Dé studentenverzekering specialist

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Wat spannend dat je vrijwilligerswerk gaat doen! Naast alle mooie en spannende dingen moet je echter ook de serieuzere kanten van te voren goed overdenken. Want wat nu als je tijdens het vrijwilligerswerk gewond of ziek raakt? En wie vergoedt jouw zorgkosten op dat moment?

Hoe lang?

De duur van de periode dat je in het buitenland vrijwilligerswerk doet is bepalend of je in Nederland verzekeringsplichtig blijft betreft je zorgverzekering.

  • Blijf je korter dan acht maanden in het buitenland?
    Dan ben en blijf je nog steeds een inwoner van Nederland en wordt jouw verblijf in het buitenland als tijdelijk gezien. Je bent ook verplicht om een zorgverzekering te hebben in Nederland.
  • Blijf je tussen de acht en twaalf maanden in het buitenland?
    Je bent verplicht je uit te laten schrijven bij de Basisregistratie Personen ( afgekort tot BRP, voorheen de Gemeentelijke Basisadministratie Personen) als je voor langer dan acht maanden uit Nederland vertrekt. Het uitschrijven doe je vanaf vijf dagen voor je vertrek.
  • Blijf je langer dan twaalf maanden in het buitenland?
    Dan dien je je uit te laten schrijven bij het BRP zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Neem tevens contact op met de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Zij bepalen namelijk of je AWBZ- verzekerd (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) blijft. Indien ze besluiten dat je dit blijft ben je verplicht een zorgverzekering in Nederland te hebben. Ben je niet meer AWBZ-verzekerd, dan dien je je zorgverzekering op te zeggen en een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten.

Basis zorgverzekering

Een basiszorgverzekering geeft je het recht op spoedeisende hulp in het buitenland. Helaas krijg je maximaal het Nederlandse tarief vergoed voor de zorg, exclusief je eigen risico. In sommige landen is zorg duurder dan in Nederland en in bepaalde landen ga je liever naar een wat duurdere privékliniek dan naar een openbaar ziekenhuis, in dergelijke gevallen krijg je dus niet alle zorgkosten vergoed.

Aanvullende zorgverzekering

Het voordeel van een aanvullende zorgverzekering is dat de verzekeraar meer vergoedt dan alleen het Nederlandse tarief voor zorg. Bij een aanvullende zorgverzekering wordt namelijk soms tot maximaal twee keer het Nederlandse tarief vergoed of door andere verzekeringen zelfs het volledige bedrag van de zorgkosten, natuurlijk wel exclusief je eigen risico. Dit is prettig gezien in een aantal landen de zorg duurder is dan in Nederland. Hoe duur de zorg is in het land waar jij vrijwilligerswerk gaat doen kan erg variëren; in onderontwikkelde landen zal je waarschijnlijk voor zorg naar een privékliniek gaan waar de zorg alsnog vrij duur kan zijn.

Speciale aanvullende verzekering voor vrijwilligers

Een reisverzekering is een goede aanvulling op een basiszorgverzekering. Maar veel hebben standaard een maximale periode die ze dekken waar tijdens je aaneengesloten in het buitenland kan zijn, bijvoorbeeld 60 dagen. Mocht jouw reis langer duren, dan heb je een aanvullende of aangepaste verzekering nodig, zoals een globetrotterreisverzekering van Allianz Global Assistance.

Tevens geven veel verzekeringen geen dekking als het om (vrijwilligers)werkzaamheden gaat. Zeker wanneer je werk gaat doen wat meer risico met zich mee brengt, bijvoorbeeld medisch werk (onder andere HIV risico) of bouwwerkzaamheden. De hierboven genoemde globetrotter reisverzekering van Allianz Global Assistance biedt gelukkig wel een aangepaste verzekering aan waarmee je ook verzekerd bent tijdens werkzaamheden.

Sommige projecten/projectenorganisaties bieden een vorm van verzekering voor tijdens je vrijwilligerswerk. Meestal is het echter zo dat je tijdens je vrije tijd en excursie niet verzekerd bent, je dient dan dus je nog wel extra bij te verzekeren. Let hier dus goed op!
Enkele verzekeraars bieden een speciale verzekering voor vrijwilligers in het buitenland aan. Informeer bij je verzekeraar of ze een dergelijke verzekering aanbieden en lees de polisvoorwaarden goed, die kunnen namelijk per verzekeraar goed verschillen. In ieder geval zullen dergelijke verzekeringen beter zijn aangepast op bovenstaande punten.

Vaccinaties

Afhankelijk van waar je vrijwilligerswerk gaat doen heb je mogelijk reisvaccinaties nodig om je te beschermen tegen (gevaarlijke) ziekten. Welke vaccinaties er mogelijk zijn, wat vaccineren precies is en of reisvaccinaties vergoed worden kan je lezen op de pagina vaccineren.

Overige verzekeringen

Het hebben van een annuleringsverzekering is ook erg belangrijk. Misschien heb je zelfs geld moeten betalen om mee te mogen doen aan een vrijwilligersproject en waarschijnlijk heb je een vliegticket geboekt. Stel dat je vanwege omstandigheden toch niet kan gaan, dan is het fijn als je je geld terug kan krijgen. Wat een annuleringsverzekering precies inhoudt en onder welke omstandigheden je een vergoeding kan krijgen kan je lezen op de pagina annuleringsverzekering.

Vind je deze informatie nuttig?