Zorgverzekering Keuzehulp 2024

Stap voor stap de beste zorgverzekering

Waar moet je precies op letten bij het afsluiten van een studenten zorgverzekering? Dit ligt aan jouw persoonlijke voorkeur en situatie. Wij hebben de Keuzehulp Tool ontwikkeld om het wat eenvoudiger voor je te maken. Hierin kun je gemakkelijk aangeven welke zorg belangrijk is voor jou en wij leiden je dan in zes stappen door de belangrijkste keuzes heen. Aan het einde kom je terecht in onze zorgvergelijker.

Basisverzekering verplicht

Bij het afsluiten van een zorgverzekering ben je alleen verplicht een basisverzekering af te sluiten. Ook is het belangrijk om te weten dat de dekking van deze verzekeringen bij elke verzekeraar gelijk is. Deze wordt door de overheid vastgelegd. De premies verschillen wel. Dit komt doordat de kwaliteit van de zorgverzekeraar en de soort polis per zorgverzekeraar verschilt.

Je hebt de optie om naast de basisverzekering een aanvullend pakket af te sluiten, maar dit is niet verplicht. De dekking en prijzen van deze aanvullende pakketten verschillen per verzekeraar.

Polissoorten

Wat betreft de basisverzekering, kun je uit verschillende soorten polissen kiezen:

  • Budgetpolis
  • Naturapolis
  • Restitutiepolis

De budgetpolis is de goedkoopste polis. Als je deze kiest moet je ermee rekening houden dat je bij sommige zorgverleners niet terecht kan als je wilt dat je zorg vergoed wordt. Bij de naturapolis heb je meer keuzevrijheid, maar ook deze blijft beperkt. Wil je bij elke zorgverlener terecht kunnen en dat alle zorg vergoed wordt? Kies dan voor de restitutiepolis. Let bij deze polis wel op dat het kan voorkomen dat je de kosten eerst zelf moet voorschieten, voordat de factuur naar de zorgverzekeraar gaat.

Kwaliteit van de zorgverzekeraar

De kwaliteit die geleverd wordt, kan wisselen per zorgverzekeraar. Zo kun je de meeste zorgverzekeraars die een budgetpolis aanbieden, alleen per app bereiken. Als je dit vervelend vindt, kan het dus een reden zijn om niet voor een budgetpolis te gaan. Het indienen van declaraties en de snelheid waarmee het geld op je rekening staat verschilt ook per verzekeraar. Het is verstandig om reviews en recensies per verzekeraar te bekijken om te kijken of de kwaliteit bij jouw specifieke wensen aansluit.

Besparen op je zorgverzekering

Zelfs wanneer je zorgtoeslag ontvangt, kunnen de kosten van de maandelijkse zorgpremie kunnen flink zijn voor studenten. Wij geven je wat tips hoe je kunt besparen op je zorgverzekering.

Eigen risico

Door een hoger eigen risico te kiezen kun je enorm besparen op de kosten van de premie. Het eigen risico €385,- in 2024, maar je kunt vrijwillig je eigen risico verhogen tot €885,-. Je kunt hier ongeveer 20 euro per maand mee besparen. Wees je wel bewust dat je zelf die €885,- moet kunnen bijleggen als je zorg nodig hebt. Dit geldt niet voor alle zorg, een huisartsbezoek is bijvoorbeeld vrijgesteld van het eigen risico.

Polis type

Zoals eerder beschreven is de budgetpolis de goedkoopste basiszorgverzekering. Je moet wel rekening houden dat als je met deze basiszorgverzekering naar een zorgverlener gaat die niet gecontracteerd is door je zorgverzekeraar, de zorg niet vergoed wordt. Het is verstandig om na te gaan of je zorgverleners vergoed worden door je polis. Het kan voordeliger zijn om een natura- of restitutiepolis af te sluiten als dit niet het geval is.

Aanvullende zorgverzekering

Het is niet verplicht een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je zou dus kunnen denken dat je hier makkelijk op kunt besparen, maar niets is minder waar. Het kan namelijk zo zijn dat je geld “verdient” met een aanvullende zorgverzekering. Als je bijvoorbeeld veel naar de fysiotherapeut gaat, kan het voordeliger zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten in plaats van deze zorg uit eigen portemonnee te betalen.

Premiekorting

Als je de jaarpremie in één keer betaalt kun je bij veel verzekeraars korting krijgen op je premie. Het is verstandig om kortingsmogelijkheden na te vragen bij je potentiële zorgverzekeraar.

Tandartsverzekering

Mondzorg wordt bijna nooit vergoed door de basiszorgverzekering. Als je vaker naar de tandarts moet of gaat, dan is het mogelijk verstandig een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Vergelijk alle tandartsverzekeringen goed. Een tandartsverzekering heeft namelijk een maximaal bedrag dat zij verzekert en in veel gevallen verzekert zij maar een bepaald percentage.

Heb je een beugel of denk je er nog een nodig te hebben? Let dan goed op: de orthodontist valt bij de meeste verzekeraars niet onder de tandartsverzekering. Als je wilt dat deze zorg vergoed wordt, dan moet je een ander aanvullend pakket afsluiten. Kijk hierbij of de aanvullende pakketten die dit dekken een wachttijd hebben en/of acceptatievragen stellen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.