Zorgverzekering voor jonge ouders

Onder jonge ouders worden jongeren tussen de 20 en 24 jaar verstaan. Misschien heb je op deze leeftijd nog niet al teveel te besteden, waardoor het juist belangrijk is om een zorgverzekering te hebben die op jouw leefsituatie is aangepast. Misschien heb je tijdens je zwangerschap extra fysiotherapie-behandelingen nodig, die je anders extra zou moeten betalen of ben je gebaat bij extra kraamhulp. Maar met name ook voor de toekomst van je kind is het hebben van een passende zorgverzekering van groot belang.

Zo snel mogelijk aanmelden bij de zorgverzekering

Alle mensen, dus ook baby’s, zijn in Nederland verplicht in ieder geval een basis-zorgverzekering te hebben. Laat zo snel mogelijk aan de zorgverzekeraar weten dat er een baby op komst is. Vervolgens is het belangrijk om het kind binnen vier maanden na de geboorte aan te melden.

Voorbereiding

Het lijkt misschien overdreven om al vroeg in je zwangerschap met de zorgverzekering van je kind bezig te zijn. Waarschijnlijk heeft de inrichting van de babykamer meer je aandacht. Het is echter goed te realiseren dat je in de eerste maanden na de geboorte al helemaal met andere dingen bezig zult zijn, van gebroken nachten tot kraamvisite. Omdat het de toekomst van het kind betreft, zul je tijdig moeten nadenken over bijvoorbeeld een aanpassing van je huidige zorgverzekering.

Gratis meeverzekerd

Het kind is tot zijn achttiende levensjaar gratis meeverzekerd onder de polis van zijn ouders. Het is aan jullie om te beslissen of dit onder jouw polis of onder die van je vriend/vriendin zal zijn. Het ligt voor de hand te kiezen voor degene met de meest uitgebreide polisvoorwaarden. Ben je allebei bij dezelfde zorgverzekering aangesloten, maar heb je ieder een andere polis? Zorg dan dat het bij de zorgverzekeraar duidelijk is waar het kind zal worden meeverzekerd.

Tip: Ben je als jonge ouder al getrouwd en besluit je te scheiden, dan moet dit tijdig worden doorgegeven aan beide zorgverzekeringen. Meestal worden kinderen bijgeschreven op de polis van de verzorgende ouder, maar dit is uiteindelijk jullie eigen keuze. Dit is dan direct een goed moment om nogmaals te kijken welke polis het best in de behoeften van het kind kan voorzien.

Eigen risico

Omdat kinderen tot hun achttiende levensjaar gratis meeverzekerd zijn onder de polis van één van de ouders, geldt er voor het kind geen eigen risico.

Eigen bijdrage

Bepaalde zorgkosten in de basisverzekering worden echter niet volledig vergoed, wat inhoudt dat je voor dergelijke zorg zelf een gedeelte moet betalen. Dit geldt voor iedereen, in dit geval ook voor kinderen. Wel is er soms een vergoeding voor de eigen bijdrage mogelijk in een aanvullende verzekering.

Een eigen zorgverzekering voor je kind kiezen

Het is niet verplicht om een kind onder de 18 jaar mee te laten verzekeren onder de polis van zijn ouders. Als je bijvoorbeeld bepaalde complicaties verwacht of je wegens een andere reden jouw eigen zorgverzekering niet de beste vindt voor jouw kind, dan mag je ook een andere zorgverzekeraar zoeken die beter op de leefsituatie van het kind aansluit.

Basis- of aanvullende verzekering?

Om te beslissen onder wie van zijn ouders het kind meeverzekerd wordt, moet je vergelijken. Hoewel je op den duur natuurlijk altijd kan overstappen van zorgverzekering, doe je het liever meteen goed. Dit betekent dat je nu al diep zal moeten nadenken over de verdere toekomst. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je kind straks steunzolen vergoed krijgt of verwacht je uit erfelijk oogpunt dat je kind een bril of beugel nodig zal hebben? Dit maakt dat je eerder een aanvullende- dan een basisverzekering nodig zal hebben.

Basisverzekering

De dekking van de basisverzekering wordt elk jaar gewijzigd door de overheid. In het geval van zwangerschap kun je er echter altijd wel van op aan, dat er meerdere kosten vergoed zullen worden. Denk aan de zorg van huisartsen en verloskundigen, verblijf in het ziekenhuis, de verloskundige kosten voor een thuisbevalling, ziekenvervoer en een bepaald aantal uur kraamzorg. Met het oog op je kind, zou je bijvoorbeeld moeten letten op de vergoeding van tandartsbehandelingen e.d. aangezien dit vaak niet of voor een klein deel onder de basisverzekering valt.

Tip: Er zijn vaak uitzonderingen. Voorbeeld: doorgaans vergoed de basisverzekering alleen de twintig-weken echo. Kun je echter aantonen dat er medische problemen zijn, dan zijn er soms mogelijkheden om ook de acht of twaalf weken-echo vergoed te krijgen. Het is daarom handig je situatie voor te leggen aan je zorgverzekeraar om hierin duidelijkheid te verkrijgen.

Aanvullende zorgverzekering

Het is goed om voor jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt, al binnen de zwangerschap. Misschien voel je je zekerder wanneer je een zwangerschapscursus volgt of heb je de voorkeur om te leren babymassage uit te voeren. Anderzijds kan het zijn dat je door fysieke problemen uit het verleden of uit erfelijk oogpunt bepaalde complicaties verwacht. Dan is het handig om rekening te houden met de vergoeding van meerdere fysiotherapiebehandelingen of extra uren kraamhulp.

Tip: Tijdens het vergelijken van jouw eigen polis met die van je vriend/vriendin om te besluiten waar het kind wordt meeverzekerd, kun je er ook achter komen dat jullie niet zo tevreden zijn met de huidige zorgverzekering(en.) Houdt er dan rekening mee dat je een eventuele overstap naar een andere zorgverzekering voor 31 december van het huidige jaar moet doorgeven.

Gezinspolis

Nog een optie is om een gezinspolis af te sluiten, dit is bij veel aanvullende zorgverzekeringen mogelijk. Dit betreft in één keer vergoedingen voor het hele gezin. Hier zit bijvoorbeeld een fysiotherapeut, tandarts of orthodontist bij in. Andere voordelen: bij vragen, heb je een vast aanspreekpunt die in één keer een overzicht heeft van al je vergoedingen. Bovendien kan de gezinspolis heel specifiek op jullie leefsituatie worden afgestemd. En niet onbelangrijk voor jou als jonge ouder: de kosten liggen hiermee lager, omdat het je scheelt in de poliskosten en je slechts één premie hoeft te betalen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.