Studenten met allergie

Ben je gevoelig voor een bepaald voedingsmiddel of zijn er bepaalde periodes in het jaar waarin je erg last hebt van tranende ogen? De kans is dan groot dat je een allergie hebt. In dit artikel lees je wat een allergie precies is, hoe je hiervoor behandeld kunt worden en wat je hiervoor vergoed krijgt door de zorgverzekering.

Oorzaken en symptomen van allergie

Simpel gezegd is een allergie een niet-aangeboren overgevoelige reactie van het afweersysteem in je lichaam op externe stoffen. Normaal is je afweersysteem er om te reageren op schadelijke dingen die je ziek maken (zoals virussen), maar wanneer je een allergie hebt reageert je afweersysteem ook op een onschadelijke stof (een allergeen). Er komt dan o.a. histamine vrij in je lichaam wat zorg voor onaangename klachten, zoals:

  • Huidirritatie of eczeem;
  • Buikpijn/diarree;
  • Problemen met je luchtwegen;
  • Zwellingen;
  • Tranende ogen.

Het blijft niet altijd bij deze vrij onschuldige symptomen. Een allergie kan zo heftig zijn dat je er aan kunt overlijden. Dit is een anafylactische reactie waarbij de bloedvaten in de keel zo wijd kunnen worden, dat ademhalen niet meer mogelijk is.

Allergiesoorten

Er zijn bepaalde, onschadelijke stoffen die vaker een allergische reactie uitlokken, de zogenoemde allergenen. Bekende allergenen zijn o.a. fruit, pinda`s, soja, pollen, schimmels en huisstofmijt.

Een allergie kan ontstaan door allerlei vormen van contact en allergieën worden dan ook ingedeeld in verschillende categorieën. Zo zijn er allergieën waarbij het allergeen echt ingenomen moet worden via voedsel, maar zijn er ook varianten waarbij licht contact met de huid al genoeg is. De categorieën zijn:

  • Voedselallergie (denk aan fruit of noten)
  • Insectengifallergie (denk aan een wespensteek)
  • Contactallergie (denk aan nikkel of goud)
  • Inhalatieallergie (denk aan hooikoorts, de meest voorkomende allergie)
  • Geneesmiddelenallergie (denk aan antibiotica of aspirine)

Ontdek & voorkom

Aangezien je een allergie of een allergische reactie niet eenvoudig kunt genezen, is het belangrijk dat je voorkomt dat de allergie opkomt. Dit doe je door het contact met allergenen zoveel mogelijk te vermijden, hoe moeilijk het soms ook is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je precies weet waarvoor je allergisch bent. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts. Deze zal een allergietest bij je afnemen. Dit consult bij de huisarts is altijd gratis. Pas wanneer je door wordt gestuurd naar een dermatoloog kan dit je geld gaan kosten. Deze specialistische zorg wordt wel gedekt door de basiszorgverzekering, maar je moet wel eerst het eigen risico afbetalen voordat je een vergoeding krijgt.

Medicijnen

Voor niet alle vormen van allergie is het nodig dat je een medicijn inneemt, maar soms kan dit voor verlichting zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een allergie voor huisstofmijten en hooikoorts. Je krijgt dan via een pil, neusspray of oogdruppels antihistaminica toegediend. Dit medicijn is gewoon te kopen bij de apotheek, maar je kunt het beste eerst contact opnemen met je huisarts voor de juiste dosis en of het wel voor jou geschikt is. Andere veelgebruikte medicijnen zijn:

  • Om de afweerreactie van je lichaam te onderdrukken kun je corticosteroïden gebruiken, meestal is dit verkrijgbaar in de vorm van een neusspray;
  • Je kunt een verstopping van je neus verminderen met nasale decongestiva. Je kunt dit maar korte tijd gebruiken;
  • Wanneer je last hebt gehad van anafylactische reacties of acuut hevige allergie hebt, dan kan de EpiPen hulp bieden. Dit is een naaldje waarmee je direct je bloedvaten kunt verwijden.

Vergoeding medicijnen

Je krijgt voorgeschreven medicijnen voor allergie bijna altijd vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Op deze medicijnen geldt het eigen risico wel. Medicijnen zonder recept bij de drogist krijg je niet vergoed.

Immunotherapie

Dit is een techniek die ook wel hyposensibilisatie wordt genoemd en die er op gericht is om je minder gevoelig te maken voor een allergeen. Dit wordt bereikt door je lichaam vele maken in contact te brengen met een klein beetje van een bepaald allergeen. Dit kan via een tablet, druppels of injectie. Deze behandeling duurt echter meerdere jaren en de resultaten verschillen per persoon.

Vergoeding immunotherapie

Immunotherapie wordt niet standaard gedekt door de zorgverzekering. In sommige aanvullende pakketten zitten wel vergoedingen voor deze behandeling. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.