Dé studentenverzekering specialist

Werken in het buitenland

Ga je studeren in het buitenland? Dan kan het een goed idee zijn om ook in het buitenland te werken naast je studie. Zo kun je je verblijf in het buitenland mede bekostigen en een extra zakcentje verdienen om rond te reizen. Daarnaast is het een goede manier om het land te leren kennen en mensen te ontmoeten. Het is wel belangrijk dat je een aantal zaken van tevoren goed hebt geregeld, zoals het afsluiten van de juiste verzekeringen. Wist je bijvoorbeeld dat werken in het buitenland van invloed is op de geldigheid van je zorgverzekering?

In dit artikel vind je informatie over werken naast je studie in het buitenland en over welke verzekeringen je hiervoor het beste kunt afsluiten.

Wel of niet werken naast je studie in het buitenland?

Studiefinanciering en beurzen

Als je de kans krijgt om een deel van je studie in het buitenland te doen moet je die altijd aangrijpen. Studeren in het buitenland is een prachtige ervaring en je leert er ontzettend veel van. Om alles uit je buitenlandervaring te halen wat erin zit, moet je er zelf wel wat energie in steken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om na te denken over de financiering van je verblijf.

Meestal kun je gewoon je Nederlandse studiefinanciering en/of studentenlening meenemen naar het buitenland. Ook zijn er, afhankelijk van je situatie en het land waar je naartoe gaat, vaak beurzen beschikbaar voor studenten. Het is ook mogelijk dat je zelf wat geld hebt gespaard voor deze ervaring.

Werken

Werken naast je studie kan natuurlijk ook. Je verdient er niet alleen geld mee, maar het is vaak ook erg leuk en leerzaam. Wil je graag werken naast je studie in het buitenland? Lees dan de rest van dit artikel om erachter te komen wat voor verzekeringen je nodig hebt. Besluit je om alleen te gaan studeren en niet te gaan werken in het buitenland?

Dan vind je op onze pagina Reisverzekering studie in het buitenland de juiste informatie over verzekeringen voor jouw situatie.

Mogelijkheden om te werken binnen en buiten Europa

Werken binnen Europa

Binnen Europa kun je zonder problemen werken naast je studie in de landen van de Europese Unie (EU), de Europees Economische Ruimte (EER) en in Zwitserland. Wil je in een ander land binnen Europa aan de slag, zorg dan dat je op de hoogte bent van de specifieke voorwaarden en mogelijkheden binnen dat land.

Werken buiten Europa

Buiten Europa is het van het land waar je naartoe gaat afhankelijk of het voor jou toegestaan is om te werken naast je studie. Als het is toegestaan, moet je een visum en/of een werkvergunning aanvragen. Zorg dus dat je je hierover van tevoren goed informeert en zoek de regels op van het land waar je naartoe gaat.

Welke verzekeringen heb je nodig?

In het buitenland gaan veel dingen anders dan je gewend bent. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Een verzekering die past bij jouw situatie hoort daarbij. In de meeste gevallen gaat alles goed en zul je geen aanspraak hoeven te maken op jouw verzekering. Als er echter wel iets gebeurt – je spullen worden gestolen, je wordt onverwacht ziek of je krijgt een ongeluk – is het prettig om te weten dat je goed bent verzekerd. De belangrijkste verzekeringen voor mensen die op reis gaan zijn de zorgverzekering en de reisverzekering.

Zorgverzekering

Nederlandse basiszorgverzekering

Als je korter dan één jaar in het buitenland gaat studeren en je gaat er niet werken, dan blijft je Nederlandse basiszorgverzekering gewoon geldig. Als je wel gaat werken naast je studie, dan bepaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of je je Nederlandse basiszorgverzekering kunt aanhouden. Je moet dit zelf van tevoren navragen bij de SVB. In de meeste gevallen zul je je Nederlandse basiszorgverzekering moeten opzeggen en een andere verzekering moeten afsluiten.

Zorgverzekering in het land zelf

Wanneer je op zoek gaat naar een andere zorgverzekering zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt natuurlijk een zorgverzekering afsluiten in het land waar je naartoe gaat. Door te zoeken op internet kun je vaak al heel veel informatie vinden over verzekeringen in dat land. Vaak zijn er ook in andere landen speciale verzekeringen voor studenten. Verdiep je wel altijd goed in de dekkingsvoorwaarden van de verzekering zodat je weet waarvoor je wel en waarvoor je niet verzekerd bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Reisverzekering

Een reisverzekering verzekert je tegen schade die je oploopt als je op reis bent. Reisverzekeringen hebben meestal een basisdekking die je kunt aanvullen met allerlei modules. De basisdekking en modules kunnen per verzekeraar erg verschillen, dus het is aan te raden om meerdere reisverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Er zijn drie soorten reisverzekeringen: doorlopende en kortlopende reisverzekeringen en een globetrotterverzekering. Welke reisverzekering voor jou het meest geschikt is hangt geheel af van jouw persoonlijke situatie. Hieronder vind je een korte uitleg over de drie soorten reisverzekeringen.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is een reisverzekering die je afsluit voor een langere periode, meestal een jaar. Het voordeel is dat je niet elke keer dat je op reis gaat een nieuwe reisverzekering hoeft af te sluiten. Als je veel reist kun je hiermee goedkoper uit zijn. Let op: mogelijk is er wel een limiet aan de maximale aansluitende periode waarin je in het buitenland verzekerd bent.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is een verzekering die je alleen afsluit voor de periode waarin je op reis gaat. Het voordeel hiervan is dat je alleen betaalt voor de periode waarin je de verzekering nodig hebt, maar daardoor is dit type verzekering relatief gezien duurder dan de doorlopende reisverzekering.

Globetrotter reisverzekering

Het is ook mogelijk om een Nederlandse of internationale zorgverzekering af te sluiten die speciaal is ontwikkeld voor mensen die in het buitenland gaan werken. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde globetrotterverzekering. Dit is een uitgebreide reisverzekering voor mensen die langere tijd naar het buitenland gaan en het is vaak mogelijk om er een volledige medische dekking bij af te sluiten. Je kunt deze verzekering voor maximaal twee jaar afsluiten. Het voordeel van deze verzekering is dat hij specifiek is toegespitst op de eisen en behoeften van mensen die langere tijd in het buitenland verblijven. Bovendien heb je hier al je verzekeringen onder één dak. Een bekende aanbieder van dit type verzekering is Allianz Global Assistance.

Bekijk de globetrotterverzekering van Allianz Global Assistance.

Overige verzekeringen

Het hebben van een zorgverzekering is absoluut noodzakelijk en in veel landen zelfs verplicht. Ook de reisverzekering is aan te raden. Naast de zorgverzekering en de reisverzekering zijn er nog enkele andere verzekeringen waarvan het, afhankelijk van jouw eigen situatie, verstandig kan zijn om die af te sluiten voordat je naar het buitenland vertrekt. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van dat soort verzekeringen. Deze verzekeringen zijn vaak ook als aanvullende dekking of module af te sluiten bij je reisverzekering. Deze lijst is niet volledig.

Daarnaast is het mogelijk om een voordeelpakket alles in 1 af te sluiten. Kijk voor meer informatie op Studentenpakketten All-in-1.

Vind je deze informatie nuttig?