarden te voldoen en kan je apart studiefinanciering aanvragen voor een studie in het buitenland. Meer hierover lees je op duo.nl

Studiebeurs

Voor studies of stages in het buitenland zijn vaak beurzen beschikbaar. De meest bekende en meest gebruikte beurs is de Erasmusbeurs. Op de website wilweg.nl staan nog veel andere beschikbare beurzen voor diverse studies. Ook kan je bij jouw school of universiteit vragen of er beurzen beschikbaar zijn.

Als je een dergelijke studiebeurs aanvraagt is het altijd belangrijk om je motivatie voor de studie of stage goed op papier te zetten. Tevens dient uit je aanvraag te blijken waarom je dat specifieke studieonderdeel in het buitenland wilt doen; wat is de meerwaarde ervan?

Soms wordt ook een begroting van je verwacht: hier in zet je de financiële middelen op een rijtje die je denkt nodig te hebben en alle kosten die je verwacht te moeten maken voor je studie of stage in het buitenland.

Stage in het buitenland

Wil je stage lopen in het buitenland, dan is dat vaak niet eenvoudig geregeld. Contact leggen over de grens is vaak niet makkelijk en uitvinden bij wie je aan het juiste adres bent evenmin. Wij geven je tips hoe je een stage in het buitenland kan regelen.

Wanneer je een leuke buitenlandstage hebt gevonden is het belangrijk dat je jouw voorbereiding goed op orde hebt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de zorgverzekering. Je kunt namelijk voor hoge doktersrekeningen komen te staan wanneer je dit niet hebt geregeld. Lees hier precies hoe jij verzekerd bent voor medische hulp tijdens een stage buitenland.

Dekking basiszorgverzekering stage buitenland

De basiszorgverzekering biedt voor niet-spoedeisende medische hulp in het buitenland een uitgebreide dekking. Je krijgt alle zorg tot het in Nederland geldende tarief voor die behandeling vergoed. Behandelingen die uitgesteld kunnen worden tot je weer in Nederland bent vallen niet onder de dekking. Voor deze kosten en de kosten buiten het Nederlandse tarief kun je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten.

Aanvullende zorgverzekering

Wanneer je een extra dekking wilt voor medische kosten in het buitenland kun je een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Een aanvullende zorgverzekering biedt meestal een dekking voor de volgende medische zaken:

 • Vergoeding voor de kosten van spoedeisende hulp buiten het Nederlandse tarief
 • Een maximumbedrag aan vergoeding voor niet-spoedeisende zorg
 • Repatriëring bij ziekte
 • Vaccinaties

Wat er precies gedekt wordt is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Houd wel in gedachte dat je niet altijd zomaar vlak voor vertrek een aanvullende zorgverzekering kunt afsluiten. Een reisverzekering is dan een betere optie.

Geldigheid zorgverzekering

Je kunt niet altijd zomaar verzekerd blijven via de Nederlandse zorgverzekering wanneer je in het buitenland verblijft. Of je verzekerd kunt blijven is afhankelijk van jouw situatie. Als je korter dan een jaar naar het buitenland gaat en niet betaalt gaat werken, dan kun je in Nederland verzekerd blijven. Ontvang je een vergoeding of blijf je langer dan een jaar? Je moet dan contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze bekijkt jouw situatie en bepaalt of je Wlz-verzekerd mag blijven in Nederland.

Kom je niet in aanmerking om de Nederlandse zorgverzekering aan te houden? Sluit dan een speciale reisverzekering voor stage in het buitenland af.

Bewijs zorgverzekering

Er zijn door de regering allerlei verdragen en overeenkomsten gesloten met andere Europese landen en verdragslanden met betrekking tot medische hulp. Om te voorkomen dat jij de rekening niet ter plekke hoeft voor te schieten is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je in Nederland verzekerd bent. Dit doe je als volgt:

 • In een EU-land, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Macedonië of Australië kun je jouw EHIC laten zien. Dit is een speciale European Health Insurance Card die jouw zorgverzekeraar je kan verschaffen
 • Voor zorg in een verdragsland is meestal een 111-formulier nodig als bewijs. Je kunt deze vinden op de website van je zorgverzekeraar. Dit geldt voor de landen: Marokko, Turkije, Montenegro, Tunesië, Servië, Bosnië en Herzegovina, en Kaapverdië
 • In alle overige landen gelden de regels zoals vermeld in je zorgpolis. Neem in geval van medische zorg altijd contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering en gebruik je zorgpas als bewijs

Houd er rekening mee dat de EHIC-pas en het 111-formulier doorgaans alleen in staatsziekenhuizen worden geaccepteerd en niet in privéklinieken. In privéklinieken geldt doorgaans je zorgpas wel, maar moet je het bedrag dus waarschijnlijk voorschieten. De alarmcentrale van je zorgverzekeraar kan je informatie geven over de verschillende ziekenhuizen in de plaats waar jij je bevindt.

Uitschrijven bij Basisregistratie personen (BRP)

In de Basisregistratie personen (BRP) worden alle persoonsgegevens van Nederlanders bijgehouden en sta jij als inwoner van Nederland geregistreerd. Wanneer je voor een aantal maanden in het buitenland stage gaat lopen, dan heeft dit geen gevolgen voor jouw inschrijving. Pas wanneer jij voor een periode van meer dan 8 maanden Nederland verlaat dien jij je uit te laten schrijven bij de BRP. Dit kun je doen vanaf 5 dagen voor je vertrekt bij je gemeente.

Vaccinaties

Als je een stage gaat lopen in een land waar bijvoorbeeld tropische ziekten voorkomen, dan kan het zo zijn dat je vaccinaties nodig hebt. Dit krijg je niet vergoed door het basispakket van je zorgverzekering of je reisverzekering, maar alleen via een aanvullende zorgverzekering. Lees meer over de vergoeding voor vaccinaties.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.duo.nl/
 • www.wilweg.nl.nl
 • www.rijksoverheid.nl
 • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.