Dé studentenverzekering specialist

Tandarts student

Hoe vaak breng jij een bezoekje aan de tandarts? Veel studenten nemen het niet zo nauw meer met de periodieke bezoekjes tijdens hun studietijd. Pas op het moment dat er klachten optreden, wordt toevlucht tot de tandarts genomen. Waarom is het zo belangrijk toch regelmatig de tandarts te bezoeken? En is het verstandig om bij verhuizing over te stappen?

Tandartsverzekering vergelijken?

Voor meer informatie en handige tips over de aanvullende tandartsverzekering kan je onze pagina over de tandartsverzekering bezoeken.

Welke zorg verleent de tandarts precies?

De tandarts is de specialist bij uitstek die de gezondheid van je gebit controleert en indien nodig behandelingen uitvoert om je gebit gezond te houden. De werkzaamheden van een tandarts bestaan onder meer uit:

  • Periodieke controle van het gebit van de patiënt
  • Behandeling van gaatjes
  • Toedienen van verdoving en het maken van röntgenfoto’s
  • Wortelkanaalbehandelingen
  • Plaatsen van inlays, kronen of bruggen
  • Het uitvoeren van bepaalde kaakchirurgische ingrepen

Overstappen?

Op het moment dat je in een andere stad gaat studeren of niet meer tevreden bent met de zorg die je huidige tandarts verleent, kan je ervoor kiezen over te stappen naar een andere tandartspraktijk. Met name in spoedeisende situaties kan het fijn zijn je eigen tandarts in de buurt te hebben. Bovendien kan het een hele onderneming zijn om weer naar je oude woonplaats te gaan om een tandartsbezoekje te brengen, waardoor je misschien minder snel besluit te gaan.

Studentist

In bepaalde studentensteden zijn ook tandartspraktijken in het leven geroepen die zich speciaal richten op studenten: de studentist. Bij deze praktijken wordt het studenten een stuk gemakkelijker gemaakt om langs te komen, er is vaak geen wachtlijst. Daarnaast kan je eenvoudig je eigen afspraak via internet of een app inplannen. Ook kan je een reminder SMS ontvangen op de dag van de afspraak, zodat je niet tussen de bedrijven door vergeet te gaan.

Bij het overstappen is het bovendien belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je nieuwe tandarts en dat er een goede vertrouwensrelatie bestaat. Controleer ook even of je je kan inschrijven bij de nieuwe tandarts die je op het oog hebt. Zit de praktijk vol, dan kan je namelijk worden geweigerd. Vergeet bij het maken van de overstap bovendien niet je uit te schrijven bij je oude tandartspraktijk.

Kwaliteitskeurmerk

Hoe weet je of jouw tandarts voldoet aan de in praktijk geldende kwaliteitsnormen? Alle tandartsen dienen allereerst een opleiding Tandheelkunde te hebben gevolgd en dienen zich vervolgens in te schrijven in het BIG-register. De kwaliteit van de verleende zorg wordt op die manier gewaarborgd en het is voor jou als patiënt duidelijk welke bevoegdheden je tandarts precies heeft.

Daarnaast is er het KRT (Kwaliteitsregister Tandartsen). Indien je als tandarts aan normen voor deskundigheidsbevordering en kwaliteit voldoet, wordt je in dit register ingeschreven. Tandartsen die hun vakkennis op peil houden, de praktijkorganisatie goed op orde hebben en persoonlijke aandacht voor de patiënt bieden zijn de tandartsen die je in dit register terugvindt.

Vergoeding zorgverzekering

Tandartskosten worden tot je 18e vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Na je 18e dien je een aanvullende verzekering af te sluiten indien je een vergoeding wil ontvangen voor de kosten die je maakt. Alleen op het moment dat je bijzondere tandheelkundige zorg nodig hebt, bijvoorbeeld als gevolg van een ernstige ontwikkelingsstoornis in je gebit, kunnen de kosten vanuit het basispakket worden vergoed.

Wat je precies vergoed krijgt, is afhankelijk van het aanvullende pakket die de verzekeraar aanbiedt. De meeste aanvullende pakketten dekken een bepaald percentage van de kosten en vergoeden een maximaal bedrag per jaar.

Dit ziet er ongeveer zo uit:
Bij verzekeraar X kan je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten voor €12,50 per maand. Deze verzekering dekt 100% van de kosten tot een maximum van €250,- per jaar.

Vind je deze informatie nuttig?