Dé studentenverzekering specialist

Premie zorgverzekering

Voor je zorgverzekering dien je elke maand premie te betalen. Dit geldt voor zowel je basis- als eventuele aanvullende verzekeringen. De hoogte van je premie is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de door jou uitgekozen verzekeraar, het aantal aanvullende verzekeringen wat je hebt afgesloten, de hoogte van je vrijwillig eigen risico, eventuele kortingen en jouw persoonlijke situatie. Lees hieronder meer informatie over de zorgverzekeringspremie.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Via de Zorgverzekeringswet (Zvw) betaal je ook via een inkomensafhankelijke premie mee aan zorgverzekeringskosten in Nederland, dit wordt de inkomensafhankelijke bijdrage genoemd. Heb je een bijbaan of werk je naast je studie? Dan kan het zijn dat je een inkomensafhankelijke bijdrage moet betalen. Studeer je en ontvang je alleen studiefinanciering, dan hoef je geen inkomensafhankelijke bijdrage te betalen.

De inkomensafhankelijke bijdrage draag je in de meeste gevallen af via je werkgever. De werkgeversbijdrage is in 2021 vastgesteld op 7,00%. Dit is een stijging van 0,30% ten opzichte van 2020. Heb je geen verplichte werknemersverzekering of ben je zelfstandige, dan betaal je zelf inkomensafhankelijke bijdrage.

Lees meer over de inkomensafhankelijke bijdrage.

Zorgpremie niet betaald

Wat zijn de gevolgen als je je premie een keer niet betaalt? Je verzekeraar zal je een aanmaning sturen en er is niet direct iets aan de hand. Wel kan het voorkomen dat als je te lang wacht met het betalen van de aanmaning, je de extra administratie- en rentekosten en eventuele deurwaarderskosten dient te betalen.

Zeker als student kan het voorkomen dat je onverwachts voor extra kosten komt te staan waardoor er niet genoeg geld meer op je rekening staat voor het betalen van je premie. Anders is het op het moment dat je structureel niet betaalt. Bij een betalingsachterstand van 6 maanden kom je in de wanbetalersregeling. Je betaalt dan een hogere premie, 130% van je standaardpremie, welke door het Zorginstituut Nederland maandelijks wordt ingehouden op je inkomen. Je lost daarmee je schuld niet af, daarvoor dien je een betalingsregeling te treffen met je verzekeraar.

Lees meer over zorgpremie niet betaald.

Zorgtoeslag

Met de zorgtoeslag beoogt de Nederlandse overheid de lage inkomensgroepen tegemoet te komen in de kosten voor de zorgverzekering. Voor studenten betekent dat in de meeste gevallen dat je recht hebt op zorgtoeslag. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen of vermogen heb je in 2021 recht op maximaal €107,- per maand aan zorgtoeslag. Je kan de zorgtoeslag online aanvragen op de website van de Belastingdienst.

Lees meer over de zorgtoeslag.

Vind je deze informatie nuttig?