Dé studentenverzekering specialist

Studenten met allergie

Ben je gevoelig voor een bepaald voedingsmiddel of zijn er bepaalde periodes in het jaar waarin je erg last hebt van tranende ogen? De kans is dan groot dat je een allergie hebt. In dit artikel lees je wat een allergie precies is, hoe je hiervoor behandeld kunt worden en wat je hiervoor vergoed krijgt door de zorgverzekering.

Oorzaken en symptomen van allergie

Simpel gezegd is een allergie een niet-aangeboren overgevoelige reactie van het afweersysteem in je lichaam op externe stoffen. Normaal is je afweersysteem er om te reageren op schadelijke dingen die je ziek maken (zoals virussen), maar wanneer je een allergie hebt reageert je afweersysteem ook op een onschadelijke stof (een allergeen). Er komt dan o.a. histamine vrij in je lichaam wat zorg voor onaangename klachten, zoals:

 • Huidirritatie of eczeem;
 • Buikpijn/diarree;
 • Problemen met je luchtwegen;
 • Zwellingen;
 • Tranende ogen.

Het blijft niet altijd bij deze vrij onschuldige symptomen. Een allergie kan zo heftig zijn dat je er aan kunt overlijden. Dit is een anafylactische reactie waarbij de bloedvaten in de keel zo wijd kunnen worden, dat ademhalen niet meer mogelijk is.

Allergiesoorten

Er zijn bepaalde, onschadelijke stoffen die vaker een allergische reactie uitlokken, de zogenoemde allergenen. Bekende allergenen zijn o.a. fruit, pinda`s, soja, pollen, schimmels en huisstofmijt.

Een allergie kan ontstaan door allerlei vormen van contact en allergieën worden dan ook ingedeeld in verschillende categorieën. Zo zijn er allergieën waarbij het allergeen echt ingenomen moet worden via voedsel, maar zijn er ook varianten waarbij licht contact met de huid al genoeg is. De categorieën zijn:

 • Voedselallergie (denk aan fruit of noten)
 • Insectengifallergie (denk aan een wespensteek)
 • Contactallergie (denk aan nikkel of goud)
 • Inhalatieallergie (denk aan hooikoorts, de meest voorkomende allergie)
 • Geneesmiddelenallergie (denk aan antibiotica of aspirine)

Ontdek & voorkom

Aangezien je een allergie of een allergische reactie niet eenvoudig kunt genezen, is het belangrijk dat je voorkomt dat de allergie opkomt. Dit doe je door het contact met allergenen zoveel mogelijk te vermijden, hoe moeilijk het soms ook is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je precies weet waarvoor je allergisch bent. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts. Deze zal een allergietest bij je afnemen. Dit consult bij de huisarts is altijd gratis. Pas wanneer je door wordt gestuurd naar een dermatoloog kan dit je geld gaan kosten. Deze specialistische zorg wordt wel gedekt door de basiszorgverzekering, maar je moet wel eerst het eigen risico afbetalen voordat je een vergoeding krijgt.

Medicijnen

Voor niet alle vormen van allergie is het nodig dat je een medicijn inneemt, maar soms kan dit voor verlichting zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een allergie voor huisstofmijten en hooikoorts. Je krijgt dan via een pil, neusspray of oogdruppels antihistaminica toegediend. Dit medicijn is gewoon te kopen bij de apotheek, maar je kunt het beste eerst contact opnemen met je huisarts voor de juiste dosis en of het wel voor jou geschikt is. Andere veelgebruikte medicijnen zijn:

 • Om de afweerreactie van je lichaam te onderdrukken kun je corticosteroïden gebruiken, meestal is dit verkrijgbaar in de vorm van een neusspray;
 • Je kunt een verstopping van je neus verminderen met nasale decongestiva. Je kunt dit maar korte tijd gebruiken;
 • Wanneer je last hebt gehad van anafylactische reacties of acuut hevige allergie hebt, dan kan de EpiPen hulp bieden. Dit is een naaldje waarmee je direct je bloedvaten kunt verwijden.

Vergoeding medicijnen
Je krijgt voorgeschreven medicijnen voor allergie bijna altijd vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Op deze medicijnen geldt het eigen risico wel. Medicijnen zonder recept bij de drogist krijg je niet vergoed.

Immunotherapie

Dit is een techniek die ook wel hyposensibilisatie wordt genoemd en die er op gericht is om je minder gevoelig te maken voor een allergeen. Dit wordt bereikt door je lichaam vele maken in contact te brengen met een klein beetje van een bepaald allergeen. Dit kan via een tablet, druppels of injectie. Deze behandeling duurt echter meerdere jaren en de resultaten verschillen per persoon.

Vergoeding immunotherapie
Immunotherapie wordt niet standaard gedekt door de zorgverzekering. In sommige aanvullende pakketten zitten wel vergoedingen voor deze behandeling. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden.

Vind je deze informatie nuttig?