Dé studentenverzekering specialist

Speciale collectieve zorgverzekering

In de afgelopen tien jaar zijn er al heel wat suggesties gedaan om polissen te veranderen. Als gevolg daarvan zijn er een aantal speciale collectieve zorgverzekeringen ontstaan.

Initiatieven

Een aantal van die initiatieven hebben het gered, zoals de Prolife polis van de Christelijke Zorgverzekeraar Prolife. Andere initiatieven, zoals de ‘eigen schuld dikke bult polis’, voorgesteld door Alexander van Loon in 2006 hebben het niet gered. Hij wilde een polis ontwikkelen waarbij mensen met een ongezonde levensstijl, die keer op keer ´advies in de wind slaan´ om hun leven te beteren, meer gingen betalen. Een jaarlijkse controle zou ingevoerd worden. Mocht iemand aantoonbaar slecht voor zijn lichaam zorgen en daardoor een operatie ondergaan, dan moest hij zelf voor de kosten opdraaien. Met het huidige verbod op risicoselectie op de basisverzekering is een dergelijke polis niet mogelijk, toch hebben verzekeraars destijds serieus met het idee gespeeld om zo’n verzekering in het leven te roepen.

In Nederland is er voor iedereen een passende polis. Een aantal speciale collectieve verzekeringen staan hieronder beschreven.

Vegapolis

Er zijn verschillende redenen om vegetariër te worden. Uit principe, voor een beter milieu of bijvoorbeeld voor de gezondheid. Sommige onderzoeken stellen dat het verstandig is geen vlees te eten, mits de essentiële stoffen die de mens nodig heeft, vervangen wordt. Vegetariërs leven over het algemeen gezonder. Ze komen gemiddeld minder in lichaamsgewicht aan en de kans op verschillende ziektes is minder. Mensen met een vegetarische leefstijl roken gemiddeld ook minder.

De Vegapolis is een collectieve polis speciaal voor vegetariërs. Mensen kunnen zich sinds 2007 bij deze polis aansluiten. Bij deze polis krijg je korting op vleesvervangers en wanneer je lid wordt van een diervriendelijke bond, dan wordt dit ook vergoed.

Donor polis

De donorpolis is in het leven geroepen om mensen bewust te maken. Het is namelijk erg belangrijk dat meer mensen zich registeren als donor. Mocht je dit echt niet willen, dan nog kun je je aansluiten bij deze polis. Dit, omdat je toch bewust een keuze hebt gemaakt om je wel of niet te registreren.

Er zijn een paar verzekeraars die een donorpolis aanbieden. Onder andere Achmea en Menzis. Op deze website van donorpolis worden de zorgverzekeringen die een donorpolis aanbieden met elkaar vergeleken. Wil je in aanmerking komen dan moet je wel geregistreerd staan.

Prolife polis

De Prolife polis is in het leven geroepen voor mensen die op grond van bijvoorbeeld hun religie gemoedsbezwaren hebben tegen levensbeëindigende of geslachtsveranderende ingrepen. Het is een initiatief van de Christelijke Zorgverzekering Pro Life. Verzekerden die voor deze polis kiezen willen uit respect voor ´het leven´ niet mee betalen aan een polis die deze zaken wel vergoed. Zaken als abortus, geslachtsverandering of euthanasie worden daarom niet vergoed. De polis is om die reden wat goedkoper. Studenten krijgen nog eens 15% extra collectiviteitskorting op de basisverzekering en 15% op een eventuele aanvullende verzekering.

Vind je deze informatie nuttig?