MBO Studenten zorgverzekering

Ben jij student op het MBO? Dan kun je misschien de eerste jaren nog meeliften op de zorgverzekering van je ouders. Maar vanaf het moment dat je 18 bent, ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Veel jongeren kiezen gemakshalve voor dezelfde zorgverzekering als hun ouders, maar vaak is dat niet de beste keuze: als jongere heb je namelijk andere zorg nodig. Daarnaast zijn zorgverzekeringen gericht op jongeren vaak goedkoper. Het is dus nuttig om uit te zoeken, welke zorgverzekering het beste bij jou past. Op die manier ben je alleen verzekerd voor de zorg die past bij de fase in jouw leven en betaal je niet teveel. Wist je dat er een speciale zorgverzekering is voor MBO studenten? Hieronder leggen we je uit wat die inhoudt, wat de voordelen zijn en waar je deze snel en veilig kunt afsluiten.

Studenten zorgverzekering

Zorgverzekeraars die zich richten op studenten

  • Zorgverzekeraar ZieZo
  • Zorgverzekeraar Zilveren Kruis
  • Zorgverzekeraar CZdirect
  • Zorgverzekeraar Just
  • Zorgverzekeraar VinkVink

Korting op je zorgverzekering

Kies je voor een speciale zorgverzekering voor MBO studenten dan kun je rekenen op korting. Op de basisverzekering mag geen korting meer gegevenb worden, maar wel op de aanvullende zorgverzekeringen. Deze korting kan oplopen tot zo’n 15%. Hiermee kun je dus tientallen euro’s per maand besparen. Check als student ook altijd of je recht hebt op zorgtoeslag, want misschien kun je zo nog meer besparen op je zorgverzekering.

MBO Studenten collectief

Waarom krijg je als MBO student korting op je zorgverzekering? Dit komt omdat sommige zorgverzekeraars speciaal voor MBO studenten een collectief hebben afgesloten. Dit betekent dat de verzekeraar één verzekering aan een grote groep verstrekt. Dit maakt de verzekering voor de verzekeraar uiteindelijk goedkoper: een verzekeraar moet bijvoorbeeld elk jaar bij ziekenhuizen zorg inkopen, doordat zij een grote groep van dezelfde soort verzekerden hebben, kunnen zij bij het inkopen van de zorg korting bedingen. Deze korting rekenen ze door aan de verzekerden door middel van de collectiviteit en dit zorgt ervoor dat jij als MBO student een relatief goedkope zorgverzekering kan krijgen. Maak dus vooral gebruik hiervan, want het is zonde als je onnodig teveel betaalt!

Vergoedingen MBO studenten zorgverzekering

De zorgverzekering in Nederland bestaat uit een basisverzekering, welke verplicht is en een eventuele aanvullende zorgverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering. Deze is niet verplicht, maar kan wel handig zijn, omdat zorgkosten al snel op kunnen lopen. Afhankelijk van jou zorgbehoefte kun je kiezen voor alleen een basisverzekering of ook een aanvullende zorgverzekering. Het is maar net wat jij allemaal vergoed wil krijgen.

Basis zorgverzekering voor MBO studenten

Sommige studenten zijn bang dat wanneer zij een goedkope studentenverzekering afsluiten, ze minder goed verzekerd zijn. Nu is het zo dat de inhoud van de basisverzekering in Nederland is vastgelegd, dit betekent dat het niet uitmaakt waar je verzekerd bent: de inhoud van de basisverzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Wel kan het per verzekeraar verschillen met welke ziekenhuizen ze afspraken hebben gemaakt, check dit dus wel voordat je een keus maakt voor een zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekering voor MBO studenten

De aanvullende zorgverzekering is niet verplicht, hiervoor kun je zelf kiezen en de pakketten verschillen per verzekeraar. Kies je voor een aanvullende zorgverzekering bij een studenten zorgverzekering, dan ben je ervan verzekerd dat de aanvullende vergoeding helemaal aansluit bij de lifestyle van jongeren. Denk aan vergoeding van anticonceptie, brillen of lenzen of hulp bij psychische klachten. Door te kiezen voor een studentenverzekering, krijg je dus juist maatwerk in plaats van dat je betaalt voor zorg waar je toch geen gebruik van gaat maken. Ook voor de aanvullende zorgverzekering biedt een studentenverzekering die gericht is op MBO studenten zoals jij dus voordelen.

Studenten zorgverzekering

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.