HBO Studenten zorgverzekering

Zodra je achttien jaar bent geworden, ben je in Nederland verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Het is dan niet meer mogelijk om je via je ouders gratis mee te laten verzekeren. Zeker als student kan de maandelijkse zorgpremie een flinke hap zijn uit je maandbudget. Korting is dan ook welkom, studeren is immers al duur genoeg! Zit jij op het HBO of WO? Dan is het goed om te weten dat er speciale zorgverzekeringen zijn voor HBO studenten met een scherpe premie. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt en waar je deze verzekering kunt afsluiten.

Studenten zorgverzekering

Korting voor studenten

De zorgverzekering in Nederland bestaat uit een basisverzekering en eventueel een aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering is verplicht, de aanvullende zorgverzekering niet. Kies je voor een speciale zorgverzekering voor HBO studenten dan krijg je korting. De korting is op de aanvullende zorgverzekeringen kan oplopen tot 15%. Door voor een speciale zorgverzekering voor studenten te kiezen, kun je al snel heel wat euro’s per maand besparen.

Vind je dat je nog steeds veel moet betalen? Check of je recht hebt op zorgtoeslag, veel studenten hebben hier recht op en zo kun je nog meer besparen op je zorgverzekering.

Zorgverzekeraars die zich richten op studenten

  • Zorgverzekeraar CZdirect
  • Zorgverzekeraar Just
  • Zorgverzekeraar VinkVink
  • Zorgverzekeraar ZieZo
  • Zorgverzekeraar Zilveren Kruis

Leeftijdskorting onder de 30 jaar

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die korting aanbieden wanneer je onder de 30 jaar bent. Gezien je minder risico loopt om ernstig ziek te worden (en dus hoge zorgkosten moet maken), verrekenen de zorgverzekeraars dat in de premie. Zeker de moeite waard om even uit te zoeken.

Collectieve zorgverzekering voor HBO’ers

Hoe kan het nu dat de zorgverzekering speciaal voor HBO studenten goedkoper is? Dit komt omdat zorgverzekeraars collectief zorg inkopen en dit doen voor een bepaalde doelgroep. Door dit te doen voor een grote groep studenten, kunnen ze korting bedingen bij bijvoorbeeld een ziekenhuis. Jongeren hebben namelijk over het algemeen veel minder zorg nodig dan ouderen. Door dit goed in te schatten en hun pakketten hierop aan te passen, kunnen ze goedkoop zorg inkopen en een scherpe premie aanbieden aan hun klanten.

Vergoedingen HBO studenten

Veel jongeren vinden het spannend om over te stappen van zorgverzekering, ze zijn bang dat ze daardoor niet meer goed verzekerd zijn. Veel studenten blijven daardoor verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar als hun ouders. Vaak is dit niet alleen onnodig duur, vaak past het pakket ook niet bij hun lifestyle: ze zijn verzekerd voor zorg waar ze op hun leeftijd geen gebruik van maken en juist niet verzekerd voor zorg die ze als student wel gebruiken.

Basis zorgverzekering voor HBO studenten

Kies je een zorgverzekering speciaal gericht op studenten, dan is de vergoeding die je vanuit het basispakket krijgt hetzelfde als bij elke andere zorgverzekering: dit is namelijk landelijk zo geregeld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet goed bent verzekerd. Wel is het zo dat elke verzekeraar andere afspraken maakt met bijvoorbeeld ziekenhuizen. Wil je er zeker van zijn dat jouw verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis bij jou in de buurt? Check dit dan voordat je de nieuwe zorgverzekering afsluit.

Aanvullende zorgverzekering voor HBO studenten

Kies je ook voor een aanvullende zorgverzekering? Dan is het goed om te weten dat de aanvullende pakketten verschillen per verzekeraar. Door te kiezen voor een aanvullende zorgverzekering die speciaal gericht is op HBO studenten, weet je dat het pakket aansluit bij de zorgbehoefte van studenten. Zo krijg je bij dergelijke studentenpakketten bijvoorbeeld een vergoeding bij het gebruik van lenzen, anticonceptie en online hulp als je psychische klachten hebt. Een pakket op maat voor jongeren dus.

HBO/WO Studenten zorgverzekering

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.